Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 feb 2016 - Anul XXI, nr. 46 (6159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Mina de uraniu de la Crucea va intra într-un proces de închidere şi ecologizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Exploatarea minieră de uraniu de la Crucea va intra într-un proces de închidere şi ecologizare, câteva sute de salariaţi riscând să-şi piardă locurile de muncă. Anunţul cu privire la închiderea minei a fost făcut de conducerea Ministerului Energiei în cadrul unei întâlniri pe care ministrul Victor Vlad Grigorescu şi secretarul de stat Corina Popescu au avut-o marţi cu primarii din Crucea, Ostra, Dorna Arini, Stulpicani şi Iacobeni.

Primarul din Crucea, Dorin Rusu, ne-a declarat ieri că în cadrul acestei întâlniri primarii localităţilor direct afectate de o astfel de decizie au explicat conducerii Ministerului Energiei care va fi impactul economic şi social în comunele pe care le conduc, solicitând în acelaşi timp luarea unor decizii care ar putea salva mina de la închidere. Dorin Rusu a precizat că în cadrul discuţiilor, conducerea ministerului a arătat că în momentul de faţă costurile pentru a susţine activitatea minei sunt extrem de ridicate şi că din 2012 această unitate a intrat în declin, motiv pentru care va intra într-un proces de închidere şi ecologizare. Dorin Rusu a spus că momentul în care va începe acest proces urmează să fie stabilit de conducerea Companiei Naţionale a Uraniului şi sindicate.

„Ni s-a spus că în momentul de faţă se lucrează la o strategie prin care salariaţii Companiei Naţionale a Uraniului care cumulează pensia şi cu salariul să plece, iar cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare să iasă la pensie. Şi asta pentru că dacă nu vor ieşi la pensie, vor avea de suferit cei care mai au doar câţiva ani până la pensionare. Prin plecarea acestora, cei care mai rămân ar putea să lucreze în continuare până la finalizarea acestui proces de închidere şi ecologizare. De asemenea, se mai intenţionează promovarea unei Hotărâri de Guvern prin care salariaţii care mai au maxim doi ani până la pensie să beneficieze de salarii compensatorii, iar apoi să iasă la pensie”, a arătat primarul din Crucea. El a precizat că în momentul de faţă la mina de uraniu de la Crucea sunt 570 de salariaţi.

 

Dorin Rusu: Închiderea minei va avea un impact negativ atât economic, cât şi social

Dorin Rusu a arătat că atât pentru Crucea, cât şi pentru celelalte localităţi pe raza cărora funcţionează mina, închiderea acesteia ar reprezenta un adevărat dezastru, atât social, cât şi economic. „În cadrul întâlnirii de la Bucureşti i-am explicat ministrului care va fi impactul social şi ce va însemna închiderea minei pentru salariaţi şi pentru familiile acestora. Şi aici nu vorbim numai de oameni din Crucea, ci din mai multe localităţi, cum ar fi Ostra, Panaci, Dorna Arini, Frasin, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, care nu vor mai avea cu ce să îşi întreţină familiile”, a declarat Dorin Rusu. El a subliniat că impactul închiderii minei va fi unul negativ şi pentru bugetul local al comunei Crucea, având în vedere că nu mai puţin de 920.000 de lei, din totalul veniturilor proprii ale primăriei, de 1,41 milioane de lei, se încasează de la Compania Naţională a Uraniului (CNU). Dorin Rusu a precizat că dacă în cazul Primăriei Crucea veniturile încasate de la CNU reprezintă circa 62% din total venituri proprii, în comuna Ostra situaţia ar fi mult mai gravă, procentul fiind de 69.

Sucursala din Suceava a CNU asigură producţia de uraniu din două structuri mineralizate, la Crucea şi Feldioara. Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al CNU, activitatea sucursalei din Suceava ar fi în plin proces de restructurare, reutilare şi retehnologizare. CNU mai precizează că în perspectivă, se prevede continuarea activităţii la mina Botuşana, precum şi atragerea în circuitul economic a noi perimetre din zona Carpaţilor Orientali. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mina de uraniu de la Crucea va intra într-un proces de închidere şi ecologizare.
 Vizualizări articol: 7101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Mina de uraniu de la Crucea va intra într-un proces de închidere şi ecologizare4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui la abur, cu hrișcă Este unul dintre puținele feluri care seamănă cu un pilaf, dar pot fi consumate și de diabetici, de persoane cu intoleranță la gluten sau de cei ce țin diete drastice – cu acordul medicului, desigur. Mâncarea delicioasă se pregătește... Citeşte