Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 41 (6751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Minciuni TV

Postul Kanal D, sancţionat de CNA pentru reportajul defăimător „Suceava, al patrulea cel mai periculos oraş din România”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Postul naţional de televiziune Kanal D a fost sancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru un reportaj defăimător la adresa municipiului Suceava, prezentat anul trecut, la ore de maximă audienţă.

Decizia CNA, de a aplica somaţie publică, a fost luată în şedinţa publică de miercuri, 13 februarie, pentru reportajul „Suceava, al patrulea cel mai periculos oraş din România”, difuzat în cadrul buletinelor de ştiri Kanal D din 12-13 septembrie 2017.

Atunci, postul TV a difuzat un material în care două cartiere ale Sucevei – Iţcani şi Burdujeni, sunt prezentate ca zone în care infractorii îşi fac de cap, iar oamenii se tem să mai meargă pe străzi. Afirmaţiile au fost făcute fără o minimă documentare, fără date concrete, ci doar pe baza unor presupuneri, reporterul Kanal D dovedindu-se mai agresiv decât cei pe care îi dădea ca exemple de „oameni de temut”.

Foarte mulţi suceveni au reacţionat în mediul online faţă de reportajul defăimător, o reacţie rapidă venind şi din partea Primăriei Suceava, prin viceprimarul Lucian Harşovschi, care a spus că respectivul reportaj este unul „fabricat” şi a înaintat o sesizare oficială către CNA, la care au fost ataşate şi  statistici oficiale ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care arată că Suceava nu este nici pe departe în topul infracţionalităţii, la nici un tip de infracţiuni.

„Sucevenii au arătat ca pot să-şi apere valorile şi, în număr foarte mare, au reacţionat la nedreptatea celor de la Kanal D. Le mulţumesc pentru acest lucru!”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, după ce a aflat de decizia CNA.

 

Decizia CNA privind reportajul Kanal D referitor la Suceava

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice somaţii publice următoarelor posturi de televiziune:

Kanal D - În cadrul emisiunii informative „Știrile Kanal D” din 12 şi 13.09.2017, postul a difuzat un reportaj, având ca subiect topul celor mai periculoase locuri din România, fără a ţine cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului [art. 64 „(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”];.

Drept urmare, postul TV a fost obligat ca în 24 de ore de la comunicarea deciziei să transmită, sonor şi vizual, de cel puţin trei ori, în intervalul 18.00 – 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, faptul că a fost sancţionat pentru respectivul material, fiind încălcate „principiile de informare corectă şi imparţială a publicului”.

 

Cum s-a văzut Suceava la Kanal D:  Iţcani „cartierul cuţitarilor”, Burdujeni - locul în care domneşte teroarea

Reportajul care a adus o gravă atingere imaginii municipiului Suceava la nivel naţional este realizat în mod voit într-un stil manipulator, cu afirmaţii mincinoase.

Un reporter pe nume Ștefan Stroe, care s-a făcut remarcat în trecut la defuncta OTV, a venit la Suceava, unde, pe un ton grav şi totodată agresiv, a vorbit despre cele două cartiere foarte periculoase, unde legea pumnului este cea care domneşte.

Prima oprire a reporterului a fost în cartierul Iţcani, prezentat ca „unul din cele mai periculoase din România”.

„Aici s-au întâmplat de-a lungul timpului foarte multe crime, este cunoscut drept cartierul cuţitarilor”, afirmă Ștefan Stroe. În realitate, în Iţcani, în ultimii ani nu au fost înregistrate decât fapte mărunte. Ultima agresiune gravă, în stradă, o tentativă de omor, s-a petrecut acum mai mult de trei ani de zile.

Aflat în zona pasarelei CFR, acesta se îndreptă spre un localnic de etnie romă cu următoarea abordare: „Îţi place smardoiala, nu? Eşti obişnuit cu violenţa, vrei să mă baţi?", este abordarea jurnalistică a lui Stroe.

Următoarea imagine este cu un localnic din Iţcani, cu o sticlă de alcool în mână.

Pe imagini, cel agresiv este însă mai degrabă reporterul: "Ce ai, bă? De ce vorbeşti urât?", se exprimă reporterul, în timp ce bărbatul cu sticla în mână se îndepărtează.
Concluzia lui Ștefan Stroe, care are un fizic impozant, este că dacă cei din Iţcani au avut curajul să comenteze în faţa lui, „deşi nu arăt prea prietenos”, cetăţenii de rând sunt în pericol. Acesta încheie apoteotic reportajul în Iţcani, vorbind despre cartierul unde au avut loc mai multe crime. Din nou, nici o legătură cu realitatea.

Ștefan Stroe se mută apoi în cartierul Burdujeni, sau cel puţin aşa spune. Materialul începe şi aici în mod halucinant: „Când vrem să coborâm din maşină suntem înconjuraţi de o mulţime furioasă, peste o sută de locatari care stau în faţa blocului, cu mult alcool şi dorinţă de a se certa. Când am aflat că au înmormântat pe cineva am preferat să rămânem în maşină”. Aceste afirmaţii sunt însoţite de o serie de imagini neutre, de pe camere de supraveghere, care pot fi filmate oriunde şi care nu susţin cu nimic ceea ce vrea să transmită reporterul: faptul că în Burdujeni domneşte teroarea.

Reportajul se termină cu câteva imagini din Gara Burdujeni, în locul unde a fost ucis poliţistul Sorin Vezeteu.

Foarte „documentaţi”, cei de la Kanal D vorbesc de poliţistul Sorin Vizitiu, în loc de Sorin Vezeteu, şi spun că omorul a avut loc în iunie 2017, când în realitate crima a avut loc în luna iulie.

Concluzia lui Ștefan Stroe, trasă pentru a-şi susţine materialul, este că „Sorin Vizitiu este victima celor de aici, din cartierul Burdujeni. Vă daţi seama, dacă un poliţist a păţit asta, ce pot păţi oamenii simpli”. Din nou eroare şi lipsa oricărei documentări: criminalul Ioan Beşa era din satul Mironu, comuna Valea Moldovei. Acea crimă terifiantă nu avea absolut nici o legătură cu infracţionalitatea din Burdujeni, fiind doar răbufnirea criminală a unei minţi turbate de furie, a unui individ care şi-a dorit să omoare un poliţist.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Postul Kanal D, sancţionat de CNA pentru reportajul defăimător „Suceava, al patrulea cel mai periculos oraş din România”.
 Vizualizări articol: 3451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Postul Kanal D, sancţionat de CNA pentru reportajul defăimător „Suceava, al patrulea cel mai periculos oraş din România”3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei