Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iul 2016 - Anul XXI, nr. 160 (6273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Dezbatere publică la Suceava pentru reducerea poluării cu nutrienţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au organizat, joi, 7 iulie, la Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, o dezbatere publică prin care s-a analizat cadrul normativ referitor la reducerea poluării cu nutrienţi, măsurile pentru prevenirea poluării din depozitarea gunoiului de grajd, precum şi sursele de finanţare pentru investiţiile care susţin aceste demersuri. Evenimentul s-a adresat autorităţilor publice locale, autorităţilor cu responsabilităţi în domeniu, precum şi specialiştilor, mediului academic şi societăţii civile din judeţul Suceava. La dezbatere au participat şi au avut intervenţii reprezentanţi ai autorităţilor centrale (experţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor), ai Consiliului Judeţean Suceava (Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava), experţi din domeniul protecţiei mediului, reprezentanţi ai diferitelor instituţii implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul „Directivei Nitraţi” (Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu şi Apele Române, SGA Suceava) sau ai unor instituţii din domeniul finanţărilor PNDR (Mihai Liviu Moraru, director la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Suceava, şi Cristina Beleca, directorul adjunct al APIA Suceava).

 

Părerea experţilor

Moderatorul evenimentului a fost Ciprian Bodea, expert de mediu în cadrul Campaniei „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Alături de prezentările generale şi tehnice ale proiectului, explicate de acesta, Stela Andrei, expert de finanţări în cadrul echipei de experţi ai proiectului, a prezentat finanţările disponibile autorităţilor locale în perioada imediat următoare. Primăria Hănţeşti a fost reprezentată de primarul Daniel Olariu, care a avut o intervenţie legată de investiţia din localitate (platformă pentru colectarea gunoiului de grajd), mobilizatoare pentru ceilalţi primari, viceprimari şi consilieri locali aflaţi în sală, deosebit de receptivi la informaţiile primite. Primarul comunei Siminicea, Sergiu Paşniciuc, s-a exprimat cel mai ferm în vederea unei investiţii în localitatea sa (platformă şi staţie de peletizare). Dezbaterea a urmărit, în fapt, realizarea unui dialog deschis între autorităţile locale, judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din judeţul Suceava la sursele publice de finanţare a investiţiilor din cadrul „Directivei Nitraţi”.

 

Opt investiţii din judeţ, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a finanţat în judeţul Suceava, până acum, opt investiţii care sunt finalizate în prezent: platformele de depozitare a gunoiului de grajd de la Cajvana, Frătăuţii Noi, Hănţeşti, Gura Humorului, Vicovu de Sus, Gălăneşti, împreună cu echipamentele necesare - încărcător frontal, tractor cu remorcă, cisternă vidanjă, maşină de împrăştiat gunoi. De asemenea, în localităţile Frasin şi Todereşti, prin acest proiect, s-au plantat perdele de protecţie (salcâm).

În perioada 2016-2022, proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) dispune de 48 de milioane de euro pentru investiţii la nivelul comunităţilor locale, pentru reducerea poluării cu nutrienţi şi pentru măsuri de consolidare a capacităţii instituţiilor cu rol în monitorizarea şi raportarea calităţii apelor. Poate solicita finanţări orice Unitate Administrativ Teritorială (UAT). Competiţiile de proiecte pentru administraţiile publice locale vor fi lansate în acest an, iar finanţarea acordată prin proiect acoperă toate cheltuielile necesare realizării şi supervizării lucrărilor şi achiziţiei echipamentelor. Reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au spus că pot fi finanţate următoarele proiecte: „Investiţii noi la nivelul comunităţii pentru gestionarea gunoiului de grajd”; „Achiziţia de echipamente pentru platformele de depozitare, respectiv staţiile de compostare existente”; „Realizarea unor sisteme de mici dimensiuni de canalizare şi epurare a apelor uzate”; „Crearea de zone tampon – plantarea de perdele de protecţie”. Dezbaterea de pe 7 iulie a făcut parte din campania 2016 a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” care presupune organizarea de dezbateri publice în fiecare judeţ, urmate de caravane despre finanţări în fiecare regiune de dezvoltare. Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, se pot accesa: www.inpcp.rowww.inpcp-campanie.ro sau www.blog.inpcp-campanie.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezbatere publică la Suceava pentru reducerea poluării cu nutrienţi.
 Vizualizări articol: 2192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dezbatere publică la Suceava pentru reducerea poluării cu nutrienţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei