Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2016 - Anul XXI, nr. 151 (6264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

În derulare, la Suceava

Atelierul de arheologie experimentală „Artă şi Artefacte”, un proiect care transformă muzeul într-o instituţie vie şi dinamică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala pedagogică din incinta nou-amenajatului Muzeu de Istorie Suceava se derulează, de la începutul acestei săptămâni, Atelierul de arheologie experimentală „Artă şi Artefacte”, un proiect implementat de Muzeul Bucovinei, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei cultural-educative şi educarea tinerilor în spiritul cunoaşterii şi aprecierii moştenirii artistice şi cultural-istorice.

 

Atelierul, cu activităţi structurate pe trei module, antrenează 90 de copii cu înclinaţii artistice

Atelierul, cu activităţi structurate pe trei module, antrenează un număr total de 90 de copii cu înclinaţii artistice, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani.

Coordonatorul proiectului, muzeograful Carmen Mariana Bădăluţă, care ne-a oferit informaţii detaliate despre proiect, ne-a spus că numeroasele solicitări de participare au dublat practic numărul de copii care frecventează atelierul, instruirea interactivă vizând iniţial 45 de participanţi.

În cele trei module ale proiectului (1 – teoretic, „Artă şi artefacte în Cultura Cucuteni”, 2 – practic, „Şi eu pot!”, 3 - teoretic şi practic, „Restaurare pentru juniori”) copiii dobândesc, sub îndrumarea unor specialişti, cunoştinţe despre arheologie şi despre Cultura Cucuteni, arta şi artefactele din eneolitic, colecţiile arheologice aparţinând culturii cucuteniene din Muzeul Bucovinei şi despre misterele restaurării ceramicii arheologice, creează propriile artefacte şi aprofundează cunoştinţele teoretice şi deprinderile de abilităţi practice menite să le dezvolte creativitatea.

„Acest proiect - subliniază Carmen Mariana Bădăluţă (care are experienţă de manager de proiect şi asistent manager dobândită prin implementarea altor proiecte) - se vrea o nouă formă de comunicare menită să transforme muzeul într-o instituţie vie şi dinamică, urmărind totodată atragerea unui număr mai mare de vizitatori activi, în special public tânăr”.

 

La final se va organiza o expoziţie, în care lucrările modelate din lut de copii vor sta alături de artefacte cucuteniene din colecţia muzeului

Atelierul, care se desfăşoară pe parcursul a cinci zile, de luni până vineri, antrenează săptămânal câte două grupe de 15 copii. În săptămâna 27 iunie - 1 iulie două astfel de grupe frecventează atelierul, una în prima parte a zilei, între orele 9.00-12.00, cealaltă după-amiază, între orele 13.00-16.00.

Responsabil cu organizarea şi desfăşurarea activităţilor atelierului este muzeograful Irina Ţibulcă.

Sala pedagogică a fost dotată prin acest proiect cu mobilier adecvat (mese de lucru, scaune...), iar copiii beneficiază de toate echipamentele şi materialele necesare (de la aparatură de proiecţie pentru prezentări PowerPoint şi tablete grafice, la creioane, culori tempera, pensoane, adezivi, hârtie de desen, lut şi instrumente specifice pentru modelaj).

Lectorul modulului teoretic (în care copiii învaţă despre arta cucuteniană, artefacte spectaculoase şi particularităţi ale decoraţiei, primesc noţiuni elementare de arheologie şi asistă la prezentări multimedia despre modul de realizare al obiectelor ceramice în preistorie) este muzeograful dr. Monica Dejan.

Modulul practic „Şi eu pot!”, în care copiii modelează din lut adus de la Marginea replici după diverse obiecte ceramice cucuteniene, este susţinut de profesorul şi artistul plastic Iulian Asimionesei şi de restauratorul dr. Loredana Axinte, iar modulul teoretic şi practic „Restaurare pentru juniori”, unde copiii primesc noţiuni elementare de muzeologie şi restaurare, reconstituirea unui artefact şi se familiarizează cu o serie de aplicaţii pe tableta grafică, îl are ca lector pe restauratorul drd. Constantin Aparaschivei.

Copiii vor avea ocazia să viziteze şi depozitul de arheologie al muzeului sucevean, unde vor fi îndrumaţi de conservatorul Florentina Ţehaniuc.

La final, după ce toate cele şase grupe vor parcurge activităţile Atelierului de arheologie experimentală „Artă şi Artefacte” se va organiza o expoziţie în care piesele modelate din lut şi decorate de copii vor sta alături de câteva artefacte cucuteniene din colecţia muzeului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atelierul de arheologie experimentală „Artă şi Artefacte”, un proiect care transformă muzeul într-o instituţie vie şi dinamică.
 Vizualizări articol: 2183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Atelierul de arheologie experimentală „Artă şi Artefacte”, un proiect care transformă muzeul într-o instituţie vie şi dinamică4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friptură muruită                     Este una dintre cele mai simple versiuni pentru marinarea cărnii într-o pastă de condimente cu ulei, dar gustul final este... Citeşte