Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2016 - Anul XXI, nr. 83 (6196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În căutarea vinovaţilor

Senatorul Donţu dezvăluie “adevărul despre şoseaua de centură a Sucevei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, senatorul Ovidiu Donţu, i-a identificat pe cei care se fac vinovaţi de nefinalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată sub genericul “adevărul despre şoseaua de centură a Sucevei” Donţu i-a nominalizat pe liderul judeţean al PNL, senatorul Gheorghe Flutur, şi pe Horia Simu, cel care deţine societatea de Construcţii şi Transport din Bucureşti care “a abandonat lucrările deşi a avut la dispoziţie fondurile necesare de la bugetul de stat alocate ca urmare a amendamentelor pe care le-am făcut”. Ovidiu Donţu a declarat că a ajuns la această concluzie după multe documentări, subliniind că a avut nu mai puţin de 10 prezenţe la sediul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), beneficiarul investiţiei de la Suceava, unde a purtat discuţii în vederea lămuririi situaţiei şoselei de centură.

 

“Lucrările la cele două tronsoane care au fost abandonate au avut probleme la fundaţie”

Parlamentarul social-democrat a amintit că în 2011 guvernul PDL nu a mai avut bani să continue lucrările la şoseaua de centură a Sucevei, iar în mai 2012 constructorul de atunci a părăsit şantierul pentru că avea de recuperat sume mari de bani. “În 2012, Guvernul Ponta, prin strategia de a plăti arieratele, a început să rezolve această problemă, pe care a finalizat-o, toţi banii de la acea dată fiind plătiţi până la ultimul leu", a spus Donţu. El a precizat că în perioada 2012-2015,  an de an s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru finalizarea investiţiei, dar cu toate acestea lucrările nu s-au încheiat. El a găsit explicaţia în expertiza pe care CNADNR a făcut-o la şoseaua de centură a Sucevei.

“Toată lumea se întreba: <Deşi banii sunt, de ce constructorul nu se apucă de lucru, de ce nu finalizează acest obiectiv de investiţii?>Lunile trecute a fost finalizată expertiza comandată de CNADNR, care a făcut lumină în această situaţie. Atunci sucevenii trebuie să înţeleagă de ce un constructor care avea banii an de an în buget nu a trecut mai departe la realizarea investiţiei. Motivul este calitatea tehnică a lucrărilor. Deşi am făcut numeroase intervenţii pentru a afla adevărul şi concluziile expertizei, abia zilele trecute am reuşit să aflu informaţiile necesare desfăşurării activităţii mele de demnitar. Practic în expertiză se spune că şoseaua de centură a Sucevei a fost construită pe un teren neconform. Lucrările la cele două tronsoane care au fost abandonate au avut probleme la fundaţie. Din cauza pământului neconform pe care s-a planificat construirea şoselei de centură proiectul nu a putut fi finalizat, existând riscul să apară tasări sau cedări ale malurilor de pământ. Expertiza, inclusiv expertiza geo, ne arată că acolo a fost pus pământ de flori. Practic suntem în situaţia în care un pământ neconform a fost folosit la realizarea acestui obiectiv de investiţii. Pământ neconform, adică pământ vegetal, calcaros, care în timp nu va putea suporta sarcinile de trafic greu şi foarte greu. Practic, folosindu-se pe o fundaţie neconformă, un pământ neconform, lucrările se apropie de calitatea lucrărilor la artera Sibiu - Orăştie, care a stârnit un scandal naţional. Acest lucru a fost ţinut la secret, dar azi putem să-l aducem în faţa sucevenilor”, a relatat Donţu.

 

Donţu: “În opinia mea faţă de lucrurile care s-au întâmplat la şoseaua de centură, există doi vinovaţi: aceştia sunt Horia Simu şi Gheorghe Flutur”

El a făcut referire la firma de construcţii care a blocat lucrările la şoseaua de centură a Sucevei, deşi avea banii alocaţi, firmă care aparţine lui Horia Simu. “Aş vrea să anunţ câteva detalii despre constructorul care a oprit lucrările şi a blocat practic mersul înainte al investiţiei. Este vorba de o firmă din Bucureşti deţinută de Horia Simu, cunoscut din afacerile ANRP, afaceri prin care au fost cumpărate drepturi litigioase de la proprietarii care erau îndreptăţiţi să primească restituiri de la statul român. Înţeleg că procurorii DNA au găsit un prejudiciu de 5 milioane de euro. În opinia mea faţă de lucrurile care s-au întâmplat la şoseaua de centură, există doi vinovaţi: aceştia sunt Horia Simu şi Gheorghe Flutur. Analiza pe care am făcut-o şi detaliile pe care le-am aflat în urma investigaţiilor pe care le-am făcut duc la concluzia că Horia Simu, care este un apropiat al PDL şi care a deţinut firma ce avea contract pentru realizarea şoselei de centură a Sucevei, împreună cu Gheorghe Flutur, prin deciziile pe care le-a luat, sunt practic cei care se fac vinovaţi de situaţia în care este şoseaua de centură a Sucevei. Îl rog pe Gheorghe Flutur să-şi asume public acest lucru “, a spus senatorul PSD.

 

Donţu solicită CNADNR să finalizeze lucrările la centura Sucevei în regie proprie

Ovidiu Donţu a spus că CNADNR a demarat proiectarea în vederea refacerii lucrărilor neconforme de la şoseaua de centură a Sucevei în regie proprie, cu termen de finalizare data de 25 aprilie. “Înţeleg că refacerea la stadiul calitativ corespunzător a şoselei de centură va fi făcută începând cu data de 1 mai. Voi încerca să intervin ca senator pentru a se menţine soluţia tehnică elaborată de specialiştii CNADNR anul trecut, şi anume ca CNADNR să execute în regie proprie şi restul de 10% cât a mai rămas pentru a finaliza întreaga investiţie. De aceea azi am adresat o scrisoare conducerii CNADNR prin care am solicitat acest lucru. Intrarea într-un proces de achiziţie publică ne-ar aduce în situaţia în care această investiţie să se prelungească la nesfârşit prin eventualele contestaţii”, a menţionat Donţu.

El l-a înţepat pe Gheorghe Flutur după ce acesta a anunţat recent că va face o nouă interpelare către ministrul Transporturilor în privinţa finalizării şoselei de centură a Sucevei. “Îi urez bun venit în această preocupare domnului Gheorghe Flutur, numai că înţeleg că atunci când a mers la Zidul Morţii, unii suceveni ni s-au plâns şi am primit chiar telefoane prin care ni s-a semnalat prima vizită în municipiul Suceava a senatorului pe care ei l-au ales. Foarte mulţi suceveni întrebau de activitatea domniei sale şi dacă e să ne referim la activitatea lui în 2014 vedem că Gheorghe Flutur are o prezenţă la vot de 35%. Domnul Gheorghe Flutur încearcă să recupereze inactivitatea pe plan local prin puţinele apariţii pe care le-a avut. Spunea pe holurile Senatului că are atribuţii din partea PDL ca secretar general să reorganizeze acest partid. Sper să fi fost de folos pentru ţară că domnul Gheorghe Flutur reorganizează filialele PDL. De asta domnul Flutur nu a putut să ajungă la serviciu, nu a putut să aibă o activitate corespunzătoare în opinia mea nici la Suceava şi nici în Senatul României. De aceea îl invit să fie mai prudent atunci când încearcă să forţeze o campanie electorală care nu-şi are rostul aici”, a mai spus Ovidiu Donţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Donţu dezvăluie “adevărul despre şoseaua de centură a Sucevei”.
 Vizualizări articol: 4502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.4 din 11 voturi
Senatorul Donţu dezvăluie “adevărul despre şoseaua de centură a Sucevei”1.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Neatza trimis de
( 8 apr 2016, 19:56:56
...face si el valuri - ca sa vada sefii de la centru ca se intampla ceva.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei