Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2017 - Anul XXII, nr. 8 (6424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Ce e mai rău: să discriminezi sau să fii discriminat?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru o naţiune care se vrea civilizată, discriminarea, în general, este o ruşine, când însă discriminaţi sunt copiii, situaţia devine incalificabilă. De ani de zile se pompează bani europeni şi guvernamentali pentru incluziunea socială a romilor, pentru combaterea sărăciei şi a abandonului şcolar. Bani mulţi care pleacă aşa cum vin, fără să lase urme decât în situaţii excepţionale. Este incredibil că avem încă nevoie de ONG-uri care să vegheze la respectarea drepturilor omului în şcoli, că fără ele am asista complet pasiv la nedreptăţi devenite fireşti, aplicate unor copii numai pentru că sunt de etnie romă. Conceptul de segregare este, din nenorocire, cel puţin la fel de prezent ca-n vremea Apartheidului. Aproape nimic nu s-a schimbat dacă ţinem cont de faptul că încă ne învăţăm copiii că nu doar picturile se fac cu culori, ci şi stratificarea socială. Asta în timp ce stăm în gură cu corectitudinea politică. E trist că o organizaţie neguvernamentală precum Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară, care se ocupă printre altele cu depistarea cazurilor de segregare în şcolile româneşti, are treabă. E bine însă că există, că-şi face treaba şi nu închide ochii. Din anul şcolar trecut una dintre unităţile de învăţământ monitorizate de acest ONG este Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni. Acolo există două clase a V-a. Într-una învaţă 27 de copii – toţi frumoşi, români, cu origini sănătoase, cum ar spune unii, într-o sală de clasă normală, situată la etajul I, cu lumină naturală, cu materiale didactice pe pereţi. În cealaltă, erau înscrişi 16 elevi dintre care 9 de etnie romă, care învaţă într-o sală mult mai mică, la demisol, mai degrabă neluminată, cu pereţii goi. Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară a constatat, a făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a solicitat remedierea situaţiei, dar fără succes. Nimic nu s-a urnit. Ca urmare, Consiliul a amendat Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava pentru segregare. Tot fără vreun rezultat concret - altul decât cel al unei amenzi plătite din bani publici. Acum copiii altfel de la Şcoala „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni sunt în exact aceeaşi situaţie. Conducerea şcolii n-are nici o apăsare, spune că părinţii copiilor sunt cei care au solicitat să fie în aceeaşi clasă pe motiv că sunt rude. Pentru demisol e de vină lipsa spaţiului. De ce tocmai romii s-au nimerit acolo? Ghinion, căci altă explicaţie nu există. Ce se va alege de copiii romi e oarecum predictibil. Ce ne facem însă cu ceilalţi, cu nediscriminaţii? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce e mai rău: să discriminezi sau să fii discriminat?.
 Vizualizări articol: 1652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ce e mai rău: să discriminezi sau să fii discriminat?4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Țigări de foi (versiunea dulce cu cremă de vanilie) Un desert rapid, foarte interesant, crocant și surprinzător, în bună parte de inspirație marocană, dar cu ingrediente banale găsite în orice supermarket românesc... Durează relativ puțin prepararea, iar din farfurie preparatul... Citeşte