Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 62 (6772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Învăţământ dual

Experienţa Germaniei în înfiinţarea şcolilor de meserii, împărtăşită ieri, la Suceava, responsabililor locali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Coordonatorul compartimentului Instruire continuă din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Schwaben, din Augsburg – Germania, Georgeta Schild, a participat, ieri, la Consiliul Judeţean Suceava, la o dezbatere pe tema şcolilor de meserii. La întâlnire au luat parte reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, primarul de Suceava, Ion Lungu, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, ai Colegiului Tehnic „Petru Muşat” şi ai firmei Ambro, cea care a iniţiat prima şi singura clasă de învăţământ dual din Suceava.

Timp de două ore, participanţii au ascultat explicaţiile oferite de Georgeta Schild, despre cum funcţionează acest tip de educaţie şcolară în Schwaben, unde sub coordonarea Camerei de Comerţ se organizează circa 1.800 de astfel de cursuri anual.

După întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu Georgeta Schild, că participanţii la dezbatere au înţeles că în modelul german, cei care îi învaţă pe ucenici sunt oameni de la firme, care lucrează efectiv în domeniile în care sunt pregătiţi elevii, atestaţi ca formatori şi cu pregătire pedagogică, persoane care le explică elevilor aspectele practice, nu doar teoretice. ”Cel care te învaţă o meserie trebuie în primul rând să o ştie el”, a subliniat Flutur.

 

Patru firme din judeţ şi-au arătat interesul pentru şcolile de ucenici

De asemenea, finanţarea acestui tip de pregătire este asigurată în totalitate de mediul de afaceri şi pe toată durata şcolarizării ucenicii primesc salariu.

La rândul său, Georgeta Schild a arătat că cel mai important rol revine Camerei de Comerţ, care asigură legătura între agenţii economici, şcolile de formare profesională, elevi şi familiile lor. „Sperăm să prindă contur şi să se materializeze un învăţământ dual bine pus la punct”, a spus Georgeta Schild, menţionând că existenţa unor astfel de şcoli este o bună metodă de atragere a investitorilor în zonă.

Preşedintele Flutur a amintit problemele acute cu care se confruntă judeţul Suceava în privinţa forţei de muncă, atât în ceea ce priveşte calificarea, cât şi instabilitatea şi migraţia, şi a mai spus că în următoarea etapă va pleca la Braşov cu o delegaţie, acolo unde 13 firme germane care au investiţii în oraş au avut iniţiativa înfiinţării primei şcoli de învăţământ dual.

Potrivit lui Flutur, în judeţul Suceava, la această oră şi-au mai exprimat intenţia de a finanţa clase de ucenici o firmă din domeniul pielăriei din Câmpulung Moldovenesc, o filatură din Gura Humorului şi două firme din Suceava care au nevoie de mecanici şi mecanici auto. 

Preşedintele CJ Suceava a adresat, totodată, mulţumiri preşedintelui Consiliului Regiunii Schwaben, Jürgen Reichert, care a răspuns rugăminţii administraţiei partenere din Suceava, de a acorda consultanţă pentru dezvoltarea învăţământului dual în Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experienţa Germaniei în înfiinţarea şcolilor de meserii, împărtăşită ieri, la Suceava, responsabililor locali.
 Vizualizări articol: 1959 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Experienţa Germaniei în înfiinţarea şcolilor de meserii, împărtăşită ieri, la Suceava, responsabililor locali5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei