Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mar 2017 - Anul XXII, nr. 54 (6470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Exemplu

Suceava, primul oraş din România care implementează proiecte pe fonduri elveţiene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava este primul oraş din ţară care a demarat efectiv proiecte de dezvoltare, finanţate în mare parte din fonduri elveţiene, modernizarea iluminatului public, cel mai amplu dintre ele, fiind deja în plină desfăşurare.

Tocmai de aceea, o delegaţie de reprezentanţi ai autorităţilor din Elveţia a fost ieri la Suceava, pentru a vedea cum decurg lucrările, care sunt problemele cu care se confruntă autorităţile şi ce anume ar mai trebui făcut în perioada următoare. Practic, Suceava va fi exemplu de implementare a acestor proiecte finanţate de elveţieni, mai ales că anul acesta va demara şi cel de-al doilea proiect, cel de electromobilitate, prin care se va crea o infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice, la nivelul întregului municipiu, iar primăria se va dota cu 11 maşini electrice, două furgonete, o automăturătoare şi o cisternă electrică, dar şi cu 10 biciclete electrice.

Din delegaţia prezentă miercuri la Suceava a făcut parte Elena Maria Georgescu, ministru secretar de stat la Ministerul de Finanţe, care coordonează acest proiect, ofiţerii naţionali de program, din partea României, şeful Biroului de Contribuţii Elveţiene şi mai mulţi experţi.

Reprezentanţii Ambasadei Elveţiei s-au arătat foarte încântaţi de rezultatele vizitei în teren de verificare a lucrărilor făcute, promiţând sprijin în decontarea mai rapidă a cheltuielilor de implementare.

„Primul proiect pe care îl avem în implementare este cel de modernizare a iluminatului public, deja s-au făcut lucrările necesare pe 76 de străzi, fiind montate 1.031 de corpuri de iluminat de tip LED, adică 28% din ceea ce este prevăzut în proiect”, a spus primarul Ion Lungu, care a solicitat o rambursare mai rapidă a fondurilor de la autoritatea elveţiană, pentru a putea fi achitate facturile emise, până acum municipalitatea plătind din fonduri proprii peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), pentru lucrările efectuate.

O altă problemă abordată a fost cea referitoare la destinaţia fondurilor care s-au economisit prin licitarea acestor proiecte, conducerea Primăriei Suceava propunând să le utilizeze pentru modernizarea iluminatului din parcurile municipiului, tot corpuri de tip LED, refacerea sistemului de iluminat la Patinoarul Artificial Areni, dar şi în unităţile şcolare, acolo unde sunt probleme.

 

Iluminat eficient şi economic, gestionat de la distanţă

Prin proiectul de modernizare a iluminatului public, în total, în municipiul Suceava vor fi montate 3.843 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, economice şi mai eficiente decât lămpile clasice, în paralel fiind înlocuite şi montate 3.741 de cutii de conexiune pe stâlpii de iluminat. Totodată, se înlocuiesc cablurile de la cutia de conexiune la corpul de iluminat şi se montează echipamente de telegestiune, astfel încât, la final, întreg sistemul de iluminat va putea fi controlat de la distanţă.

Valoarea estimată a contractului de achiziţie publică a fost de 20.362.685,04 lei fără TVA, dar în urma câştigării licitaţiei de consorţiul SC Flash Lighting Services SA Bucureşti şi SC Loial Impex SRL Suceava, valoarea finală a contractului este de 13.193.960,83 lei, fără TVA. Economiile rezultate sunt de 7.168.724,21 lei.

Termenul de finalizare a proiectului de modernizare a iluminatului public din municipiul Suceava, din fonduri elveţiene, este 25 septembrie 2017.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, primul oraş din România care implementează proiecte pe fonduri elveţiene.
 Vizualizări articol: 3585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava, primul oraş din România care implementează proiecte pe fonduri elveţiene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici fără drojdie (de post) Dacă nu ştim care e diferenţa, ei bine, e cam aceeaşi ca între pâine dospită clasică şi pâinea rapidă cu bicarbonat… Fiecare produs are savoarea lui. Mucenicii cu bicarbonat sunt mai puţin pufoşi iniţial şi nu au forma... Citeşte