Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 25 (6735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Nunta de ametist

O familie din Râşca aniversează, astăzi, 60 de ani de la căsătorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dragostea poate dura cât o viaţă de om, iar asta o dovedeşte o familie din comuna Râşca, satul Jahalia, care, astăzi, sărbătoreşte nunta de ametist.

Au spus „Da” în urmă cu exact 60 de ani, iar azi încă sunt împreună şi se bucură de nepoţi şi strănepoţi.

Florica şi Ioan Cîrjă şi-au legat destinele pe 2 februarie 1958, el având pe atunci 22 de ani şi ea doar 17 ani şi jumătate.

Copilărind în acelaşi sat, se ştiau din vedere, iar „tratativele” pentru cununie s-au purtat cu doar câteva săptămâni înainte de nuntă.

„De Crăciun, în 1957, m-am întors din armată, nu prea ne ştiam pe atunci, doar aşa, vecini fiind. O lună şi ceva mai târziu deja aveam nunta”, povesteşte bunicul Ion.

Aducem în discuţie secretul longevităţii lor, însă, printre glume şi vorbe de duh, nu e loc de lucruri serioase, de parcă atâta vreme alături de aceeaşi persoană e un lucru firesc.

Chicotesc, se mai contrazic, apoi se aprobă, ba vorbesc domol, ba precipitat, şi, la şase decenii de la cununie, îşi fac şi bilanţul unei vieţi în care au mers împreună braţ la braţ.

”Au trecut repede şi cu bune şi cu grele, ca valurile vieţii. În 60 de ani vă daţi seama câte au fost? E o viaţă de om, nu e puţin lucru”, mărturisesc seniorii.

Au împreună trei copii (Algerica, Elena şi Cristi), şase nepoţi şi şase strănepoţi, cel mai mare având opt ani, iar cel mai mic doar câteva luni.

 

Nunta a ţinut de sâmbătă seară până marţi

Nunta au făcut-o acasă şi, cu toate că de atunci au trecut şase decenii, cei doi bunici îşi amintesc de nuntă cu mare precizie.

 „Era o iarnă călduroasă ca acum, curgea din streşini. Am organizat totul acasă, am pus în două camere mese şi au venit vreo 200 de invitaţi. Nunta a început sâmbătă seară şi s-a terminat marţi seară. Am avut o nuntă grozavă, se dădeau şi pe atunci bani, dar mai puţin ca acum”, povesteşte bunicul.

Viaţa de familie pentru familia Cârjă s-a rostogolit printre treburile gospodăreşti, pământ, serviciu, copii, apoi nepoţi şi strănepoţi.

Florica s-a îngrijit de casă, de copii, de tot ce a însemnat gospodărie, iar Ion a fost cel care a asigurat venitul casei, fiind peste 25 de ani agent fiscal la Primăria Râşca, în 1993 ieşind la pensie. A făcut muncă de teren zilnic, între 8 şi 40 de kilometri, iar după pensionare a rămas un om activ, aşa cum i-a plăcut să fie toată viaţa, până în 2016 fiind consilier local în Consiliul Local Râşca.

„40 de ani am muncit la Primăria Râşca. Ea a fost harnică, a făcut toate treburile casei, m-a aşteptat tot timpul cu masa pusă. Eu recunosc că am fost mai mult plecat, cu serviciul, cu munca”, povesteşte octogenarul. Tot el este cel care, cu zâmbetul pe buze, ne dezvăluie secretul longevităţii căsătoriei, din punctul său de vedere, desigur: "Cu cât îi gura mai mică, cu atât e viaţa mai lungă”.

Când au aniversat nunta de aur, 50 de ani de convieţuire neîntreruptă, au sărbătorit evenimentul, iar din partea primăriei au primit o diplomă.

Copiii, alături de nepoţi, le urează viaţă lungă împreună, zile senine şi multă sănătate şi le mulţumesc celor doi pentru grija, căldura şi bunătatea cu care-i întâmpină de fiecare dată.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie din Râşca aniversează, astăzi, 60 de ani de la căsătorie.
 Vizualizări articol: 3000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 15 voturi
O familie din Râşca aniversează, astăzi, 60 de ani de la căsătorie4.4515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Praz cu măsline O excelentă mâncare de toamnă-iarnă, care se pregătește ușor și este foarte gustoasă, e prazul cu măsline. Se poate face atât în versiune de post, caz în care folosim doar ulei la gătit, cât și în versiunea... Citeşte