Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mar 2017 - Anul XXII, nr. 54 (6470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei

În fiecare an la data de 9 martie, Biserica noastră Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei.

Cei 40 de Mucenici au fost soldaţi viteji creştini care s-au remarcat pe câmpul de luptă, slujind împăratului păgân Licinius. Au trăit deci la început de secol al IV-lea, când, persecuţia împotriva creştinilor era aprigă.

În Cetatea Sevastia Armeniei mulţi creştini au fost martirizaţi din porunca vanitosului conducător Agricolae. Cele mai cumplite torturi erau alese pentru a forţa pe creştini să jertfească idolilor şi să părăsească grabnic hulita credinţă creştină.

Cei 40 de soldaţi curajoşi au recunoscut că sunt creştini şi l-au mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos Mântuitorul. Au suferit chinuri şi torturi, au fost întemniţaţi, dar au îndurat totul. Se întăreau unul pe altul, se rugau Stăpânului Dumnezeu şi cântau psalmi. La auzul cântărilor mucenicilor, păgânii se înfuriau şi mai tare şi fierbeau de mânie că nu găsesc biruinţa lor.

Au fost aruncaţi Mucenicii în apa unui lac în plină iarnă. Era ger şi vântul sufla cu putere şi apa avea pojghiţă de gheaţă deasupra. Au fost lăsaţi în apă de seara până dimineaţa şi încontinuu s-au rugat şi au cântat iubitorii de Dumnezeu. Doar unul n-a rezistat şi s-a lepădat de Dumnezeu, acceptând baia caldă care i-a adus sfârşitul.

Multe minuni s-au întâmplat. Dumnezeu a trimis din cer o lumină şi căldură şi apa lacului s-a dezgheţat şi s-a făcut caldă. Cununi de sfinţi s-au pogorât peste capetele mucenicilor. Vederea aceasta minunată l-a făcut pe conducătorul temniţei care-i păzea de pe mal pe viteji, să intre în apă şi să exclame: „Sunt creştin!”. A 40-a cunună era a lui!

Nemaiavând răbdare cu Mucenicii, păgânii le-au zdrobit gleznele. Le-au pus trupurile unul peste altele şi le-au dat foc. Oasele le-au aruncat în apă pentru a li se pierde urma, dar Dumnezeu n-a lăsat să se întâmple o aşa fărădelege. Sfinţii 40 de Mucenici s-au arătat episcopului cetăţii. Creştini au strâns Sfintele Moaşte, care luminau în apă precum mărgăritarele şi le-au pus în racle la loc de mare cinste.

Gospodinele pregătesc de sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici „sfinţişorii”, în formă de infinit (8 răsturnat) pentru a arăta că viaţa veşnică a fost câştigată cu mare vrednicie de vitejii soldaţi ai lui Hristos.

(pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei.
 Vizualizări articol: 1497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici fără drojdie (de post) Dacă nu ştim care e diferenţa, ei bine, e cam aceeaşi ca între pâine dospită clasică şi pâinea rapidă cu bicarbonat… Fiecare produs are savoarea lui. Mucenicii cu bicarbonat sunt mai puţin pufoşi iniţial şi nu au forma... Citeşte