Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 dec 2017 - Anul XXII, nr. 290 (6706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Vincit omnia veritas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suntem, mai mult ca niciodată, în plin tumult pe lângă legile justiţiei. Unii se-agită să le schimbe, alţii să le apere, fiecare cu argumentele sale, considerându-se deţinători ai adevărului absolut. Pe de o parte, trăim vremuri excepţionale, parcă n-a fost niciodată chiar aşa. Pe de altă parte, istoria se repetă şi de fapt, lucrurile stau astfel de când lumea şi pământul. Căci încurcate-s căile Domnului şi ale istoriei, deopotrivă. Tocmai de la latini ne vin proverbele, cugetările şi aforismele şi musai trebuie să fie unul care ne spune că nu aduce anul ce-aduce ceasul. Dar nu contează forma cât fondul, aşa că tot latinii ne demonstrează că nu aduc mileniile ce aduce ceasul. Bravii urmaşi ai Romei antice nu uită cine sunt şi de unde au plecat şi adoptă în anul de graţie 2017 o decizie categoric istorică, revocând exilul poetului Publius Ovidius Naso în cetatea Tomis, Constanţa de astăzi. Edilii italieni au apreciat că trebuie îndreptată „eroarea comisă din considerente personale“ de înaintaşii lor. Reabilitarea vine la 2.000 ani de la moartea poetului. Și noi, la Bucureşti, discutăm despre cât de tardivă e admiraţia românilor pentru rege sau despre cei ditamai 28 de ani de la revoluţia din 1989 şi recentul raport al procurorilor privind detaliile de mise-en-scene ale evenimentului. Noi, cei de azi, barbarii de-atunci, nu ştim nici ce-am făcut ieri, în timp ce urmaşii Romei îşi asumă istoria milenară, ba chiar intervin, o continuă şi o repară. Mulţi ar spune, şi au dreptate, că gestul italienilor e comic şi fără rost, câtă vreme nu are nicio repercusiune asupra exilatului. Și totuşi recunoaşterea şi repararea unei nedreptăţi e o chestiune de morală, atemporală şi obligatorie. Făcând o paralelă, îmi permit să-mi imaginez un gest similar al românilor în ceea ce-l priveşte, de exemplu, pe Constantin Bâncuşi. Acuma înţeleg de ce n-am strâns noi bani pentru Cuminţenia Pământului, de ce e oraşul Târgu Jiu aşa cum e, săracul. Nu eram încă pregătiţi, deşi cumva suntem şi noi urmaşii Romei. Dar revenind la Publius Ovidius Naso, dat fiind că nu se ştie încă motivul exilului, logica spune că nu e clar nici dacă eroarea e eroare. Dar nici invers, aşa că, măcar de dragul poeziei şi al dragostei cântate de anticul bard, măsura e binevenită. La fel şi remarca unui virtual prieten de pe reţele vizavi de decizia de revocare a exilului lui Ovidius: consilierii locali au înţeles că marele poet poate să trăiască printre români şi acasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vincit omnia veritas.
 Vizualizări articol: 1842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Vincit omnia veritas3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei