Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 ian 2017 - Anul XXII, nr. 18 (6434)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai corupt din ţară?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trăim zile în care MCV-ul se arată a fi mai util decât oricând. La ce discordie au lansat cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, la ce amploare a luat subiectul, Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene este absolut justificat. Şi cred că toată lumea ar trebui să fie de acord cu asta, atâta vreme cât toată lumea, indiferent de tabăra în care se poziţionează, doreşte o justiţie corectă şi echilibrată. Ce poate fi mai potrivit într-un meci cu miză decât un arbitru? Un alt lucru cu care cred că suntem cu toţii de acord este că România a făcut progrese în ultimii ani în domeniul justiţiei. Şi dacă cineva are dubii, raportul Transparency International ne lămureşte. La nivel european, suntem pe locul 24 din 28, după indicele de percepţie a corupţiei, după ce altă dată ocupam şi ultima poziţie în clasament. Ţări precum Italia, Grecia şi Bulgaria au punctaje mai mici decât România, şi asta nu doar pentru că alţii sunt mai corupţi, ci şi pentru că măsurile de luptă anticorupţie din ţara noastră sunt mai eficiente. La nivel mondial, România se află pe locul 57 în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei, cu 48 de puncte din maxim 100. Aşa bine cum stăm, suntem însă departe de o societate spre care, cel puţin teoretic şi declarativ, tindem. Pe primele locuri în lume se situează Danemarca şi Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte, urmate de celelalte ţări nordice şi alte state europene. Descurajant este faptul că nici premianţii nu mai sunt ce-au fost. Dacă altă dată se atingeau niveluri de 98 de puncte, azi abia au ajuns la 90. Cu alte cuvinte, balanţa generală se înclină înspre ceea ce nu ne dorim, ori tocmai asta ar trebui să ne motiveze şi mai tare, să ne sporească vigilenţa - personală şi instituţională. Documentul Transparency International conţine şi argumente: rezultatele României se datorează măsurilor de combatere sau de sancţionare a corupţiei, dar şi eforturilor societăţii civile ale cărei contribuţii sunt substanţiale. În aceeaşi zi vine şi confirmarea dintr-o direcţie oficială, a cărei necesitate am demonstrat-o mai sus. Raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare însuşi ne arată că România e pe calea cea bună. Iar dacă nici cifrele oficiale, nici sondajele asociaţiilor care cu asta se ocupă - prevenirea şi combaterea fenomenului corupţiei - nu vă sunt suficiente, vă propun o analiză personală, în faţa oglinzii, cu sinceritate. Încercaţi, e terapeutic!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai corupt din ţară?.
 Vizualizări articol: 1942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai corupt din ţară?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei