Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2017 - Anul XXII, nr. 7 (6423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fluxul memoriei

Amintiri din Comunism

Adevărul este că viaţa cultural-artistică în România comunistă a fost anihilată de lozincile lui Ceauşescu din 1971, care au instituit acea mică revoluţie culturală de tip chinezesc, de aici născându-se Cântarea României. Cel puţin 15 ani totul a fost redus la derizoriu, la lozinci penibile, într-un decor kafkian, adică absurd absolut. Politrucii gen Dumitru Popescu şi alţii au transpus în viaţă ideile tâmpite ale marelui cârmaci, termen inventat de acel sinistru personaj. Epoca de aur a teatrului şi muzicii, deşi pare incredibil, a fost între 1950-1965. Opera, orchestrele simfonice, teatrele au abordat marele repertoriu universal. Atunci s-a putut juca Revizorul de Gogol, nu şi după 1975. Cele două romane rămase în literatura română, Groapa şi Moromeţii, vol. I, sunt scrise în acei ani funeşti pentru întregul popor român. Nichita Stănescu a scris primele volume de valoare între 1960-1965.

Recent am revăzut o imagine foto în ziare cu preşedintele Rusiei şi generalul de 90 de ani Andrei Kalaşnikov. A fost prima dată în viaţă când am decupat acea bucată de ziar cu chipul celebrului creator al puştii de asalt AK47. Am mai mărturisit cu sinceritate că, deşi am urât comunismul sută la sută, realizările spaţiale ale URSS-ului şi apoi ale Rusiei m-au bucurat. Am condamnat totdeauna războaiele şi violenţa. Puşca de asalt AK47, produsă sub licenţă în multe ţări, a ucis din 1947 până acum circa 10 milioane de oameni în războaie clasice, civile, acţiuni ale gherilelor, luptele dintre triburile africane etc. În Africa numai, AK47 a făcut cel puţin 8 milioane de victime. În armată nu-i ştiam numele adevărat, ştiam doar că-i făcută sub licenţă sovietică. Calibrul: 7,62. Din păcate rămâne cea mai eficientă armă a ultimilor 60 de ani. Toate armele fabricate în SUA, Anglia, Franţa, Israel etc. sunt net inferioare. Am mai amintit, de altfel, de bătrânul Andrei Kalaşnikov pe care, în modul cel mai paradoxal cu putinţă, îl admiră mulţi oameni din toate ţările. Şi Alfred Nobel a inventat dinamita, care a ucis cam tot atâţia oameni, dacă nu de două ori mai mult decât AK47 în toate războaiele. Şi este venerat ca o mare personalitate a lumii, ca urmare a premiilor date de fundaţia întemeiată de el. Dacă Kalaşnikov trăia într-o ţară capitalistă, ar fi ajuns la fel de bogat ca Alfred Nobel. Totuşi s-a ales cu o avansare lentă în armată până la gradul de general. Pensia lui în Rusia actuală cred că este de circa 500 de euro. Atât, şi toate decoraţiile. 

Ioan Pînzar

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amintiri din Comunism.
 Vizualizări articol: 1399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Amintiri din Comunism4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de pâine cu unt și vișine Este exact genul de preparat absolut delicios, dar care se prepară din... resturi. Pâine care a rămas neconsumată de 3-7 zile și s-a cam uscat, cozonacul care a fost lăsat deoparte în competiția cu tortul, pachetul de unt abia... Citeşte