Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 53 (6763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Susţinere

Suceava primeşte sprijin pentru dezvoltarea învăţământului dual de la partenerii din Schwaben

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Specialiştii din învăţământul profesional şi firmele din judeţul Suceava vor primi consultanţă din partea partenerilor din Regiunea Schwaben, din Germania, pentru dezvoltarea învăţământului dual. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, că a solicitat sprijin în acest sens preşedintelui Consiliului Regiunii Schwaben, Jürgen Reichert, şi în data de 16 martie a.c. va veni la Suceava un reprezentat al Camerei de Comerţ şi Industrie din Schwaben, pentru consultanţă.

Flutur a mai anunţat că la nivelul Consiliului Judeţean Suceava se înfiinţează Consiliul de Dezvoltare Economică a judeţului, cu reprezentanţi ai CCI, ai asociaţiilor profesionale, ai IMM-urilor, ai primăriilor din municipii şi oraşe, cu scopul de a identifica soluţii pentru criza de forţă de muncă în domeniul privat.

Preşedintele CJ Suceava a subliniat paradoxul că nu există interes pentru învăţământul dual, dar toată lumea se plânge de lipsa forţei de muncă bine calificate. ”Invităm toţi aceşti parteneri la discuţii, să găsim soluţii pentru specializare şi stimulente financiare pentru stabilizarea forţei de muncă în judeţ. Operatorii în turism, dar nu numai ei, reclamă o fluctuaţie fără precedent a forţei de muncă”, a declarat Flutur.

 

Învăţământul dual se organizează doar la cererea firmelor

Deocamdată, în judeţul Suceava există o singură clasă de învăţământ dual, pentru Ambro, firmă cu capital francez. Pentru anul viitor sunt solicitări de calificare pentru mecanică auto, pielărie şi industria alimentară.

Comparativ, în Braşov sunt aproximativ 100 de clase care specializează şi furnizează oameni calificaţi pentru economia locală. Sprijinul pentru dezvoltarea învăţământului de acest tip a venit din partea unor firme germane.

Învăţământul profesional dual se organizează numai la cererea agenţilor economici. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile). Învăţământul dual este destinat absolvenţilor învăţământului obligatoriu, deci pentru absolvenţii clasei a X-a.

Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. De asemenea, la acest tip de învăţământ au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava primeşte sprijin pentru dezvoltarea învăţământului dual de la partenerii din Schwaben.
 Vizualizări articol: 1221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Suceava primeşte sprijin pentru dezvoltarea învăţământului dual de la partenerii din Schwaben3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei