Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 sep 2017 - Anul XXII, nr. 221 (6637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoare

De la asfinţitul soarelui, evreii au 25 de ore de post negru pentru Ziua Iertării - Iom Kipur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai sfântă sărbătoare a evreilor, Ziua Ispăşirii sau Ziua Iertării - Iom Kipur, începe astă seară, la apusul soarelui, şi presupune 25 de ore de post sever până mâine seară, la apariţia primei stele pe cer. Preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Sorin Golda, a declarat că în această zi chiar şi evreii mai puţin credincioşi vin la sinagogă pentru a se ruga să le fie iertate păcatele şi să fie înscrişi de Dumnezeu în Cartea Vieţii pentru încă un an. ”Ziua de sâmbătă, de dimineaţă până la apusul soarelui, o petrecem la sinagogă, cu rugăciuni atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morţi. Pentru că în acest an Iom Kipur este într-o zi de sâmbătă, nu se sună din şofar, cum se face în mod tradiţional”, a explicat preşedintele Golda.

Acesta a mai spus că pe durata postului este absolut interzisă orice fel de mâncare şi băutură, inclusiv apă, precum şi orice fel de activitate sau muncă, excepţie situaţiile în care este în pericol viaţa unui om. Alte interdicţii specifice sărbătorii sunt de a purta veşminte de piele, de a întreţine relaţii sexuale şi de a folosi parfumuri. Scopul acestor restricţii nu este întristarea, ci înălţarea spirituală. În mod tradiţional, mulţi evrei poartă de Iom Kipur haine albe. Spre deosebire de toate celelalte sărbători evreieşti, nu se rostesc urări de genul „Iom Kipur fericit”.

 

„Nu i se va ierta celui care nu iartă”

Înainte de a începe postul, credinciosul evreu trebuie să pună capăt oricărei neînţelegeri sau dispute şi este îndemnat să ierte pentru a primi la rândul său iertarea de la Dumnezeu, căci învăţăturile rabinice spun că „nu i se va ierta celui care nu iartă”.

De astă seară, evreii îl roagă pe Dumnezeu să-i elibereze de jurămintele făcute către El, apoi pentru păcatele pe care le-au comis şi îşi mărturisesc prin rugăciune păcatele din timpul anului.

În cele zece zile de pocăinţă care au trecut de la Roş Haşana - Anul Nou Iudaic - până la Iom Kipur au avut timp să ceară iertare unul altuia pentru greşelile pe care le-au făcut, precum şi să îşi refacă relaţia cu Dumnezeu. Seara de rugăciuni de mâine se încheie cu o decizie de căinţă şi cu o cerere de ajutor pentru a ţine promisiunea făcută, de a înfăptui cât mai multe fapte bune.

Atotputernicul va pune în balanţă faptele bune şi pe cele rele, iar la apus dă verdictul: scrie şi sigilează în Cartea Vieţii sau a Morţii persoana respectivă, pentru încă un an iudaic.

Preşedintele Sorin Golda a mai spus că rugăciunile de Iom Kipur sunt foarte intense pentru că se fac înainte ca Dumnezeu să închidă porţile rugăciunii în faţa anului trecut şi să ia deciziile finale în legătură cu soarta fiecărui individ şi reprezintă o ultimă încercare de a intra în graţiile lui Dumnezeu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la asfinţitul soarelui, evreii au 25 de ore de post negru pentru Ziua Iertării - Iom Kipur.
 Vizualizări articol: 2802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De la asfinţitul soarelui, evreii au 25 de ore de post negru pentru Ziua Iertării - Iom Kipur5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei