Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2016 - Anul XXI, nr. 151 (6264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Rechizitoriu procurori

Anchetă finalizată în cazul fetei care avea 16 kilograme la 19 ani: au fost trimişi în judecată doi membri ai familiei şi doi asistenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi, în şocantul caz ieşit la iveală la finele anului 2013 în comuna Moldoviţa, unde s-a descoperit că o fată în vârstă de 19 ani cântărea doar 16 kilograme, după ce fusese hrănită toată viaţa ei numai cu lapte şi apă cu zahăr.Cei doi soţi care au avut-o în grijă pe fată, în diferite perioade de timp, în calitate de asistenţi personali, vor răspunde în faţa judecătorilor pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, în timp ce inspectorul de asistenţă socială de la Primăria Moldoviţa şi asistentul medical comunitar din localitate au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu.

 

Un caz care a şocat o ţară întreagă

Cazul Adinei a şocat o ţară întreagă, toţi medicii care au evaluat-o apreciind că nu au văzut în viaţa lor un caz de subnutriţie atât de grav.

Tânăra era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap grad I, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat inițial de o soră de-a ei mai mare, apoi de soțul acesteia din urmă, Nicolae Parîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. În realitate, a rezultat din anchetă, fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie, astfel că Adina a ajuns într-o stare inimaginabilă.

 

Sora şi cumnatul fetei, trimişi în judecată pentru rele tratamente aplicate minorului

Procurorii au arătat că Nicolae Parîjnec a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, acuzaţiile fiind legate de perioada august 2010 – decembrie 2013, când acesta a fost asistent personal al fetei. “Având obligaţiile de a asigura alimentarea corespunzătoare a acesteia, de a sesiza de urgenţă semnele de agravare ale bolii şi de a solicita control de specialitate la domiciliu, prin nerespectarea acestor obligaţii, neluând măsurile necesare, a pus în primejdie gravă dezvoltarea minorei”, au explicat procurorii.

Sora mai mare, Elena Rodica Parîjnec, cea care a avut-o anterior în îngrijire, ca asistent personal, în perioada noiembrie 2007 – iulie 2010, a fost trimisă în judecată pentru aceeaşi infracţiune, de rele tratamente aplicate în perioada cât a răspuns legal de soarta surorii bolnave.

 

Ceilalţi doi inculpaţi: asistentul social şi asistentul medical comunitar

Pe lista inculpaţilor se mai află Axenia Cristinica Haucă, inspector în cadrul Compartimentului Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară de la Primăria comunei Moldoviţa. Aceasta este acuzat că, în perioada 2007-2013, şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului în sensul că nu a monitorizat aplicarea măsurilor de asistenţă socială şi nu a anunţat operativ Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava cu privire la situaţia fetei, cauzând o vătămare importantă intereselor legale ale acesteia şi respectiv reducând şansele de recuperare şi reintegrare socială din cauza îngrijirii defectuoase.

A patra inculpată este Lăcrămioara Smocot, cu funcţia de asistent  medical comunitar în cadrul Primăriei Moldoviţa. Aceasta este acuzată că, în perioada 2007-2013, şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului, în sensul că nu a determinat nevoile medico-sociale ale victimei, persoană cu handicap gradul I, cu însoţitor.  Asistentul mai este acuzat că nu a întreprins activităţi şi servicii de sănătate care se acordă în sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunităţii pentru soluţionarea problemelor acesteia.

 

Primarul a scăpat de acuzaţii

În acest dosar au mai fost cercetaţi medicul de familie din Moldoviţa, dar şi primarul Traian Iliesi. În cazul ultimului procurorul de caz a stabilit că obligaţiile referitoare la monitorizarea persoanei vătămate reveneau exclusiv compartimentului de specialitate din cadrul primăriei, adică serviciului de asistenţă socială.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată toţi cei patru inculpaţi din acest dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

 

Adina a fost salvată şi face progrese importante

Victima din acest caz, Adina, care a ajuns între timp la aproape 22 de ani, este internată la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Mitocu Dragomirnei, unde a făcut evoluţii foarte importante. Pe lângă faptul că a luat mult în greutate, fata a făcut şi alt gen de progrese. 

Ea participă la activităţi gospodăreşti şi la cele de la atelierul de terapie ocupaţională al centrului, unde a învăţat multe lucruri utile, descoperindu-şi şi abilităţi artistice. Adina a participat şi la spectacole organizate de centru, în cadrul cărora a cântat şi a dansat în faţa publicului. 
Ea este vizitată periodic de membri ai familiei, inclusiv de sora şi cumnatul care au fost trimişi în judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchetă finalizată în cazul fetei care avea 16 kilograme la 19 ani: au fost trimişi în judecată doi membri ai familiei şi doi asistenţi.
 Vizualizări articol: 7572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Anchetă finalizată în cazul fetei care avea 16 kilograme la 19 ani: au fost trimişi în judecată doi membri ai familiei şi doi asistenţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friptură muruită                     Este una dintre cele mai simple versiuni pentru marinarea cărnii într-o pastă de condimente cu ulei, dar gustul final este... Citeşte