Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 dec 2017 - Anul XXII, nr. 293 (6709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Spectacol multietnic

Colinde în polonă, română, ucraineană şi germană la Festivalul de la Soloneţu Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bucovina este multietnică, iar acest lucru a fost confirmat şi de Festivalul Colindelor Bucovinene care s-a derulat în a doua zi de Crăciun, la Soloneţu Nou. Pe scena Bisericii „Coborârea Duhului Sfânt” au urcat nouă coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina, respectiv corurile bisericilor catolice din Soloneţu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuţi, Siret, Pleşa şi Vicşani, corul greco-catolic „Maidancek” al parohiei Cacica şi corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Au fost interpretate colinde în mai multe limbi, şi anume polonă, română, ucraineană şi germană, un model de comuniune pentru această zonă.

După încheierea festivalului, toţi participanţii s-au deplasat la Casa Polonă din Soloneţu Nou, unde a avut loc împărţirea cu Opłatek, obicei care îşi are originea în ritualul împărţirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creştinismului. Decanul de Bucovina, pr. Iosif Păuleţ, a binecuvântat oplatele şi a vorbit despre însemnătatea pâinii în viaţa oamenilor, precum şi despre importanţa credinţei în întreaga lume. Participanţii şi-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou şi au gustat din bucatele pregătite cu acest prilej.

La festivalul de la Soloneţu Nou au participat Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorităţii polone, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, Monseniorul Ionuţ Strejac, decanul de Bucovina, preot Iosif Păuleţ, preoţii din decanatul de Bucovina, corurile, precum şi membrii comunităţilor poloneze.

Festivalul a debutat în decembrie 2015, an în care Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiţie poloneză, cea a colindatului.

„Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creştini, este un timp al bucuriei, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Colindatul este un element inseparabil al acestuia. În comunităţile poloneze din Bucovina, asemenea vecinilor noştri români, începând din ajunul Crăciunului şi până în ziua de Anul Nou, copiii, tinerii şi adulţii merg cu colinda prin sate, vestind astfel Naşterea Domnului. Prin ceea ce colindăm, aduceam lumii vestea: <Cristos s-a Născut>”, a arătat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colinde în polonă, română, ucraineană şi germană la Festivalul de la Soloneţu Nou.
 Vizualizări articol: 1486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colinde în polonă, română, ucraineană şi germană la Festivalul de la Soloneţu Nou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei