Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2017 - Anul XXII, nr. 19 (6435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Lege schimbată

Atenţie şoferi: orice parcare pe trotuar vă poate aduce o amendă usturătoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O hotărâre de guvern intrată în vigoare de pe data de 21 ianuarie aduce o serie de modificări privind circulaţia pe drumurile publice, una din cele mai importante, cel puţin cu privire la municipiul Suceava, fiind că se interzice total parcarea pe trotuar. Până acum, maşinile puteau fi parcate pe trotuar, în zonele în care nu exista indicator de staţionare interzisă, cu obligaţia de a rămâne minimum un metru pentru circulaţia pietonilor. Poliţiştii locali cu atribuţii pe linie rutieră din Suceava, care se ocupă de probleme de acest gen, au început deja să aplice noua hotărâre de guvern, însă deocamdată se dau doar avertismente, nu şi amenzi.

 

O parcare pe trotuar va „costa” aproape 600 de lei

Didi Veziteu, şeful Serviciului Circulaţie din cadrul Poliţiei Locale Suceava, ne-a declarat că numai într-o singură zi, miercuri, au fost puse 60 de atenţionări pe parbrizele autoturismelor, deocamdată pe arterele principale.

„O perioadă vom continua cu aceste avertismente, care au în primul rând rolul de informare a conducătorilor auto. În curând însă situaţia se va schimba şi conducătorii auto care îşi vor parca maşinile pe trotuar vor fi amendaţi”, a arătat Didi Veziteu.

Hotărârea de Guvern 965 din 15 decembrie 2016, pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, stipulează că se interzice parcarea pe trotuar, cu excepţia situaţiei în care administratorul drumului public a executat amenajări speciale care să permită şi parcarea, şi circulaţia pietonului. Cum în municipiul Suceava astfel de amenajări sunt rare, noile prevederi legale vizează aproape toate trotuarele.

Amenzile prevăzute de lege nu sunt deloc mici: parcarea pe trotuar este asimilată staţionării neregulamentare şi se sancţionează cu 4-5 puncte de amendă. Cum de la 1 februarie punctul de amendă creşte la 145 de lei, rezultă că o parcare pe trotuar poate aduce şoferului o sancţiune de 580 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din valoare, în 48 de ore.

 

Legea este imposibil de aplicat unanim în Suceava

Dacă această lege ar fi aplicată unanim, la actuala criză de locuri de parcare din municipiul Suceava, probabil că ar trebui aplicate câteva mii de amenzi în fiecare zi, iar mulţi suceveni ar trebui să-şi ia maşinile cu ei în casă, pentru că nu ar avea efectiv unde să le parcheze.

Poliţiştii locali se vor axa însă pe străzile unde maşinile parcate pe trotuar îi forţează pur şi simplu pe pietoni să circule pe stradă, unde sunt supuşi riscului de a fi accidentaţi. Cele mai delicate situaţii sunt legate de mamele care îşi duc bebeluşii în cărucior şi care de multe ori pur şi simplu nu au pe unde se deplasa în condiţii de minimă siguranţă. Pe de altă parte, dacă un sucevean va sesiza că un vecin parchează pe trotuar şi îl lezează, poliţiştii vor trebui să îl amendeze pe conducătorul auto, în baza noilor prevederi legale.

 

Principalele zone vizate pentru sancţionarea parcărilor pe trotuar

Cele mai mari probleme legate de trotuare ocupate de maşini aproape în totalitate sunt pe strada Zamcei, pe bulevardul 1 Decembrie, în zona Metro, la Direcţia Agricolă şi parţial pe bulevardul George Enescu.

Poliţiştii locali mai au în atenţie şi maşinile lăsate pe trotuar pe strada Universităţii, strada Narciselor şi în zona centrală.

O altă zonă unde se parchează foarte mult pe trotuar, însă doar în anumite zile, este pe strada Calea Unirii, lângă o biserică neoprotestantă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenţie şoferi: orice parcare pe trotuar vă poate aduce o amendă usturătoare.
 Vizualizări articol: 9350 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Atenţie şoferi: orice parcare pe trotuar vă poate aduce o amendă usturătoare5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei