Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2016 - Anul XXI, nr. 86 (6199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Sfidarea legii

Prelungirea liniei înguste a Mocăniţei la Moldoviţa, împiedicată de un afacerist local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intenţia proprietarului Mocăniţei de la Moldoviţa, Georg Hocevar, de a prelungi calea ferată îngustă până în Gara CFR Moldoviţa, pentru o mai bună organizare a transportului turistic, s-a lovit de rezistenţa unui individ care l-a împiedicat în mod constant să construiască noua linie. Problemele au apărut încă din luna martie a acestui an, când proprietarul Mocăniţei, Georg Hocevar, a început construcţia unei noi linii înguste, din depoul actual spre Gara CFR din Moldoviţa. Tot acest demers al proprietarului a pornit după o creştere constantă a numărului celor atraşi anual de Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa, de-a lungul anului 2015 peste 14.000 de turişti călătorind cu locomotiva cu abur între Moldoviţa şi Argel. Această creştere a făcut necesară o altă locaţie de plecare pentru Mocăniţă, dotată cu casă de bilete, birou de mişcare şi toalete publice.

După ani lungi de negocieri cu reprezentanţii CFR, Georg Hocevar a reuşit să închirieze Gara CFR Moldoviţa începând cu data de 1 aprilie 2016. Lucrările de prelungire a şinelor de cale ferată îngustă spre gara CFR au început în primele zile ale lunii martie, pentru ca noul punct de plecare pentru Mocaniţă să poată fi deschis odată cu începerea sezonului, în data de 23 aprilie 2016.

După extinderea primului tronson de linii, Georg Hocevar s-a lovit de intervenţia unui individ din zonă, Alin Boşutar, proprietarul unui depozit de lemn din vecinătate, care a demontat în timpul nopţii linia nou construită, cu tot cu traverse. Acest incident a avut loc pe 10 martie, după care atitudinea sfidătoare faţă de dorinţa de extindere a căii ferate a continuat.

„Când am început să reconstruim macazul spre linia CFR, care din 2012 este în proprietatea noastră, vecinul nostru ne-a răsturnat peste noapte primele şine întinse. Când a văzut că nu oprim construcția, a depozitat demonstrativ o stivă de lemne pe terenul public proprietate a Consiliului Local Moldoviţa, pentru a împiedica lucrările.  În anul 2015 a construit un zid de beton pe vechiul traseul al Mocăniţei spre şopronul de vagoane, tot pe terenul public al Consiliului Local Moldoviţa. A mai depozitat sute de metri cubi de lemn pe linia noastră de cale normală, care merge spre Gara CFR Moldoviţa. După câte ştiu eu, lemnul nu se depozitează pe căi ferate, ci în depozite autorizate”, ne-a declarat Georg Hocevar.

 

Hocevar a depus o adresă şi aşteaptă un răspuns de la CL Moldoviţa, proprietarul terenului pe care are loc extinderea liniei

După încercările repetate ale proprietarului depozitului de a împiedica extinderea căii ferate înguste spre Gara Moldoviţa, Georg Hocevar, proprietarul Mocăniţei, a depus la Primăria Moldoviţa o adresă în care cere un răspuns asupra celor petrecute pe terenul ce aparţine primăriei.

Georg Hocevar ne-a relatat: „Am depus la Primăria Moldoviţa o adresă în care am arătat că nu putem să continuăm lucrarea spre gara CFR dacă nu se ridică materialele de pe terenul public destinat pentru mocăniţă, însă fără succes. Ni s-a spus că solicitarea noastră poate primi răspuns doar în termen legal de 30 de zile, prea târziu pentru a mai finaliza linia spre noul punct de plecare pentru începutul sezonului, anunţat pentru 23 aprilie.”

Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, ne-a transmis în legătură cu incidentele petrecute: ”Închirierea terenului pentru construcţia căii ferate înguste spre gara CFR a fost discutată în Consiliul Local şi se va rezolva, dar deocamdată trebuie să vedem despre ce suprafaţă ar fi vorba. Domnul Georg Hocevar trebuie să se hotărască asupra traseului, după care inginerul cadastral va face măsurătorile, să vedem despre ce suprafaţă ar fi vorba să închirieze de pe domeniul privat al Primăriei Moldoviţa. În ceea ce-l priveşte pe proprietarul depozitului de lemn, Alin Boşutar, acesta a depozitat ilegal buştean pe terenul din proprietatea primăriei, deşi ştia că acest teren nu îi aparţine. Lemnul trebuia stivuit într-un depozit autorizat, nu pe calea ferată, şi i-am atras atenţia că a săvârşit o ilegalitate. El riscă acum o plângere penală din partea proprietarului terenului şi poate fi amendat de primărie sau de Garda Forestieră. Eu vreau să ajut în continuare iniţiativa de extindere a Mocăniţei la Moldoviţa, pentru că ea duce la dezvoltarea turistică a comunei noastre.”

Este păcat că o iniţiativă care este benefică pentru întreg judeţul Suceava, dar mai ales pentru comunitatea din Moldoviţa, poate fi împiedicată prin astfel de acțiuni ale unui singur om. Din acest motiv, sezonul va începe pe 23 aprilie tot la vechiul punct de plecare, aflat în spatele benzinăriei din Moldoviţa. Foarte multe școli au rezervat deja locuri pentru trenurile care vor circula mai devreme, între 18 și 22 aprilie, pe linia din Moldoviţa, în cadrul programului „Şcoala Altfel”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prelungirea liniei înguste a Mocăniţei la Moldoviţa, împiedicată de un afacerist local.
 Vizualizări articol: 6752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Prelungirea liniei înguste a Mocăniţei la Moldoviţa, împiedicată de un afacerist local2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute Există sute, dacă nu chiar mii de reţete după care pot fi pregătite roşii umplute. Indiferent de cea aleasă, preparatul este uşor de făcut, rapid, arată bine şi este gustos.Avem nevoie de:6 roşii medii, bine coapte, 6 linguri rase de... Citeşte