Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2017 - Anul XXII, nr. 7 (6423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criminali în libertate

Asemănări izbitoare între două crime neelucidate, comise la nouă ani distanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două fapte de omor comise la o distanţă de nouă ani, în aceeaşi localitate – Milişăuţi, au, la o analiză atentă, foarte multe detalii care seamănă izbitor. Modul în care au fost comise omorurile - victime atacate în casă şi bătute cu multă cruzime, scopul – jaful, aceeaşi localitate de domiciliu a victimelor, dar şi a suspecţilor de omor. Inclusiv vârstele victimelor sunt identice, iar faptele au fost comise în aceeaşi lună – mai. O altă asemănare este că nici unul dintre autori nu se află după gratii, în ambele cazuri anchetele fiind deosebit de complicate.

 

Crima înfiorătoare de acum 12 ani. Doi romi din Arbore au fost principalii suspecţi

În dimineaţa zilei de 20 mai 2005, soţii Gheorghe şi Elena Hreniuc, ambii în vârstă de 70 de ani, au fost găsiţi decedaţi în propria casă de către o nepoată. În locuință fusese un adevărat măcel. Bătrânii avea leziuni înfiorătoare, iar pereţii erau stropiţi cu sânge. Loviturile fatale au fost aplicate cu picioarele de la mai multe scaune găsite de autori în casă. Din casă, criminalii au plecat cu mai multe bunuri şi o mică sumă de bani.

Judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava au avut un numeros cerc de suspecţi, care însă s-a învârtit cel mai mult în jurul unor indivizi de etnie romă din comuna Arbore, cunoscuţi ca hoţi din locuinţe.

La un moment dat anchetatorii au fost foarte aproape de a pune sub acuzare doi romi din Arbore, însă nu au putut dovedi cu probe că aceştia sunt autorii. Omorul a rămas până acum, la aproape 12 ani distanţă, cu AN (autori necunoscuţi).

 

Crima din 2014. Din nou omor cu multă violenţă, din nou suspecţi din Arbore

Pe 22 mai 2014, Garofina Moţoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Milişăuţi, a fost găsită moartă în propria casă, cu multiple leziuni produse prin agresiune şi cu indicii că a fost şi agresată sexual înainte de a fi ucisă. Femeia locuia singură şi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 600 de lei.

Femeia era moartă de cinci zile atunci când a fost găsită, ceea ce a făcut ancheta şi mai anevoioasă. Din primul moment pista anchetatorilor a fost legată de doi tineri care au comis în acea perioadă mai multe furturi din locuinţe, o parte dintre acestea la Milişăuţi. Cei doi se plimbau din casă în casă ziua şi căutau de furat. Cum bătrâna locuia singură şi se deplasa cu greutate, aceasta a fost o victimă sigură.

Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, aciuat în comunitatea de romi din Arbore, şi Vasile Vlăduţ P., de 15 ani, din Arbore, dintr-o familie în care mai mulţi membri au antecedente penale pentru fapte cu violenţă, au fost audiaţi, iar minorul a fost cel care a recunoscut comiterea faptei.

 

Un minor de 15 ani, cheia acestui omor. El l-a băgat după gratii pe complicele cu care fura

Copilul de 15 ani de la acea vreme a declarat că el a fost complice şi l-a acuzat pe Paşcu că ar fi comis efectiv omorul.

Ancheta crimei care părea rezolvată pentru judiciariştii Serviciului de Investigaţi Criminale a luat o întorsătură neaşteptată. Vasile Mădălin Paşcu a negat vehement că are vreo legătură cu omorul, iar toate probele ADN au demonstrat că nu a fost în acea casă. După aproape doi ani de anchetă, perioadă în care Vasile Mădălin Paşcu a fost şi arestat preventiv mai bine de două luni, suspectul a primit ordonanţă de clasare, fiind declarat nevinovat.

Pe parcursul audierilor, minorul a început să ofere detalii legate de fapta comisă asupra femeii. A povestit cu lux de amănunte cum Vasile Mădălin Paşcu i-a propus să meargă cu el la Milişăuţi, unde ştia o bătrână care locuia singură şi avea bani mulţi în casă. El a relatat ulterior cum au fost surprinşi în casă de bătrâna care venea din grădină şi ce a urmat. El a oferit detalii legate inclusiv de agresiunea sexuală.

Având în vedere ce detalii a oferit minorul, anchetatorii s-au convins că acesta a fost la locul faptei, a participat la aceasta,  însă a dat declaraţii mincinoase pentru a-l proteja pe adevăratul autor şi a-l incrimina în locul acestuia pe Vasile Mădălin Paşcu.  Pe cine a protejat minorul? Aceasta este întrebarea esenţială la care încearcă să răspundă poliţiştii care se ocupă de caz. Anchetatorii au un răspuns, însă încearcă să şi probeze acest fapt.

Faptul că în ambele cazuri de omor suspecţii sunt romi din Arbore, din rândul celor cunoscuţi ca hoţi, leagă faptele una de alta. 

 

Anchetatorii au un singur inculpat, însă acesta ar fi fost doar complice

Când a fost reaudiat în calitate de inculpat pentru omor, minorul şi-a schimbat în totalitate declaraţiile. A oferit din nou aceleaşi detalii, numai că de această dată a declarat că el a fost cel care a lovit bătrâna de nenumărate ori şi că a fost singur în casa acesteia. El a declarat că nu a vrut să o omoare pe bătrână, ci doar să întreţină relaţii sexuale cu ea. Procurorul de caz şi judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava nu cred această variantă. Au motive serioase să creadă că crima a fost comisă de un alt individ, un copil de 15 ani neputând să acţioneze singur într-un mod atât de violent. Persoanele din anturajul său sunt în atenţia anchetatorilor. 

În vara anului trecut, după ce Vasile Mădălin Paşcu a fost declarat nevinovat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar penal în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul minor, însă doar pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi tentativă la infracţiunea de viol. Aşadar, pentru că ar fi participat la tâlhărirea bătrânei şi ar fi încercat să o violeze, însă nu şi pentru omor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asemănări izbitoare între două crime neelucidate, comise la nouă ani distanţă.
 Vizualizări articol: 8267 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Asemănări izbitoare între două crime neelucidate, comise la nouă ani distanţă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Leagea-i problema trimis de
(11 ian 2017, 12:18:22
In maxim 24 de ore criminalul era gasit pe timpul raposatului, cazul ramaru din ani 70 a-r trebui sa fie un exemplu, dar asta e democratia in romania scapa cine poate de mana crminalilor, in care politia are mainile legate, ca vezi tu, si criminali au drepturi, sa ne fie rusine la toti, ca acceptam ca criminali sa ne omoare in case fara sa facem ceva

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de pâine cu unt și vișine Este exact genul de preparat absolut delicios, dar care se prepară din... resturi. Pâine care a rămas neconsumată de 3-7 zile și s-a cam uscat, cozonacul care a fost lăsat deoparte în competiția cu tortul, pachetul de unt abia... Citeşte