Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 41 (6751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Pagină importantă

Al zecelea om care a ajuns pe Lună a vizitat Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul oamenilor care au păşit pe Lună, singurul satelit natural al Pământului, este unul extrem de restrâns. Doar 12 persoane au reuşit acest lucru în toată istoria omenirii, însă cel mai celebru va rămâne Neil Armstrong. Acesta a făcut parte în iulie 1969 din prima misiune care a reuşit aselenizarea, Apollo 11, şi va rămâne în istorie pentru vorbele sale: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Ulterior, au fost alte 6 misiuni spre Lună, dar numai 5 şi-au atins ţinta.  Apollo 13 a reprezentat singura excepţie, dar pe marginea problemelor pe care le-au întâmpinat astronauţii acestei misiuni s-au scris cărţi, plus celebrul film cu acelaşi nume: Apollo 13.

Practic, de-a lungul timpului, spre Lună au plecat 18 persoane, dar numai 12 au călcat efectiv acolo. Printre acestea se numără Charles Duke, un american în vârstă acum de 82 de ani. El a făcut parte din misiunea Apollo 16 şi este al 10-lea om care a aselenizat. Charles Duke este singura persoană din acest grup select care a vizitat Suceava. Se întâmpla pe 18 şi 19 iunie 1994, însă, din păcate, despre acest eveniment deosebit de important au rămas destul de puţine mărturii.

 

A lăsat o fotografie cu autograf pentru Observatorul din Suceava

La vremea respectivă, Charles Duke a avut mai multe activităţi în Suceava. Printre altele a participat la o întâlnire la Casa de Cultură cu oamenii curioşi să afle detalii despre misiunea la care a participat. Şi din ceea ce spune Dimitrie Olenici, fost muzeograf coordonator al Observatorului Astronomic Suceava, persoanele prezente au fost extrem de interesate despre zbor şi despre tot ce a presupus misiunea Apollo 16.

„Ţin minte că a fost o sală plină şi întrebările au curs aproape din toate direcţiile. A răspuns cu amabilitate la toate întrebările, indiferent de natura lor. A fost o experiență unică și de neuitat. Eu l-am întrebat care a fost cel mai important moment al misiunii și mi-a spus că a fost momentul în care gravitația era zero și se afla între Pământ și Lună și le vedea pe ambele într-o lumină deosebită”, a povestit Dimitrie Olenici, fost muzeograf coordonator al Observatorului Astronomic Suceava.

Întâlnirea de la Casa de Cultură a fost completată cu alta la Observator, unde s-ar fi realizat și un film despre care nimeni nu mai știe nimic. Din păcate.

Singurele mărturii ale venirii lui Charles Duke la Suceava sunt două plachete despre reușita misiunii Apollo 11, prima care a ajuns pe Lună, dar și o fotografie a sa pe satelitul natural al Pământului cu o dedicație. Aceasta sună în felul următor: “Pentru Planetariul din Suceava un salut de la Apollo 16. Să vă binecuvânteze Dumnezeu”.

 

“Este mult mai importantă venirea lui Isus pe Pământ decât faptul că omul a călcat pe Lună”

Trebuie spus că Charles Duke a ajuns la Suceava într-o misiune religioasă, după ce a devenit membru al unui cult din SUA. În această calitate a participat și la două întâlniri pe stadionul Areni, fără a uita și despre activitatea sa spațială.

Familist convins, astronautul american a lăsat pe Lună și o fotografie cu familia sa, o mărturie pentru generațiile viitoare care vor ajunge în acest loc.

Convingerile sale religioase l-au marcat profund și în vizita la Suceava. În acea vară din 1994, Charles Duke a scris pentru Observatorul Astronomic din Suceava: “Este mult mai importantă venirea lui Isus pe Pământ decât faptul că omul a călcat pe Lună”.

Din păcate, un eveniment de această anvergură a rămas aproape în anonimat. Până la urmă, Charles Duke este unul din puținii oameni care a ajuns pe Lună și, în plus, a călcat și pe meleagurile sucevene. Este o pagină de istorie care ar trebui dezvoltată și apreciată mai mult. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al zecelea om care a ajuns pe Lună a vizitat Suceava.
 Vizualizări articol: 2422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Al zecelea om care a ajuns pe Lună a vizitat Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei