Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 feb 2016 - Anul XXI, nr. 46 (6159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revenire

DNA va relua cercetarea primarului Andriciuc în dosarul terenurilor de la Șcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

DNA Suceava - Secţia de combatere a corupţiei trebuie să reia cercetarea primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în dosarul schimburilor de terenuri din zona şoselei de centură. Tribunalul Suceava a admis plângerea formulată de Ioan Scorniţchi împotriva soluţiei de clasare cu privire la amintita infracţiune, dispusă de secţia de combatere a corupţiei a DNA în 23 septembrie 2015 şi menţinută printr-o ordonanţă a procurorului-şef al DNA în 27 octombrie 2015. În data de 22 februarie a.c., judecători ai Secţiei penale a Tribunalului Suceava au desfiinţat soluţia de clasare cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu dată de DNA şi au trimis dosarul la procurorul acestei structuri pentru a completa urmărirea penală pentru abuz în serviciu. În acest proces intimaţi sunt primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc, secretarul Consiliului Local Șcheia, Luminiţa Rîşca, şi omul de afaceri Vasile Onciu.

Prin ordonanţa din 27 octombrie 2015, procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus şi clasarea cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare şi dare de mită, ajungând la concluzia că nu sunt probe pentru infracţiunile de corupţie pentru care s-au derulat cercetările.

„În ceea ce-l priveşte pe Andriciuc Vasile şi membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Şcheia, nu există probe care să dovedească faptul că ar fi comis cu intenţia impusă de lege infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că se va dispune clasarea cauzei. Subzistă însă indiciile comiterii în cauză a infracţiunii de neglijenţă în serviciu de către Andriciuc Vasile şi membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Şcheia”, au argumentat atunci în ordonanţă procurorii DNA.

Din cercetările efectuate de procurorii DNA, nu a rezultat că s-ar fi luat ori s-ar fi dat mită pentru aprobarea schimburilor de terenuri care au provocat discuţii, nemulţumiri şi ulterior plângeri la Parchet.

„Având în vedere că în cauză este începută urmărirea penală pentru infracţiunile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, precum şi faptul că există indicii de comitere a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, iar printre persoanele implicate în circuitul documentelor se află notari publici, urmează să se dispună disjungerea şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, se mai menţionează în ordonanţa DNA.

 

Mortu-i suspect!

Martorii care au fost audiaţi în acest dosar au declarat că persoana care s-a ocupat de schimburile dubioase de teren a fost un inginer de fond funciar de la Primăria Șcheia, Vasile Mamciuc, decedat în 2013.

Sunt situaţii în care declaraţii ale martorilor din aceeaşi familie sunt contradictorii, mai ales în ceea ce priveşte circuitul banilor între un mandatar al vânzătorilor de terenuri, care afirmă că nu i-a văzut în viaţa lui pe cei care l-ar fi mandatat să vândă în numele lor, vânzători, intermediar şi cumpărătorul final. Aceste aspecte nu au fost considerate relevante de anchetatori. Toate mărturiile au fost în direcţia unui singur potenţial suspect: inginerul mort în 2013.

„Am semnat toate procesele verbale de punere în posesie pe care le-am găsit la mapa de documente fără a primi sau fără a cere lămuriri lui Mamciuc Vasile. Am constatat că pe islazul comunal, în locul denumit Dealul Flămândului, figurează ca proprietari persoane fizice abia cu ocazia stabilirii traseului şoselei de centură a municipiului Suceava. Deşi eu ştiam că este proprietatea primăriei, ca islaz, am constatat că în zona respectivă sunt proprietari persoane fizice. L-am întrebat pe Mamciuc Vasile cum este posibil aşa ceva şi mi-a răspuns că a venit la el Onciu Vasile, zis Capra Neagră, şi că la solicitarea acestuia a mutat o serie de persoane cu terenuri din alte zone în Dealul Flămândului”, este declaraţia dată la DNA de primarul Vasile Andriciuc.

Printre persoanele audiate de procurori s-a numărat şi „Capra Neagră”, care a recunoscut relaţia sa de prietenie cu inginerul Vasile Mamciuc, precum şi faptul că a intermediat o serie de schimburi de terenuri.

„Eu nu am discutat niciodată cu primarul Andriciuc Vasile despre vânzarea-cumpărarea sau intermedierea de terenuri pe raza comunei şi în nici un caz despre schimburi de teren cu primăria, pe raza comunei. Mamciuc Vasile nu mi-a spus niciodată că primarul Andriciuc Vasile este de acord cu schimbul de terenuri între primărie şi cetăţeni, dar eu am considerat că totul este legal din moment ce schimburi s-au făcut pe raza comunei încă din anii 2000”, este o parte din depoziţia lui Vasile Onciu, zis "Capra Neagră".

Cum principalul suspect din acest dosar este mortul, continuarea anchetei şi administrarea altor probe au devenit imposibile şi cauza a fost clasată. La începutul acestei săptămâni, în 22 februarie, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis redeschiderea dosarului şi reluarea cercetării.

 

Afacerea terenurilor de la ”centură” depăşeşte un milion de euro

Ancheta vizează schimbul a 17,5 hectare, terenuri situate în apropierea şoselei de centură, la Şcheia, trecute din domeniul public în domeniul privat, prin intermediul unor samsari de terenuri şi prin complicitatea unor funcţionari din primăria din localitate. 

Zeci de ţărani din Şcheia, de regulă persoane în vârstă, proprietari de suprafeţe de teren pe raza comunei Şcheia, multe de o valoare infimă, s-au trezit la poartă cu cumpărători care le ofereau câţiva lei pe metrul pătrat. Oamenii erau duşi la notar şi puşi să semneze, pentru a-şi primi banii. Ce nu ştiau vânzătorii era faptul că, la notar, nu semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci procuri prin care îl mandatau pe aşa-zisul cumpărător să le vândă terenul. Ulterior, terenul, fie el şi pe o râpă, o gârlă sau tarla era dat la schimb cu un teren de dimensiuni similare fix la şoseaua de centură. Beneficiarii din acte erau bătrânii care şi-au vândut pe câţiva lei terenurile iniţiale, fără să aibă habar că au devenit proprietari ai unor suprafeţe de teren de o valoare mult mai mare, de zeci de mii de euro. Ulterior, intrau din nou în rol mandatarii, în spatele cărora se pare că se afla un samsar de terenuri din Şcheia, mandatari care vindeau terenurile. Din ordonanţa de declinare a competenţei către DNA, a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, din 16 aprilie 2014, reiese că paguba cauzată este mai mare de 1 milion de euro. ”Prin urmare, văzând şi prevederile art.58 alin.2 C. procedură penală, se va dispune declinarea de competenţă şi trimiterea cauzei la procurorul din cadrul DNA- Serviciul Teritorial Suceava, pentru a se efectua urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 Cod penal întrucât paguba cauzată este mai mare decât echivalentul  în lei a un milion de euro”, a dispus, în 2014, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Paguba a rămas, însă vinovaţii de la care ar putea fi recuperată încă nu au fost găsiţi.

Lista cumpărătorilor reali, de bună-credinţă până la proba contrarie, cuprinde numele unor oameni politici, oameni de afaceri şi poliţişti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA va relua cercetarea primarului Andriciuc în dosarul terenurilor de la Șcheia.
 Vizualizări articol: 7409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
DNA va relua cercetarea primarului Andriciuc în dosarul terenurilor de la Șcheia5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui la abur, cu hrișcă Este unul dintre puținele feluri care seamănă cu un pilaf, dar pot fi consumate și de diabetici, de persoane cu intoleranță la gluten sau de cei ce țin diete drastice – cu acordul medicului, desigur. Mâncarea delicioasă se pregătește... Citeşte