Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 70 (6780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Gest simbolic

Comuna Cornu Luncii a adoptat „Declaraţia de reunire cu Republica Moldova”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Local Cornu Luncii a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, o „Declaraţie de reunire” a României cu Basarabia. Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Cornu Luncii în care a fost adoptată declaraţia de reunire a fost condusă de primarul comunei, Gheorghe Fron. La şedinţa festivă au fost prezenţi consilierii locali, preoţii din comună, foşti şi actuali directori ai şcolilor din Cornu Luncii, vicepreşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Dumitru Davidel, precum şi mai mulţi copii, care au susţinut un program artistic.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Naţional, apoi cu citirea ordinii de zi de către primarul Gheorghe Fron, după care a urmat slujba Te Deum de binecuvântare, oficiată de preoţii din comună. După slujbă, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a dat citirii declaraţiei de reunire a comunei Cornu Luncii şi a României cu Republica Moldova la 100 de ani de la Marea Unire. În declaraţia adoptată de Consiliul Local Cornu Luncii se aminteşte de întreaga istorie a unirii Basarabiei cu România, de la 1918. „Pornind de la sloganul <Ce-i româneşte nu piere niciodată> şi având în vedere legăturile de neam ale românilor, chiar dacă prin urgiile vremurilor istorice a fost împărţit în mai multe teritorii sub mai multe dominaţii străine, românii din România şi românii din Basarabia sunt unul şi acelaşi neam. La 27 martie 2018 sărbătorim un veac de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al Sfatului Ţării.

Moldova de peste Prut, teritoriu românesc, anexat în mod samavolnic în anul 1812 de către Imperiul Ţarist, a devenit prima dintre provinciile istorice ale ţării care s-a unit cu România”, se precizează în „declaraţia de reunire” de la Cornu Luncii.

 

Declaraţia de reunire de la Cornu Luncii are „valoare absolută” pentru susţinerea „drepturilor inalienabile ale Naţiunii Române”

În acelaşi document se aminteşte că declaraţia de unire de la 1918 a fost primită cu mult entuziasm de românii din toate colţurile lumii, iar importanţa ei a fost una determinantă pentru marele pas care urma să se înfăptuiască peste doar câteva luni, şi anume „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.

Potrivit iniţiatorilor, „Declaraţia de reunire” de la Cornu Luncii a fost adoptată pentru a reîndrepta „urgiile trecutului”. „Reunirea Basarabiei cu România a rămas vie în conştiinţa românilor de pe ambele maluri ale Prutului, care de fapt au reprezentat aceeaşi naţiune despărţită de un râu şi de interesele geopolitice străine de idealul nostru naţional.

Pentru a îndrepta urgiile trecutului şi pentru restabilirea adevărului istoric, nu există o altă cale decât reîntregirea neamului românesc.

Astfel, Consiliul Local al comunei Cornu Luncii, judeţul Suceava, astăzi, 26 martie 2018, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României cu Basarabia, adoptă prin vot absolut, în unanimitate, <Declaraţia de Reunire a României cu Basarabia>”, se mai spune în document.

De precizat că prin adoptarea acestei declaraţii, Primăria şi Consiliul Local Cornu Luncii se asociază demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a susţine împreună „înfăptuirea actului istoric de reunificare” şi sărbătorirea Centenarului Marii Uniri fără graniţa pământului românesc la Prut. La finalul documentului se mai arată că această declaraţie adoptată are „valoare absolută” pentru susţinerea „drepturilor inalienabile ale Naţiunii Române, oricând şi pretutindeni, faţă de toate naţiunile lumii”.

„Declaraţia de reunire” de la Cornu Luncii a fost semnată în zece exemplare de primar, viceprimar, secretarul comunei, consilierii locali şi preoţii parohi. La finalul ceremoniei, primarul Gheorghe Fron a amintit că îşi doreşte ca în acest An Centenar să nu mai există localitate din România care să nu fie înfrăţită o localitate din Republica Moldova. Comuna Cornu Luncii are încheiate acorduri de înfrăţire cu localităţile Egoreni, din raionul Soroca, şi Susleni, din raionul Orhei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comuna Cornu Luncii a adoptat „Declaraţia de reunire cu Republica Moldova”.
 Vizualizări articol: 1495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Comuna Cornu Luncii a adoptat „Declaraţia de reunire cu Republica Moldova”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei