Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2017 - Anul XXII, nr. 8 (6424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Victime

Suceveni exploataţi pe plantaţii de căpşuni, în Germania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordonarea procurorilor DIICOT, i-au pus sub acuzare pe un cetăţean german şi pe complicea acestuia, româncă, într-un dosar de exploatare prin muncă a 30 de români. Victimele identificate, bărbaţi şi femei, erau din Suceava, Arad, Timiş şi Covasna. Muncitorii erau ademeniţi cu locuri de muncă bine plătite în Germania, la cules de căpşuni, însă în realitate lucrurile stăteau cu totul altfel: oamenii erau exploataţi, prin supunerea la executarea unor munci sau îndeplinirea de servicii în mod forţat în agricultură şi la treburile casnice, au explicat anchetatorii.

Pe data de 4 ianuarie, în urma unor acţiuni organizate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Cluj, poliţiştii i-au reţinut pe cei doi inculpaţi din acest dosar, în timp ce încercau să părăsească teritoriul statului român, având ca destinaţie Germania. Ei au fost ridicaţi de pe Aeroportul Cluj-Napoca.

Gerhard Christian Mette, cetăţean german, în vârstă de 56 de ani, şi Eva Kaulas, în vârstă de 40 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi germană, au fost puşi sub acuzare pentru comiterea a 30 de infracţiuni de trafic de persoane (în cazul bărbatului), respectiv 30 de infracţiuni de complicitate la trafic de persoane –în cazul femeii. De la cei doi a fost ridicată în vederea confiscării suma de 31.680 de euro.

Din ancheta coordonată de DIICOT Arad rezultă că, în perioada iulie 2014- iulie 2015, cei doi au recrutat zeci de persoane, în urma unor anunţuri de angajare. Muncitorii audiaţi au declarat că ce li s-a promis nu a avut nici o legătură cu realitatea, fiind exploataţi ca nişte sclavi.

Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care procurorii DIICOT Arad au solicitat arestarea lor preventivă. Judecătorii au admis propunerea, iar cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Anchetatorii români au cooperat în acest dosar cu autorităţile competente din Germania, prin intermediul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.

Ancheta din acest caz continuă, fiind posibil ca numărul victimelor care vor deveni părţi vătămate în dosar să crească.

 

Mare atenţie la firmele care recrutează oameni pentru muncă în străinătate

Acesta nu este nici pe departe primul caz de suceveni exploataţi prin  muncă în Germania. De altfel, cele mai multe recrutări de acest gen s-au făcut prin firme din vestul României, firme fantomă care se ocupau de exploatare prin muncă. Oameni săraci din Suceava au bătut drumul până în Timişoara sau Arad, unde fie şi-au dat seama că ceva nu este în regulă şi au rămas cu paguba drumului lung pe care l-au parcurs fie, mai rău, au mai plătit şi bani în avans pentru a fi luaţi la muncă ori chiar au ajuns în Germania, unde au constatat pe pielea lor că sunt victimele unei exploatări grosolane.

Bineînţeles că nu toate ofertele de locuri de muncă în Germania sunt înşelăciuni de acest gen. Pentru a nu cădea în astfel de capcane sucevenii sunt rugaţi să verifice firmele de recrutare la ITM Suceava sau la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Suceava. Aceasta din urmă are şi un serviciu specializat care intermediază locuri de muncă sigure în străinătate, inclusiv în Germania, în agricultură, însă prin societăţi verificate şi autorizate, incluse într-un program la nivel european. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni exploataţi pe plantaţii de căpşuni, în Germania.
 Vizualizări articol: 3666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceveni exploataţi pe plantaţii de căpşuni, în Germania5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Țigări de foi (versiunea dulce cu cremă de vanilie) Un desert rapid, foarte interesant, crocant și surprinzător, în bună parte de inspirație marocană, dar cu ingrediente banale găsite în orice supermarket românesc... Durează relativ puțin prepararea, iar din farfurie preparatul... Citeşte