Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 sep 2016 - Anul XXI, nr. 226 (6339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei la Putna 550

Vizita Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient în Arhiepiscopia Sucevei, cu prilejul împlinirii în acest an a 550 de ani de la punere pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, s-a încheiat. Vizita a fost prilejuită de o mai veche legătură a mănăstirii cu Patriarhul Ioan, doi monahi din Patriarhia Antiohiei viețuind câțiva ani la Mănăstirea Putna.

Vineri, 23 septembrie, în jurul orei 20.30, delegația antiohiană și ierarhii români care au însoțit-o au ajuns la Putna. Aici au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, Domnul Constantin Harasim, Prefectul Județului Suceava, Domnul Gheorghe Coroamă, Primarul Comunei Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic și obștea Mănăstirii Putna, corul de copii Fiii Putnei condus de Preotul Bogdan Negrea, buciumași veniți de la Câmpulung și o mulțime de credincioși.

 

Vizitarea mănăstirilor

În ziua de sâmbătă, 24 septembrie, dimineața, ierarhii antiohieni au vizitat Muzeul Mănăstirii Putna și Paraclisul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ctitorie a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul.

În Paraclis, Patriarhul Ioan al X-lea a sfințit racla în care vor fi depuse sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul. Sfântul Iacob Putneanul, care a fost canonizat, alături de colaboratorii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, în ședința din iunie 2016 de către Sfântul Sinod al BOR, este al doilea ctitor al mănăstirii, după Sfântul Voievod Ștefan, întâiul ctitor.

Apoi, în incinta mănăstirii, Patriarhul Ioan a plantat un brăduț, conform unei vechi tradiții privind vizitele patriarhilor răsăriteni. Preafericitul Ioan a declarat: „Acest pom este pentru pacea întregii lumi, pentru binele poporului român binecredincios, pentru folosul duhovnicesc al obştii din această mănăstire, pentru pace în Biserica Antiohiei şi pacea poporului Bisericii Antiohiei, pentru ca să se menţină această relaţie deosebită între Biserica Antiohiei şi Mănăstirea Putna. Acest pom să crească precum cedrii Libanului, ca un semn al iubirii între frați. Dorim ca obştea mănăstirii să fie la fel ca acest pom, să crească în Dumnezeu întotdeauna.”

Vizita a continuat la mănăstirile Sucevița, Moldovița și Voroneț.

 

Sfânta Liturghie Putna 550

Duminică, 25 septembrie, delegația Patriarhiei Antiohiei a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna.

Opt ierarhi, Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Gattas, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor și Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de preoți suceveni și din Nordul Bucovinei, au slujit o Sfântă Liturghie a recunoștinței și a unității, în anul în care se împlinesc 550 de ani de la începerea zidirii Mănăstirii Putna.

Alături de cei 47 de clerici slujitori, la slujbă au participat mii de credincioși veniți special pentru această zi aleasă și unică, legată de aniversarea celor 550 de ani de la zidirea mănăstirii, dar și de faptul că ultima dată când un Patriarh al Antiohiei a vizitat Moldova a fost în jurul anului 1750. Între ei, mai multe grupuri venite în port popular local, studenți de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români și Asociația Studenți pentru viață, numeroși tineri din zonă.

Preafericitul Ioan a hirotonit doi viețuitori ai mănăstirii, întru diacon și întru preot. Înaltpreasfințitul Pimen a oferit Preafericitului Ioan al X-lea o icoană cu Sfântul Iacob Putneanul, canonizat împreună cu colaboratorii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, în sesiunea Sfântului Sinod din luna iunie, iar Părintele Stareț al mănăstirii, Arhimandritul Melchisedec Velnic, a oferit Patriarhului Ioan primul exemplar din noul album al mănăstirii, publicat special pentru această ocazie.

A urmat un emoționant program artistic, conceput special pentru aniversarea Putna 550, al Grupului Ai lui Ștefan noi oșteni, format din elevi de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, sub conducerea profesorului Vasile Schipor.

 

Sinaxa cu obștea Putnei și retragerea cu torțe

Duminică după-amiază, Patriarhul Ioan s-a întâlnit cu obștea mănăstirii. Cuvintele Părintelui Patriarh Ioan și întrebările puse de părinți s-au referit la viața duhovnicească și la situația creștinilor din Siria, în special a fratelui său, Mitropolitul Pavel de Alep, răpit de mai mult de trei ani, pe când se întorcea dintr-o misiune umanitară.

Iată câteva dintre cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Ioan despre viața monahală.

„Viața călugărească nu are nici un sens dacă nu este însoțită de osteneala duhovnicească în Mântuitorul Iisus Hristos. Călugărul este cel care încearcă să Îi dea Domnului toate simțirile lui, toată viața lui. Aceasta este o lucrare lăuntrică, între el și Dumnezeu, nu este ceva care se face în fața oamenilor. Primul har pe care îl primește călugărul când intră în mănăstire este să se cunoască pe sine.”

Serbarea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna și vizita Patriarhului Ioan al Antiohiei în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-au încheiat duminică seara cu o retragere cu torțe organizată de către studenții din ASCOR și SPV. Alături de aceștia s-a aflat Preasfințitul Părinte Macarie, numeroși studenți, familii și tineri din zonă.

Începând cu ora 20, de pe Dealul Crucii, studenții au coborât cu torțe în mână. La poarta mănăstirii, au fost întâmpinați de sunetele clopotelor. Au înconjurat biserica cântând „Când era să moară Ștefan” (versuri de Șt. O. Iosif) și s-au oprit în fața Altarului de vară. Aici au fost așteptați de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen și de către Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna. Înaltpreafințitul Pimen a rostit o emoționantă rugăciune pentru studenți și pentru ceilalți participanți.

Apoi, din experiența sa de fost stareț și ghid al mănăstirii, Înaltpreafințitul Arhiepiscop Pimen a vorbit deosebit de cald, cu o adâncă înțelegere, despre identitatea și specificul Mănăstirii Putna, locul unde cele mai împietrite inimi sunt străpunse de duhul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și se întorc spre Dumnezeu, spre credință, spre milă și spre dragoste.

Luni dimineața, Patriarhul Ioan și ierarhii antiohieni au plecat spre București, unde s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și au luat parte la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

Suferința plină de demnitate a creștinilor din Orientul Mijlociu i-a impresionat adânc pe cei care au reușit să-i întâlnească sau să-i audă pe clericii antiohieni, iar Patriarhul Ioan a rămas în suflete ca un om al păcii, o binecuvântare și un model de viață în Hristos.

 

Protos. Dosoftei Dijmărescu, Mănăstirea Putna

Foto: monah Timotei Tiron

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei la Putna 550.
 Vizualizări articol: 1424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei la Putna 5505.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei