Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2016 - Anul XXI, nr. 86 (6199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inedit

Elevi din toată ţara vor lansa minisateliţi deasupra Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Opt sateliţi miniaturali vor fi lansaţi, la finele acestei săptămâni, de pe aeroportul din Salcea. Dispozitivele vor fi ridicate de echipajele de elevi care s-au calificat în cadrul Concursului Naţional CanSat România 2016, competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Minisateliţii celor opt echipe finaliste vor fi lansaţi din avion, vineri, de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare”, de la înălţimea de 1 kilometru, pentru a coborî apoi cu paraşuta la sol. Înainte de a ateriza, dispozitivele trebuie să îndeplinească o misiune şi să realizeze mai multe măsurători.

Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat, care va fi organizată lângă Lisabona, Portugalia.

Potrivit reprezentanţilor competiţiei, CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă cu ceea ce presupune o misiune spaţială reală începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.

 

Misiunea sateliţilor

Concursul CanSat România 2016 va avea loc în perioada 14-17 aprilie, la Suceava.

Echipele calificate la faza naţională de la Suceava au avut de construit câte un minisatelit, de dimensiunea unei doze de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri, capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Misiunea secundară a fost aleasă de fiecare echipă în parte. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur.

„Lansarea CanSat-urilor va avea loc la  aeroportul din Salcea în ziua de vineri sau, în cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile în acea zi, vor mai fi schimbări de program. Cât despre echipele calificate, sunt două din Suceava, două din Constanţa, două din Târgovişte, una din Craiova şi una din Bucureşti”, a transmis prof. Gabriel Anastasiu, responsabil de relaţia cu presa al concursului.

 

Echipajele din Suceava

Două echipaje din judeţ au reuşit să îndeplinească cerinţele preliminare şi să se califice la faza naţională a competiţiei CanSat.

Cele două echipe din judeţ sunt de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, respectiv Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

Echipa oraşului Câmpulung Moldovenesc este formată din patru elevi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi doi elevi de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Echipajul câmpulungean se numeşte ,,RobotsFever” şi are îi are în componenţă pe Călin Diaconu, Paul Buzgan, Radu Ursachi, Teodora Florescu (Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”) şi George Hariga şi Alexandru Savin (Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”). Profesor coordonator este Marius-Daniel Măgurean, iar Cătălina Gulii este profesor de fizică consultant.

De cealaltă parte, echipa Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului este coordonată de prof. dr. Sorin Tănase, fiind alcătuită din elevii Eusebiu Buga, Andreea Lazarec, Mădălin Pop, Lucian Poenariu, Denisa Simeria şi Maria Horga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi din toată ţara vor lansa minisateliţi deasupra Sucevei.
 Vizualizări articol: 2983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 7 voturi
Elevi din toată ţara vor lansa minisateliţi deasupra Sucevei3.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute Există sute, dacă nu chiar mii de reţete după care pot fi pregătite roşii umplute. Indiferent de cea aleasă, preparatul este uşor de făcut, rapid, arată bine şi este gustos.Avem nevoie de:6 roşii medii, bine coapte, 6 linguri rase de... Citeşte