Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 iul 2016 - Anul XXI, nr. 170 (6283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Armata umilinţei

Militari dezbrăcaţi în pielea goală, loviţi şi obligaţi să alerge cu masca de gaze pe faţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Armata umilinţei, aşa poate fi numit ceea ce s-a întâmplat într-o unitate militară din Câmpulung Moldovenesc. Plutonierul-major Daniel Constantin Pintilei, de 39 de ani, de la UM 02480, a fost trimis în judecată, iar săptămâna viitoare îşi va afla pedeapsa pentru că ani la rând i-a umilit pe soldaţii care se aflau în subordinea sa.

Cazul a ajuns în atenţia procurorilor militari după ce mai mulţi soldaţi cărora le-a ajuns cuţitul la os au decis să depună plângeri. Motivele care i-au determinat pe soldaţi să-şi reclame superiorul au fost acelea că nu au mai suportat umilinţele.

Mai exact, plutonierul-major Pintilei îi obliga pe militari să se dezbrace la pielea goală în faţa celorlalţi colegi, îi lovea sau îi alerga cu masca de gaze pe faţă.

Aceste acţiuni au avut loc în perioada 2013-2015, pe când Daniel Constantin Pintilei lucra la UM 01508 Argestru - Vatra Dornei. Pretextând că tinerii care desfăşurau activitatea de pază au telefoane mobile, deşi nu aveau voie, i-ar fi controlat abuziv. Astfel, în vara lui 2013, trei caporali au primit ordin din partea plutonierului-major să se dezbrace şi să rămână în lenjerie intimă pentru a constata dacă deţin aparate interzise. Subofiţerul a controlat şi buzunarele hainelor, rucsacurile personale şi chiar în bocanci, fără însă a găsi nimic.

 

I-a cerut unui caporal să le arate penisul colegilor de pluton

„Tot în aceeaşi perioadă, într-una din zile, înainte de a pleca din unitate la o şedinţă de tragere cu întreg plutonul, inculpatul subofiţer, aflându-se la adunarea militarilor, i-a ordonat persoanei vătămate, caporal C.A., să iasă în faţa plutonului şi să se dezbrace de pantaloni pentru a arăta colegilor penisul, ordin ce nu a fost executat de către sus-numit considerându-l ilegal”, se arată în rechizitoriu.

Caporalul şi alţi colegi ai acestuia ar fi declarat în faţa anchetatorilor că primul ar fi fost persecutat de subofiţer din cauza unei relaţii pe care a avut-o cu o colegă de la unitate. „(...) Menţionez că în, permanenţă, acesta ne ameninţa că ne va întâlni pe traseu şi ne va evalua în mod negativ la finele anului, chiar la un moment dat ne-a ameninţat cu persoane civile drept <cuţitari> din municipiul Suceava, cu care este prieten şi se va răzbuna pe noi. M-a ameninţat că mă dă afară din armată”, le-a declarat caporalul anchetatorilor.

Din acelaşi act de sesizare a instanţei de judecată, recte Tribunalul Militar Iaşi, în iunie-iulie 2013, pe motiv că un militar nu şi-ar fi dat jos boneta de pe cap, l-ar fi lovit cu pumnul în zona stomacului, „moment în care acesta şi-a pierdut răsuflarea şi a avut o stare de leşin”.

De asemenea, pe 4 martie 2015, după ce în unitate s-a dat alarma, plutonierul-major a sunat adunarea militarilor şi a ordonat ca doi dintre ei să se dezbrace complet pentru a verifica dacă au telefoane mobile. Mai mult, pe unul dintre ei l-ar fi trântit de un vestiar metalic. Pentru că nu a găsit nici un mobil, a aruncat măştile de gaze, a lovit cu picioarele în uşă şi i-a ameninţat pe cei doi militari cu “o pregătire specială viitoare, referindu-se la o instrucţie dură”. „Consider că subofiţerul şi-a bătut joc de noi prin ordonarea dezbrăcării complete de haine şi ne-a umilit în faţa celorlalţi colegi”, a povestit unul dintre tineri.

Un alt caporal a relatat că, în 2010, după ce s-a angajat la unitatea militară, pentru că ar fi întârziat la serviciu, plutonierul-major l-ar fi pus să alerge câteva minute prin unitate cu masca de gaze pe faţă.

 

A fost sancţionat disciplinar

Plângeri vizavi de comportamentul lui Daniel Constantin Pintilei au existat şi înainte de a fi sesizat Parchetul Militar. De altfel, pentru o parte din faptele comise în 2013, plutonierul-major a fost sancţionat disciplinar, pe atunci neexistând infracţiunea de abuz de autoritate.

În faţa procurorilor, militarul a recunoscut faptele, susţinând că regretă că le-a ordonat unora dintre subordonaţii săi să se dezbrace şi că l-a lovit „în mod amical” cu pumnul în abdomen pe un caporal. „(...) Mi-am cerut scuze faţă de fiecare dintre aceşti militari, pe motiv că, într-adevăr, am greşit când am ordonat dezbrăcarea completă a acestora”, a declarat Daniel Constantin Pintilei, în faţa anchetatorilor.

Pronunţarea în acest dosar se va da săptămâna viitoare, fiind amânată cu o săptămână. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Militari dezbrăcaţi în pielea goală, loviţi şi obligaţi să alerge cu masca de gaze pe faţă.
 Vizualizări articol: 10306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Militari dezbrăcaţi în pielea goală, loviţi şi obligaţi să alerge cu masca de gaze pe faţă4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(22 iul 2016, 22:50:24
zece clase plus scoala de gradati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă de purcel la ceaun, cu ardei şi năut Este un preparat consistent şi gustos, care se face fără mari eforturi şi se pretează mai ales la petrecerile cu mâncare pregătită la ceaun. Poate fi însă gătit şi în clasica oală din bucătăria de la bloc, iar rezultatul savuros nu... Citeşte