Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2017 - Anul XXII, nr. 19 (6435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la 1 februarie

Călătorii mai scumpe cu taxiul, în municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de săptămâna viitoare, din data de 1 februarie, călătoriile cu taxiul, în municipiul Suceava, vor fi mai scumpe cu până la 40%.

Noul tarif maximal pe care taximetriştii îl pot percepe clienţilor este de 2,5 lei/km.

Vechiul tarif maximal, de 1,8 lei/km, a fost menţinut din 2008 şi până acum, în ciuda numeroaselor solicitări de modificare a acestuia.

Decizia a fost luată în şedinţa de Consiliu Local de joi după-amiază, cu doar 12 voturi "pentru", fiind şi numeroase voci care s-au împotrivit acestei măsuri.

Reprezentanţii PSD au susţinut propunerea colegului lor, Mitică Bejinaru, de a limita acest tarif maximal la 2 lei: „Ținând cont de veniturile populaţiei municipiului Suceava, consider că acest preţ, de 2,5 lei/km, este exagerat. Am discutat şi în judeţele învecinate, Botoşani şi Neamţ, unde se percepe maximum 2 lei/km. Nu spune nimeni că nu muncesc acei oameni, doar că nu se dă bon fiscal”. Amendamentul său nu a întrunit un număr suficient de voturi pentru a fi adoptat.

Pe de altă parte, executivul municipalităţii sucevene a subliniat faptul că tariful de 1,8 lei/km este menţinut tocmai din 2008 şi că fără a li se permite taximetriştilor să facă o ajustare a planurilor tarifare, nici aceştia nu pot face investiţii în maşinile cu care prestează acest tip de transport, ori să ofere servicii mai de calitate.

„În alte oraşe tariful maximal este cu mult mai mare. Și la noi, nu e obligatoriu să crească toţi preţurile, care pune tarif mai mare riscă să nu mai aibă clienţi”, a spus primarul Ion Lungu.

Viceprimarul Lucian Harşovschi, care coordonează serviciul de specialitate din primărie, a venit cu explicaţii suplimentare referitoare la iniţierea acestui proiect de hotărâre:

„Acest preţ maximal, de 2,5 lei, a ieşit din calculele taximetriştilor, prin actualizarea cu nivelul inflaţiei, din 2008 până în prezent. Solicitări de majorare a tarifelor de taxi au fost nenumărate, de fiecare dată i-am sfătuit să nu o facă, atât în interesul cetăţenilor, cât şi al lor, pentru că riscau să piardă din clienţi. Pe de altă parte, serviciul de taxi este unul de transport complementar, treaba noastră este să găsim soluţii pentru transportul public local, precum aducerea a 40 de autobuze electrice, sau modernizarea staţiilor de aşteptare. Acest tarif maximal nu înseamnă automat şi creşterea tarifelor practicate în oraş. Reglajul se va face pe piaţă, concurenţial, va apărea ca tarif de noapte, extern etc. Îi sprijinim, dar le impunem şi noi reguli. În timpul nopţii să fie minim 20% dintre ei pe trasee, iar la sărbătorile legale să fie o treime din maşini pe trasee, nu cum s-a întâmplat recent. În plus, prin noile reguli de autorizare, încurajăm aducerea de vehicule electrice, pentru că vrem o municipalitate verde”.

Alţi consilieri locali, precum Ovidiu Milici, au semnalat nemulţumirile multor suceveni vizavi de mizeria din maşini, limbajul şi comportamentul nepotrivit al taximetriştilor, care reprezintă şi o carte de vizită a oraşului.

De aceea Milici a propus impunerea unui cod de conduită al taximetriştilor, pornind de pornirea obligatorie a aparatelor de taxat, interzicerea fumatului în maşină, până la muzica care se ascultă în acestea, precum şi afişarea obligatorie în maşină a unui număr la care să poată fi semnalate eventuale „derapaje” de comportament ale taximetriştilor sau alte nemulţumiri ale clienţilor.

Creşterea de tarif la transportul taxi a fost solicitată de asociaţia reprezentativă a taximetriştilor – Camera Naţională a Taximetriştilor din România,  care a propus ca  valoarea tarifului maximal să fie de 3,10 lei/km, iar SC Servicii CSV SRL a solicitat ajustarea tarifului maximal  în conformitate cu indicele preţurilor de consum, la 2,5 lei/km.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Călătorii mai scumpe cu taxiul, în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 6598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 6 voturi
Călătorii mai scumpe cu taxiul, în municipiul Suceava2.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei