Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 sep 2017 - Anul XXII, nr. 221 (6637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj în CL Suceava

Amenajarea a 4.500 de locuri de parcare printre blocuri, blocată din nou de PSD

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inventarierea şi amenajarea de către Primăria Suceava a aproximativ 4.500 de locuri de parcare improvizate de oameni pe terenul viran din jurul blocurilor, proiect supus pentru a doua oară dezbaterii în Consiliul Local Suceava, au fost blocate din nou de reprezentanţii PSD, care au căutat nod în papură pentru a motiva decizia lor.

La aproape trei luni de la primul refuz de votare a acestui proiect, timp în care s-au aşteptat propuneri şi amendamente din partea consilierilor social-democraţi – singurii care au votat contra şi în luna iulie, situaţia a rămas aceeaşi.

Iniţiatorii proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi, au încercat din nou să îi convingă de necesitatea aprobării inventarierii posibilelor locuri de parcare din cartierele Obcini, Zamca, Centru, George Enescu şi Burdujeni.

„Suntem în faza de inventariere a domeniului public al municipiului Suceava şi este necesară aprobarea acestui proiect, pentru că în paralel lucrăm şi la finalizarea inventarului spaţiilor verzi, încât, cu aceste elemente, am putea să ne facem nişte strategii privind asfaltările pe care le facem anul acesta şi anul viitor”, a spus Ion Lungu.

Cu precizări a venit şi Lucian Harşovschi: „În proiect sunt identificate 4.364 de locuri de parcare, dar vor fi mult mai multe atunci când suprafeţele respective vor fi asfaltate şi marcate corect. Este un proiect de inventariere, urmează intabularea şi apoi vom veni cu un proiect de modernizare. Câştigă suceveanul care are unde să parcheze maşina civilizat, iar orice altă intervenţie asupra domeniului public va fi imediat vizibilă, pentru a fi corectată şi remediată. Iar acolo unde se poate recupera spaţiu verde o vom face. Spaţiile respective sunt deja ocupate de maşini, fac apel la dumneavoastră, să votaţi ca sucevenii să beneficieze de parcări moderne”.

Indiferent de justificări, argumente şi chiar rugăminţi, consilierii PSD l-au luat pe „Nu” în braţe şi nu i-au mai dat drumul.

Aşa se face că proiectul a picat din nou, deşi a avut 15 voturi „pentru”, 4 „contra” şi 3 abţineri.

 

Contre şi manevre

Un consilier tânăr, dar care dă mereu dovadă de interes pentru funcţia pe care o ocupă, Gabriel Buciac, a semnalat o serie de probleme pertinente, observate de el în teren.

„Am fost personal şi am văzut toate aceste parcele din cartierul Obcini. Multe ocupă spaţiul verde, altele sunt făcute pe trotuare, altele sub geamul oamenilor”, a spus el, motivând votul negativ de faptul că şi aşa spaţiile verzi sunt deficitare în municipiu, încât nu trebuie permisă amenajarea de parcări pe spaţiile verzi de lângă blocuri.

Pe de altă parte, s-a contrat singur atunci când, vorbind de parcările amenajate de municipalitate anul acesta, printre blocuri, pe terenuri ale căror inventariere şi destinaţie au fost aprobate anterior, a reproşat executivului local că le anunţă public ca fiind o mare realizare, când acestea „sunt normalitate, un drept al fiecărui cetăţean care plăteşte taxe şi impozite”.

Liderul grupului PSD a cerut modificarea proiectului de hotărâre, în sensul mandatării executivului local să facă „inventarul domeniului public şi privat al municipiului Suceava, eşalonat pe cartiere, prin prioritizare, în funcţie de lucrările edilitare propuse”. Numai că propunerea sa, corectă în principiu, nu mai are nici o legătură cu amenajarea de parcări printre blocuri şi blochează intenţia de amenajare a acestora pe cel puţin doi-trei ani, cât ar dura respectiva lucrare, abia apoi urmând să se vină cu propuneri concrete, de realizare a unor lucrări pe spaţiile identificate.

 

Modificarea legii, singura modalitate de aprobare a unor astfel de proiecte

Evidenta intenţie de blocare a proiectului manifestată de consilierii PSD l-a făcut pe fostul viceprimar Ovidiu Doroftei să răbufnească: „Se face opoziţie la adresa oricărui proiect de dezvoltare a municipiului Suceava. Acesta era un prim pas, se ajungea apoi la intabulare şi abia apoi la stabilirea concretă a parcelelor pe care se pot amenaja parcări. Spuneţi clar că nu vreţi ca actuala conducere a primăriei să facă parcări în Suceava, să nu câştige astfel capital electoral. E datoria noastră să le facem pentru cetăţeni. Peste doi ani nu îşi mai aduce nimeni aminte cine a făcut parcarea, dar acea lucrare rămâne, este utilă. Se tot găsesc motive de respingere a oricărei propuneri, profitând de faptul că sunt necesare 16 voturi. Sunt propuneri legislative care vor modifica şi acest raport de voturi, să putem adopta un proiect şi cu majoritate simplă, probabil atunci vom putea să dezvoltăm municipiul fără a mai fi condiţionaţi de votul unora, deşi atunci, cu siguranţă, vor vota cu toţii”.

Fiind un proiect legat de patrimoniul municipiului, acesta trebuia să întrunească minimum 16 voturi, adică să fie susţinut de două treimi din numărul total al consilierilor locali (23). Dacă propunerea legislativă de modificare a legii va fi adoptată de Guvern, un astfel de proiect va putea trece chiar şi cu numai 12 voturi „pentru”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenajarea a 4.500 de locuri de parcare printre blocuri, blocată din nou de PSD.
 Vizualizări articol: 2003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Amenajarea a 4.500 de locuri de parcare printre blocuri, blocată din nou de PSD1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei