Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 sep 2016 - Anul XXI, nr. 226 (6339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Proiect de cercetare

USV înfiinţează primul laborator de biologie moleculară şi metagenomică din Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un ambiţios proiect de cercetare, care deschide calea spre înfiinţarea unei Facultăţi de Medicină la Suceava, a fost lansat ieri la Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV).

Proiectul „Analiza interrelaţiei dintre microbiota intestinală şi gazdă cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2” (microDIAB) este cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Proiectul de cercetare vizează una dintre cele mai răspândite boli moderne – diabetul, care se află în strânsă legătură cu obezitatea, boală care afectează deja aproape o treime din populaţia lumii. Diabetul de tip 2 afectează 422 de milioane de oameni în întreaga lume, din care numai în România sunt peste 2 milioane de bolnavi.

Zona de Nord-Est a ţării, în care se află şi Suceava, este pe locul II în ţară ca număr de bolnavi de diabet de tip 2, după zona Capitalei.

„Proiectul se implementează în localitatea Suceava pe o durată de 48 de luni. Investiţia este menită să contribuie la dezvoltarea unui Laborator de biologie moleculară şi metagenomică, susţinerea unui număr de şase noi cercetători în cadrul USV, publicarea a două cereri de brevete şi a 11 articole ştiinţifice, dezvoltarea a şase parteneriate şi depunerea a patru propuneri de proiecte pentru Competiţia Orizont 2020”, a anunţat profesorul universitar doctor Mihai Covaşă, directorul microDIAB.

La final, în urma analizării microbiotei pacienţilor cu diabet tip 2 şi a testării de microorganisme probiotice, cercetătorii suceveni vor să obţină un produs probiotic alimentar sau capsule care să fie utilizat în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2. Mai mult, se doreşte dezvoltarea şi elaborarea unui protocol clinic pentru transplant de microbiotă intestinală (FMT) în gestionarea/controlul diabetului de tip 2.

Valoarea totală a proiectului este de 9.331.538 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.377.220,16 lei, 7.073.724,70 de lei reprezentând cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională, iar 1.303.495,46 de lei reprezentând cofinanţarea Guvernului României, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.

În cadrul noului laborator, unic în zona Moldovei, se va face determinarea profilului microbiotei pacienţilor cu diabet tip 2 folosind tehnicile moderne şi inovatoare de metagenomică cantitativă, dar şi testarea de microorganisme probiotice specifice în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2, folosind studii clinice dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo. Aceste microorganisme probiotice vor fi obţinute din Danemarca, prin colaborarea cu cea mai mare firmă din industria probioticelor.

Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect în valoare de peste două milioane de euro este de investigare a mecanismelor fiziologice, metabolice, celulare şi moleculare prin care probioticele acţionează pentru a preveni şi ameliora diabetul de tip 2, astfel încât, la final, să poată fi elaborat un prototip de produs probiotic (alimentar sau capsule) care va fi utilizat în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2.

Pe lângă obiectivele de cercetare fundamentală şi aplicată, proiectul prevede şi achiziţia de echipamente de cercetare şi consumabile în valoare de peste 3.500.000 de lei.

 

Proiectul USV, singurul selectat spre finanţare din regiunea Moldovei

În cadrul competiţiei de proiecte au fost depuse 204 proiecte de către universităţi, institute de cercetare, spitale, precum şi de către societăţi comerciale private din ţară.

Cu 91 de puncte, cel depus de USV, sub coordonarea prof. univ. dr. Mihai Covaşă, s-a situat pe poziţia 23 (locul 4 în domeniul depus).

”Merită menţionat că nici un alt proiect depus de universităţile din regiune (incluzând universităţile din Iaşi) nu a fost selectat pentru finanţare în cadrul acestei competiţii”, a specificat prof. univ. dr. Mihai Dimian, directorul adjunct al microDIAB. Acesta a precizat că alte patru proiecte depuse, care nu au fost selectate, vor fi îmbunătăţite pentru a fi finanţate la sesiunile viitoare.

Echipa care a lucrat la elaborarea propunerii de proiect este formată din prof. univ. dr. Mihai Covaşă, prof. univ. dr. Mihai Dimian, lector univ. dr. Magdalena Lungu, conf. univ. dr. Oana Geman şi Luciana Nimigean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV înfiinţează primul laborator de biologie moleculară şi metagenomică din Moldova.
 Vizualizări articol: 4990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
USV înfiinţează primul laborator de biologie moleculară şi metagenomică din Moldova5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei