Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 iul 2016 - Anul XXI, nr. 170 (6283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tradiţia locului

„Sfânta şpagă” din traficul cu ţigări prin Vama Siret, o afacere înfloritoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Sfânta şpagă” a revenit la loc de cinste în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Cozi uriaşe se formează zilnic la intrarea dinspre Ucraina, iar motivul pentru care se ajunge la aşa ceva este numărul mare de persoane care tranzitează frontiera. Iar scopul acestor călătorii „de afaceri” este unul foarte cunoscut: traficul cu ţigări de contrabandă.

Interesant este că acest trafic a revenit la cote alarmante în ciuda acţiunilor masive ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acţiuni care au vizat şi PTF Siret. În 2011, luna februarie, de aici au fost ridicate 62 de persoane, poliţişti de frontieră în mare parte, dar şi patru lucrători vamali, sub acuzaţia că au favorizat traficul cu produse accizabile.

În final, acel dosar s-a lăsat cu condamnări serioase, iar 48 de poliţişti de frontieră au fost trimişi la puşcărie pentru o perioadă de 5 ani, restul pedepselor fiind cu suspendare.

Această acţiune nu pare să fi afectat spiritul de afacerişti al celor care în mod normal trebuie să se ocupe cu respectarea legalităţii, numai că acum, pentru a mima controale şi măsuri drastice, maşinile sunt ţinute în vamă un timp mai îndelungat. Iar de aici rezultă şi timpii de aşteptare foarte mari, care uneori ajung chiar şi la 10 ore.

Pentru cei care tranzitează frontiera cu scopul de a face un ban prin vânzarea ţigărilor, acest lucru nu reprezintă un impediment. În schimb, pentru cei care au de rezolvat afaceri în mod legal sau care doresc să tranziteze frontiera în cu totul alte scopuri decât cele legate de contrabanda cu ţigări, traficul prin PTF Siret este un coşmar.

De aceea este de neînţeles de ce autorităţile române nu mai deschid o bandă de intrare, prin care să poată trece doar cei care nu au declarat nimic din punct de vedere al mărfurilor pe care le transportă. Una peste alta, este o bătaie de joc generalizată, care, din păcate, tinde să se transforme în normalitate.

 

Tărâţă şi hârtie igienică pe post de capac pentru ţigările de contrabandă

Persoane care au asistat la ceea ce se petrece în PTF Siret au povestit cum se derulează acest trafic care blochează practic intrarea în România. În mod normal, într-o maşină care vine din Ucraina se încarcă 10-15 cartuşe de ţigări, ceea ce înseamnă un câştig de circa 150 de euro, dar se trec şi cantităţi mai mari, ceea ce înseamnă câştiguri suplimentare.

Pentru a ascunde aceste ţigări este nevoie şi de un „capac”, iar cele mai folosite metode sunt sacii cu tărâţă şi hârtia igienică. Marfa de contrabandă este ascunsă fie în saci, fie printre sulurile de hârtie igienică, iar mai apoi la controlul de specialitate ţigările sunt trecute cu vederea şi astfel ajung în România.

Fireşte, bunăvoinţa vameşilor şi a poliţiştilor de frontieră are un preţ. Astfel, poliţistul de frontieră ia 50 de lei, iar pentru vameş suma este dublă, adică 100 de lei.

Traficul se face atât cu ţigări cumpărate din magazinele duty-free de pe teritoriul Ucrainei, dar şi cu ţigări cumpărate din comerţ sau de la producători mai mult sau mai puţin autorizaţi.

Una peste alta, traficul cu ţigări de contrabandă a redevenit o afacere extrem de înfloritoare, şi asta cu sprijinul nemijlocit al vameşilor şi poliţiştilor de frontieră.

 

Controalele autorităţilor române, rare şi cunoscute din timp

Singurele momente de respiro, când prin PTF Siret se poate trece în condiţii civilizate, fără a se sta la cozi interminabile, sunt cele în care se derulează controale, fie din partea ANAF, fie de la autorităţile vamale regionale sau naţionale.

Sunt acţiuni destul de rare şi care practic nu au nici un efect. Şi asta pentru că alarma se dă imediat, iar maşinile trag pe dreapta şi aşteaptă finalizarea controalelor.

Şi ca un amănunt important, majoritatea autovehiculelor care tranzitează frontiera dintre Ucraina şi România sunt vechi şi a căror valoare nu depăşeşte de cele mai multe ori suma de 1.000 de euro. Se preferă astfel de maşini pentru ca în cazul în care se nimereşte un „nebun” în PTF Siret ori este în derulare o acţiune de control pierderile să fie minime. Potrivit legii, pentru ţigări nedeclarate şi găsite în maşină se aplică amendă, iar ca măsură suplimentară este confiscat şi mijlocul de transport în cauză. Iar o pierdere de 1.000 de euro se recuperează în maximum o săptămână, dacă nu şi mai repede.

 

Gunoierii, parte din fenomen

Din acest fenomen nu lipsesc nici oamenii care se ocupă cu curăţenia. În special pe turele de noapte, o parte din gunoieri încarcă ţigările de contrabandă în cărucioare, le descarcă mai apoi pe teritoriul României, de unde marfa este preluată de cine trebuie.

O altă modalitate prin care se tranzitează ţigările de contrabandă este toaleta. Femei „împachetate” cu ţigări intră în toaletă, le lasă acolo, de unde sunt preluate de oamenii de legătură.

Una peste alta, în PTF Siret este o adevărată industrie, poate cea mai înfloritoare din tot judeţul, dar care, din păcate, se bazează pe un şir întreg de ilegalităţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sfânta şpagă” din traficul cu ţigări prin Vama Siret, o afacere înfloritoare.
 Vizualizări articol: 11463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
„Sfânta şpagă” din traficul cu ţigări prin Vama Siret, o afacere înfloritoare4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Durerea in cot trimis de
(22 iul 2016, 14:30:45
Nu stiu daca spaga este problema dar LIPSA DE PERSONAL la PFR,o legislatie clara sa nu se mai calce institutiile statului pe picioare, durerea in cot si modul cum isi fac vamesii si cei de la AND treaba(lipsa conroalelor interne la aceste institutii), sefii pusi pe ochi frumosi( ca sa nu zic politic) si care nu au ce cauta pe acolo ( unii se poarta ca negrii pe plantatie cu personalul din subordine ), si multe alte ....
Atat timp cat unii baga mana in borcanul cu miere, ceilalti ce sa faca ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă de purcel la ceaun, cu ardei şi năut Este un preparat consistent şi gustos, care se face fără mari eforturi şi se pretează mai ales la petrecerile cu mâncare pregătită la ceaun. Poate fi însă gătit şi în clasica oală din bucătăria de la bloc, iar rezultatul savuros nu... Citeşte