Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 25 (6735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Comisarul-șef Ioan Nichitoi, absolvit de răspundere penală în dosarul în care a fost condamnat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul-şef Ioan Nichitoi, fostul şef al Poliţiei municipiul Fălticeni, actualmente pensionar, a fost absolvit de răspundere penală în dosarul în care a fost condamnat pentru tentativă la abuz în serviciu, decizia fiind definitivă. Practic, deși condamnarea la 6 luni de închisoare suspendată sub supraveghere nu a fost anulată, acesta a fost absolvit de toate consecințele penale care decurg din aceasta. Asta pentru că fapta pentru care a fost condamnat Nichitoi, tentativă la abuzul în serviciu, a fost dezincriminată printr-o decizie a Curții Constituționale.

Tribunalul Suceava a constatat că toate consecinţele penale ale hotărârii judecătoreşti cu privire la Ioan Nichitoi, cu privire la această faptă, au încetat la data intrării în vigoare a legii noi, respectiv 13.11.2017. Ofițerul era condamnat din decembrie 2016.

Practic, ceea ce era infracțiune până la această dată, sub forma tentativei la abuz în serviciu, nu mai este acum infracțiune.

 

Pentru ce a fost condamnat ofițerul

Ioan Nichitoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA  pentru infracţiunile de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu şi fals intelectual, cu privire la o intervenţie a acestuia pe lângă un coleg, poliţist, prin care ar fi încercat să scape de dosar penal un afacerist local. El a fost acuzat că s-a implicat activ în activitatea judiciară desfăşurată de un subordonat, astfel încât acesta din urmă să nu iniţieze procedurile judiciar penale faţă de un om de afaceri pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Concret, omul de afaceri Vasile Savu a fost implicat într-un eveniment rutier pe raza localităţii Fălticeni, în urma căruia a avariat două maşini. Un lucrător de poliţie din subordinea lui Nichitoi ajuns la faţa locului, agentul Ioan Gabriel Liuţă, a întocmit toate actele de constatare. Omul de afaceri a fost condus la spital în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea. A doua zi, agentul de poliţie a prezentat actele întocmite comandantului unităţii, Ioan Nichitoi, în vederea punerii rezoluţiei şi înregistrării dosarului penal în care afaceristul urma să fie anchetat pentru infracţiunea de refuz de recoltare a mostrelor biologice. Nichitoi, au arătat procurorii DNA, i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri ar fi un prieten de-al său şi trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare. Mai mult, Nichitoi ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele pentru a obţine despăgubirile de la firma de asigurare. Ceea ce nu a ştiut comisarul-şef Ioan Nichitoi a fost faptul că subordonatul său l-a înregistrat în timpul discuțiilor.

Infracțiunea de fals intelectual a „picat” pe parcursul procesului, astfel că Nichitoi a fost condamnat doar pentru tentativă la abuz în serviciu la pedeapsa de şase luni de închisoare, care a fost suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni de zile.

 

Vrea să-și recupereze drepturile pierdute 

Contactat de Monitorul de Suceava, Ioan Nichitoi a declarat doar că este mulțumit că până la urmă justiția a făcut dreptate în cazul său.

El nu a recunoscut în nici un moment acuzațiile aduse în dosar, considerând că ancheta a plecat de la o acuzație mult exagerată, ce a fost perpetuată ulterior.

Fostul șef al Poliției municipiului Fălticeni va încerca să-și recupereze drepturile de care a fost văduvit pe perioada în care a fost pus la dispoziție. Rămâne de văzut și cum va fi interpretată solicitarea sa, având în vedere data la care acesta a fost absolvit de răspundere penală. Problemele penale i-au adus acestuia și o diminuare a pensiei de care beneficiază.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul-șef Ioan Nichitoi, absolvit de răspundere penală în dosarul în care a fost condamnat.
 Vizualizări articol: 4713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Comisarul-șef Ioan Nichitoi, absolvit de răspundere penală în dosarul în care a fost condamnat1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Praz cu măsline O excelentă mâncare de toamnă-iarnă, care se pregătește ușor și este foarte gustoasă, e prazul cu măsline. Se poate face atât în versiune de post, caz în care folosim doar ulei la gătit, cât și în versiunea... Citeşte