Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 feb 2016 - Anul XXI, nr. 30 (6143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Piaţa muncii

Rata şomajului din Suceava, menţinută la peste 6% de şomerii de „meserie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rata şomajului din judeţul Suceava s-a menţinut în ultimul an la o valoare de peste 6%, uşor mai scăzută decât în anul 2014. Aşa indică o analiză a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, conform căreia rata şomajului, pe parcursul anului trecut, a evoluat între 6,89% în ianuarie şi minimul de 6,17%, în luna septembrie. În luna decembrie 2015 rata şomajului a fost de 6,23%.

Interesant este că rata şomajului a rămas la nivelul amintit deşi numărul de şomeri indemnizaţi, deci oameni care şi-au pierdut un loc de muncă şi au solicitat ajutorul de stat, a scăzut semnificativ.

„Diagrama evoluţiei stocului de şomeri din ultimii ani, detaliat în funcţie de dreptul la indemnizaţia de şomaj, pune în evidenţă tendinţa distinctă de scădere a numărului de şomeri indemnizaţi, care au intrat în evidenţele noastre în urma pierderii unui contract de muncă, precum şi evoluţia în creştere a segmentului de şomeri neindemnizaţi, a căror adresabilitate este motivată de necesitatea obţinerii ajutorului social sau a ajutoarelor alimentare, ori de accesul la serviciile medicale”, se arată într-un comunicat al AJOFM Suceava. În 2015, şomerii neindemnizaţi au fost în număr de peste 10.000, în timp ce şomeri cu insemnizaţie au fost sub 5.000. Aşadar, grosul oamenilor fără loc de muncă înregistraţi oficial este format din aşa-numiţii şomeri captivi, oameni care nu au lucrat de ani de zile ori chiar niciodată şi care nici nu îşi caută un serviciu, fiind şomeri doar pentru a putea beneficia de formele de ajutor la care au dreptul în această calitate.

 

Numărul de locuri de muncă, în creştere. În multe domenii este criză evidentă de personal

Din analizele agenţiei de ocupare a forţei de muncă rezultă că anul trecut s-au înregistrat 27.634 de posturi oferite de angajatori, cu peste 1.000 mai multe decât în 2014.

Analizele statistice indică o cerere ridicată de forţă de muncă în domeniile transporturi rutiere şi construcţii, dar şi o creştere importantă a cererii în domeniile comerţului cu produse alimentare, restaurante, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; hoteluri şi alte activităţi de cazare, precum şi exploatare forestieră. În multe domenii de activitate s-a ajuns deja ca agenţii economici să facă eforturi mari pentru a găsi şi păstra forţa de muncă. Recrutările de personal se fac de multe ori şi în alte judeţe decât cel în care firma îşi are sediul. 

Referitor la această situaţie, Mirela Adomnicăi, directorul executiv al instituţiei, a declarat: „Se conturează o competiţie a angajatorilor în anumite sectoare ale economiei locale, cu precădere cel al serviciilor, pentru atracţia şi fidelizarea personalului talentat, competent şi motivat să lucreze. Este evident, corelând aceste date cu ponderea majoritară şi caracteristicile categoriei de şomeri neindemnizaţi, că piaţa muncii este tot mai receptivă la persoanele bine pregătite şi preocupate de calitatea activităţii prestate, iar fluctuaţiile de personal se datorează fie lipsei competenţelor sau calificărilor actualizate, fie lipsei de motivaţie pentru a obţine sau a menţine un loc de muncă”.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rata şomajului din Suceava, menţinută la peste 6% de şomerii de „meserie”.
 Vizualizări articol: 2522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rata şomajului din Suceava, menţinută la peste 6% de şomerii de „meserie”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supa groasă de mazăre uscată cu afumătură Este un preparat ieftin, foarte comun la noi, în special în zonele de câmpie, ca și borșul de fasole. Este considerată o mâncare hrănitoare de iarnă și este atât de sățioasă, încât poate fi un fel unic la o... Citeşte