Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2016 - Anul XXI, nr. 86 (6199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal

„Dicţionar etnologic bucovinean”, un bogat repertoriu terminologic cu miez arhaic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Etnograful Mihai Camilar a scos recent de sub tipar, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, un valoros instrument de lucru care constituie rodul investigaţiilor sale întreprinse timp de circa 35 de ani în satele din Bucovina: „Dicţionar etnologic bucovinean”.

 

Lucrarea, care are peste 750 de pagini, a fost structurată pe două părţi distincte

Lucrarea, care poartă eticheta Editurii „George Tofan” Suceava, are peste 750 de pagini şi, aşa cum scrie autorul în textul de deschidere („Argument”), „a fost structurată pe două părţi distincte, iar ca o recunoaştere şi pe această cale faţă de cei care au cercetat şi au scris în acest domeniu, în partea a doua sunt creionate succint contribuţia, meritele şi personalitatea celor care ne-au lăsat pagini de referinţă pentru cultura tradiţională din această <gură de Rai românesc>”.

Dicţionarul cuprinde în prima parte un bogat repertoriu terminologic cu miez arhaic care vizează ocupaţiile tradiţionale, meşteşugurile şi instalaţiile tehnice populare, toponimia şi oiconimia din arealul bucovinean, arhitectura tradiţională, portul popular şi ţesăturile decorative, magia, medicina populară, farmecele şi descântecele, pragurile vieţii omului, astronomia şi meteorologia populare, sărbători, datini, obiceiuri şi practici magice din calendarul popular, alte noţiuni şi expresii specifice.

 

„Mentalitatea ţărănească tradiţională s-a menţinut creativă, dar pasivă într-o încăpăţânare specifică, în tiparele ei fundamentale”

Cea de-a doua parte a acestei laborioase isprăvi editoriale cuprinde informaţii despre personalităţi, studii, materiale, cercetări etnologice privitoare la spaţiul etnocultural bucovinean, instituţii şi societăţi culturale cu profil etnologic, reviste, publicaţii şi periodice, societăţi şi asociaţii de profil.

Dicţionarul, aşa cum remarcă Mihai Camilar, relevă faptul că „mentalitatea ţărănească tradiţională s-a menţinut creativă, dar pasivă într-o încăpăţânare specifică, în tiparele ei fundamentale”.

„Lucrarea de faţă - accentuează el în „Argumentul” volumului - apare ca o sinceră convingere şi apreciere faţă de valoarea funcţională de limbaj, de comunicare a valorilor semantice, valori perimate, dar regenerate de-a lungul timpului, o parte dintre ele pierzându-se pe parcurs, totul călăuzindu-ne spre încercarea de a aduce în contemporaneitate a ceea ce a avut menirea să asigure comunicarea peste veacuri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dicţionar etnologic bucovinean”, un bogat repertoriu terminologic cu miez arhaic.
 Vizualizări articol: 2357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Dicţionar etnologic bucovinean”, un bogat repertoriu terminologic cu miez arhaic5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute Există sute, dacă nu chiar mii de reţete după care pot fi pregătite roşii umplute. Indiferent de cea aleasă, preparatul este uşor de făcut, rapid, arată bine şi este gustos.Avem nevoie de:6 roşii medii, bine coapte, 6 linguri rase de... Citeşte