Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 dec 2017 - Anul XXII, nr. 284 (6700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Noutate

Delicii pe mesele sucevenilor cu ocazia sărbătorilor: sturionul siberian, provenit dintr-o crescătorie de lângă Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un produs culinar de excepţie – nisetrul siberian, apărut pe piaţa românească în ultima perioadă de timp - începe să-şi croiască drum spre mesele sucevenilor, mai ales ale celor care sunt cât de cât familiarizaţi cu gustul deosebit al acestei specii de peşte. Acest peşte cu o valoare culinară şi economică de excepţie, având o carne lipsită de contraindicaţii şi devenit popular printre consumatorii din întreaga lume, a fost adaptat şi poate fi găsit acum proaspăt într-ocrescătorie de lângă Rădăuţi, unde se dezvoltă în condiţii foarte bune, atingând greutăţi de 6-7 kilograme.

 

O afacere relativ nouă, cu perspective de dezvoltare importante

Cel care a avut ideea dezvoltării acestei afaceri custurion siberian se numeşte Valentin Dănilă şi este din comuna Frătăuţii Noi. Se ştie dintotdeauna un împătimit al pescuitului, cu o mare pasiune pentru peşte şi având la activ capturi pescăreşti importante din râurile care brăzdează nordul Moldovei. În urmă cu doi ani a pus pe picioare o crescătorie, în care a început să crească păstrăv, crescătorie deschisă în apropierea Podului Vlădichii de la intrarea în municipiul Rădăuţi. A construit în preajmă şi casa de locuit, având un depozit de desfacere a mobilei chiar în apropierea şoselei.

Treptat, Dănilă a început să studieze despre creşterea şi dezvoltarea sturionilor şi a aflat astfel că nisetrul siberian se poate adapta unei zone mai reci. A încercat mai întâi piaţa, unde a reuşit să vândă câteva sute de kilograme din acest nobil peşte, după care a cumpărat puiet şi s-a apucat de creşterea lui. Munca depusă nu a fost deloc uşoară, având în vedere că de la puietul care cântăreşte câteva grame în momentul achiziţiei exemplarele de nisetru siberian ajung la o greutate de 6-7 kilograme într-un interval de 4 ani. Crescătoriile pentru această specie au fost puse la punct în anii ’70, în fosta Uniune Sovietică, fiind aleasă pentru a fi dezvoltată datorită ciclului său de reproducere dintre cele mai scurte. Spre deosebire de alţi sturioni, care fac migraţia între mare şi râu, nisetrul siberian are avantajul că poate fi crescut numai în apă dulce.

Puietul folosit de Valentin Dănilă este o încrucişare între morun şi cegă, numit sterlet. Are o carne albă, deosebit de gustoasă, şi nu are oase, având doar cartilagii care se îndepărtează foarte uşor pentru consum. Ceea ce ajută peştele să se hrănească şi în anotimpul rece şi îl face mai uşor de crescut este izvorul de apă dulce care alimentează bazinele crescătoriei, care scoate la suprafaţă apă cu o temperatură de 11 grade. Această temperatură menţine peştele activ şi în timpul iernii, el alimentându-se şi crescând în permanenţă în interiorul celor cinci bazine circulare şi a celor patru bazine dreptunghiulare, toate situate în aer liber.

 

Peştele proaspăt poate fi cumpărat direct din pescăria crescătoriei

Vânzarea se face direct din pescăria situată în apropierea bazinelor, greutatea peştilor aflaţi acum spre vânzare variind între 3 şi 6 kilograme. Preţul de 35 de lei/kg îl face foarte atractiv, având în vedere că este cel mai mic de pe piaţă, iar peştele poate fi cumpărat proaspăt, direct din bazinele crescătoriei. Pe lângă sturioni, din cadrul Păstrăvăriei Vadu Vlădichii clienţii pot cumpăra păstrăv proaspăt, la preţul de 23 de lei/kg, exemplarele având greutăţi între 200-500 de grame fiecare. Adresa de e-mail a crescătoriei este varosii@yahoo.com, iar numerele de telefon la care puteţi suna pentru informaţii şi comenzi sunt: 0744 541 005 şi 0755 015 813. Această carne albă şi gustoasă poate fi acum prezentă şi pe mesele iubitorilor de peşte, care sunt aşteptaţi în pescăria crescătoriei Vadu Vlădichii, la intrare în Rădăuţi dinspre Suceava, în curtea magazinului de mobilă Varosi-Bellona.

 

Date de contact

Adresa: Bădeuţi, înainte de Podul Vlădichi, judeţul Suceava
Str. Calea Dragoş Vodă, Nr. 128 (curtea magazinului de mobilă Varosi-Bellona)
Tel.: 0744 541 005, 0755 015 813
E-mail: varosii@yahoo.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicii pe mesele sucevenilor cu ocazia sărbătorilor: sturionul siberian, provenit dintr-o crescătorie de lângă Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 2693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delicii pe mesele sucevenilor cu ocazia sărbătorilor: sturionul siberian, provenit dintr-o crescătorie de lângă Rădăuţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei