Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mar 2017 - Anul XXII, nr. 54 (6470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumire

Aproape o sută de mineri de la Crucea au protestat la Bucureşti pentru neplata salariilor, iar colegii lor nu au intrat în subteran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape o sută de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea – Botuşanu au protestat ieri la Bucureşti pentru că nu şi-au primit salariile, în timp ce colegii lor rămaşi acasă au refuzat să intre în subteran. 90 de ortaci suceveni au ajuns ieri dimineaţă la sediul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) pentru a protesta faţă de faptul că de la începutul acestui an au primit doar 450 de lei pentru fiecare angajat, ameninţând că vor întrerupe complet activitatea minei Botuşanu din judeţul Suceava, singura mină de uraniu din judeţ care mai funcţionează în momentul de faţă.

Reprezentanţii minerilor suceveni, împreună cu liderii sindicali de la Bucureşti, s-au întâlnit atât cu şefii Companiei Naţionale a Uraniului, cât şi cu secretarii de stat din Ministerul Energiei, la finalul discuţiilor primind asigurări că la începutul săptămânii viitoare îşi vor primi drepturile salariale restante. Unul dintre minerii care au participat la protestul de ieri de la CNU, Gavril Dumbravă, ne-a declarat că angajaţii companiei din judeţul Suceava nu au primit toate drepturile salariale de anul acesta, în afară de o sumă de 450 de lei. După discuţiile cu oficialii de la Bucureşti, se pare că minerii de la Crucea au acceptat momentan promisiunile acestora, Gavril Dumbravă declarând că începând de astăzi va fi reluată activitatea.

„Sperăm să nu rămână la nivelul de promisiuni, pentru că de astea avem de foarte mult timp. La Bucureşti am discutat problemele pe care le avem cu banii şi au promis că săptămâna viitoare lucrurile vor începe să meargă spre bine. Ni s-a spus că se urmăreşte ca CNU să se pună din nou pe picioare, pentru că au nevoie de uraniu şi că sunt interesaţi cu adevărat de soarta noastră”, ne-a spus Gavril Dumbravă. El a precizat că activitatea va fi reluată de astăzi, „pentru că dacă nu muncim pierdem şi noi”, dar dacă promisiunile primite ieri nu vor deveni realitate minerii sunt decişi să reia protestele la Bucureşti.

 

Lider sindical: Noi nu am cerut creşteri salariale, ci doar ceea ce li se cuvine celor care asigură 20% din energia ţării

La rândul său, preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU, Mugurel Huţuleac, ne-a declarat că în urma discuţiilor cu oficialii Ministerului Energiei şi ai Companiei Naţionale a Uraniului au fost stabilite, de comun acord, o serie de măsuri pentru stingerea conflictului de muncă de la Crucea. Mugurel Huţuleac a precizat că marţi, 14 martie a.c., minerii de la Crucea ar urma să primească sumele restante aferente lunii ianuarie, urmând ca tot săptămâna viitoare să fie supus aprobării, în regim de urgenţă, un act normativ pentru a asigura fondurile necesare funcţionării minei de la Crucea Botuşanu. Mai mult, Mugurel Huţuleac a precizat că oficialii Ministerului Energiei au anunţat că CNU ar urma să încheie un contract pentru furnizarea de uraniu la Rezervele Statului, ceea ce ar asigura finanţarea necesară pentru funcţionarea normală a exploatărilor miniere pe o perioadă de un an, dar şi că în acelaşi timp se fac demersuri pentru reluarea furnizării dioxidului de carbon către Centrala de la Cernavodă.

„Sperăm că acest calendar stabilit va fi dus la îndeplinire. Dacă nu se va întâmpla acest lucru ne rezervăm dreptul să reluăm formele de protest”, a spus liderul sindical.

El a atras atenţia asupra situaţiei critice în care se află minerii Companiei Naţionale a Uraniului, subliniind faptul că aceştia nu au protestat ieri pentru creşteri salariale, ci doar pentru a-şi primi drepturile ce li se cuvin. „20% din energia ţării o dau oamenii aceştia care primesc un salariu de 2.000 de lei. Unul din cinci români are energia şi curentul datorită acestor oameni. Minerii sunt disperaţi şi pot să ajungă la orice formă de protest. Noi vrem să primim banii restanţi, pentru că mulţi dintre mineri nu au ce să le pună pe masă copiilor”, a mai declarat Mugurel Huţuleac.

 

Închiderea exploatării de la Crucea - Botuşanu, un dezastru pentru mai multe comune din zona de munte

Închiderea minei de uraniu de la Crucea – Botuşanu ar reprezenta un dezastru pentru mai multe comune din zona de munte a judeţului, aşa cum ne-au declarat primarii din Ostra şi Crucea, Ioan Oros, respectiv Dorin Rusu.

Ioan Oros a aminti că în momentul de faţă CNU mai are doar aproape 400 de angajaţi în judeţul Suceava, 300 fiind disponibilizaţi anul trecut, cu oferirea de măsuri compensatorii. Primarul din Ostra a precizat că pe lângă impactul social pe care l-ar genera o eventuală închidere a minei de la Crucea - Botuşanu, un alt efect ar fi diminuarea semnificativă a veniturilor unor comune din zona de munte. „Închiderea minei va avea un impact social major, având în vedere că minerii vor rămâne fără surse de venit, şi aici vorbim şi de familiile lor. Apoi, o astfel de decizie va influenţa şi administraţia locală, având în vedere că la Ostra, din totalul veniturilor la bugetul local, aproape 70% sunt din impozitele pe salariile minerilor. Oricum anul acesta am primit de la Ministerul de Finanţe sume extrem de mici. Din acest motiv vrem să facem demersuri la Ministerul de Finanţe pentru a semnala faptul că aici s-au făcut disponibilizări, motiv pentru care pe viitor nu vor mai veni bani la buget”, a explicat Ioan Oros. El a mai precizat că închiderea minei de uraniu din judeţul Suceava va avea un impact major şi asupra mediului, având în vedere că procedurile pentru închidere şi ecologizare sunt extrem de complexe şi costisitoare.

La rândul său, primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, a subliniat faptul că închiderea minei de uraniu ar reprezenta un adevărat dezastru pentru comună, dar şi pentru funcţionarea primăriei şi acoperirea cheltuielilor. Asta în condiţiile în care, spune Dorin Rusu, 67% din bugetul comunei este asigurat de veniturile provenite de la mina din Crucea. Dorin Rusu a spus că problemele de la mina Crucea au început să influenţeze bugetul comunei, sumele provenite anul acesta prin repartizarea făcută de Finanţe fiind de doar 49.000 de lei. „Ce am primit pentru anul acesta este inacceptabil. În luna mai ar trebui să închid primăria”, a spus primarul din Crucea, care şi-a exprimat speranţa că în cele din urmă problemele de la mina de uraniu vor fi rezolvate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape o sută de mineri de la Crucea au protestat la Bucureşti pentru neplata salariilor, iar colegii lor nu au intrat în subteran.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape o sută de mineri de la Crucea au protestat la Bucureşti pentru neplata salariilor, iar colegii lor nu au intrat în subteran5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici fără drojdie (de post) Dacă nu ştim care e diferenţa, ei bine, e cam aceeaşi ca între pâine dospită clasică şi pâinea rapidă cu bicarbonat… Fiecare produs are savoarea lui. Mucenicii cu bicarbonat sunt mai puţin pufoşi iniţial şi nu au forma... Citeşte