Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 sep 2017 - Anul XXII, nr. 221 (6637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Debut precoce

Cel mai tânăr pacient al Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic din Suceava are doar 7 zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un nou-născut în vârstă de doar 7 zile este cel mai tânăr pacient al Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic, din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Coordonatorul centrului, doctorul epileptolog Ana Miron, ne-a declarat, ieri, că bebeluşul a avut prima criză de epilepsie la doar trei ore de la naştere, în maternitatea Spitalului Municipal Rădăuţi şi medicii au decis să-l transfere la Suceava pentru investigaţii şi tratament. ”Este un copil născut la termen, prin operaţie cezariană, un copil foarte dorit şi aşteptat opt ani. Din păcate, la trei ore de la naştere a avut prima criză de convulsii. Ieri (n.r. - miercuri) a fost supus monitorizării de lungă durată şi am putut vedea focare de distrugere a substanţei cerebrale. Are activitate epileptiformă continuă. Astăzi este văzut neurologic şi ecografic, prognosticul este deocamdată rezervat”, a declarat dr. Miron.

 

În vârstă de doar 3 ani, Andrei a fost desemnat ”Cel mai curajos pacient” al centrului

În cazul unui alt pacient al centrului, însă, prognoza este optimistă. Andrei Cordăreanu, ale cărui crize de epilepsie au început în luna decembrie a anului trecut, a reacţionat foarte bine la tratament şi are şanse mari ca peste doi ani să nu mai aibă nevoie de medicaţie pentru a nu mai avea crize. Mama lui, Andreea, ne-a spus că, după ce Andrei a început să aibă crize săptămânale, medicul ei de la Vatra Dornei a îndrumat-o spre centrul de la Suceava. Aici a avut două şedinţe de monitorizare de lungă durată şi a primit tratament corelat cu rezultatul investigaţiilor. ”Are doar 3 ani, dar este cel mai curajos şi mai cuminte pacient pe care l-am avut. Dă dovadă de inteligenţă şi este incredibil de cooperant cu personalul medical, la toate investigaţiile”, a declarat dr. Ana Miron. Ea a subliniat că investigaţiile nu sunt dureroase, dar sunt laborioase şi de lungă durată, astfel încât şi adulţii îşi pierd uneori răbdarea. ”Rezultatul este foarte bun, astăzi a avut un traseu encefalografic fără activitate epileptiformă”, a precizat medicul.

Ieri, Andrei a primit de la dr. Miron diploma şi medalia de ”Cel mai curajos pacient” şi urma să fie externat. Potrivit medicului epileptolog, pentru Andrei urmează doi ani de tratament şi evaluări, în strânsă cooperare cu părinţii, care trebuie să-i administreze medicaţia strict la orele şi în dozele prescrise.

 

Dr. Miron: Până acum, epilepsia era o boală ”neagră”

”Tratamentul epilepsiei este un lucru de echipă. Până acum, era o boală neagră, pacienţii erau stigmatizaţi şi era foarte greu să aibă o viaţă normală. Astăzi, 80% dintre cazuri sunt tratabile medicamentos, iar dintre cele 20% rezistente la medicaţie, unele se pot recupera prin chirurgia epilepsiei. Suntem optimişti”, a mai spus dr. Ana Miron.

Reamintim că datorită echipamentelor de înaltă performanţă achiziţionate de Spitalul de Urgenţă pentru centrul de epilepsie şi monitorizării de lungă durată medicul are posibilitatea delimitării cu acurateţe a focarului epileptogen.

Electroencefalografe cu 42 şi 64 de canale permit poziţionarea de multipli electrozi pe suprafaţa scalpului şi astfel devine mai sigură şi mai facilă depistarea focarului epileptogen.

Funcţionarea centrului în spital, cu secţie ATI, face posibilă monitorizarea pacienţilor cu crize epileptice active, medicul putând surprinde cât mai multe crize epileptice pe traseu. Potrivit protocolului de evaluare, pacientului pentru care este efectuată monitorizarea de lungă durată i se reduce treptat şi controlat medicaţia antiepileptică şi este supravegheat continuu de personalul medical, iar în cazul unei crize epileptice se poate interveni imediat.

Dr. Miron a mai spus că un pacient poate fi monitorizat chiar şi două săptămâni, însă perioada depinde de numărul crizelor epileptice captate şi de posibilitatea de depistare a focarului epileptogen. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai tânăr pacient al Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic din Suceava are doar 7 zile.
 Vizualizări articol: 3929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cel mai tânăr pacient al Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic din Suceava are doar 7 zile5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei