Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iul 2016 - Anul XXI, nr. 160 (6273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poluare luminoasă

Obositoarea cupolă verde a Pieţei Centrale a fost impusă de Disciplina în Construcţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Roşiile care se văd maro sau mov, castraveţii vineţi şi toate celelalte legume şi zarzavaturi a căror culoare este percepută distorsionat din cauza cupolei verzi instalată odată cu modernizarea Pieţei Centrale din municipiul Suceava îi alungă pe cumpărători şi îi obosesc pe comercianţii care vin cu marfa aici. Fantomaticul verde care dă pieţei imagine SF nu dă semne că are să dispară pe cale naturală, aşa cum a fost asigurat primarul Ion Lungu de către firma care a executat lucrarea, astfel încât în plin sezon de zarzavaturi şi legume proaspete tot mai mulţi cumpărători se orientează spre alte pieţe din oraş, chiar dacă le este mai greu, din punct de vedere al drumului pe care îl au de parcurs cu sacoşele pline până acasă.

”Toate culorile sunt modificate, nu poţi aprecia ce să cumperi. Am scos portofelul din geantă, să plătesc ceva şi în primul moment am crezut că am luat cine ştie cum portofelul altcuiva. Avea cu totul altă culoare, primul gând a fost că nu-i al meu”, a spus o suceveancă în trecere prin raionul de zarzavaturi din Piaţa Centrală.

”Pentru zarzavaturi şi legume prefer să merg mai mult, până în Piaţa Mică, pentru că aici nu ştiu ce cumpăr. Un criteriu important la alegerea roşiilor este cum arată, nu? Aici arată mov sau maro”, ne-a declarat o altă cumpărătoare care a renunţat la aprovizionarea cu legume proaspete din Piaţa Centrală.

Nemulţumiţi sunt şi producătorii şi comercianţii din piaţă, afectaţi nu doar de scăderea vânzărilor, ci şi de lumina nesănătoasă care îi deranjează la ochi. Unii acuză şi probleme mai serioase de sănătate, precum dureri de cap şi oboseală excesivă provocate de expunerea prelungită la lumina verde de sub cupolă.

 

După ce a aşteptat zadarnic decolorarea cupolei de la soare, administraţia pieţelor a decis schimbarea a 10% din acoperiş

Administratorul Pieţei Centrale, Sorin Chircea, ne-a declarat că primăria, împreună cu proiectantul şi executantul, încearcă să schimbe măcar 10% din acoperiş pentru că numărul comercianţilor şi cumpărătorilor nemulţumiţi este din ce în ce mai mare. ”Culoarea verde a fost impusă de la Urbanism deoarece este o construcţie din zona centrală. A fost ales un acoperiş verde cu 65% transparenţă, dar nu s-a gândit nimeni că atunci când vor fi legume pe tarabe culoarea acestora va fi modificată din această cauză”, ne-a declarat Sorin Chircea.

Într-adevăr, planul urbanistic al Primăriei Suceava prevede că ”pentru acoperişurile clădirilor din zonele istorice sunt permise doar învelitori având aceeaşi formă, culoare şi  material ca modelul original”, numai că dacă la ”modelul original” proiectantul şi executantul din perioada comunistă s-au bazat pe principiile fizicii pentru a aduce lumina naturală prin cupola pieţei, cei care s-au ocupat de modernizarea pieţei în acest an au trântit un acoperiş verde şi au constatat efectele după ce producătorii au venit cu marfa pe tarabe.

Când s-a redeschis piaţa, primarul de Suceava, Ion Lungu, declara că primăria nu a putut schimba culoarea acoperişului, fiind  obligată de Disciplina în Construcţii să refacă piaţa conform proiectului iniţial, în care acoperişul era tot verde. ”Partea bună este că discutând problema cu furnizorul materialului din care este făcut acoperişul, m-a asigurat că pigmentul acestuia se va duce în aproximativ jumătate de an, de la razele soarelui, iar atunci nu vor mai fi probleme”, spunea Lungu, la începutul lunii martie a acestui an.

Firma care a câştigat licitaţia şi s-a ocupat de înlocuirea acoperişului este SC Peter Group SRL Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obositoarea cupolă verde a Pieţei Centrale a fost impusă de Disciplina în Construcţii.
 Vizualizări articol: 11101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Obositoarea cupolă verde a Pieţei Centrale a fost impusă de Disciplina în Construcţii2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ne mira faptul ca s-a lucrat ,, ca la romani”?! trimis de
(11 iul 2016, 12:06:56
Joc de interese! Nici banii nu-i poti distinge! Este noaptea mintii!
Si totusi, se intimpla tot in Suceava!!!

Vorba strabuna ca “omul sfinteste locul”, a devenit o moneda davalorizata si aruncata in colbul drumului.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei