Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 feb 2016 - Anul XXI, nr. 30 (6143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Învăţământ simultan

Cinci generaţii de elevi fac ore laolaltă, cu acelaşi învăţător, în clase din zece şcoli din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de bobocei de 5-6 ani, de la clasa pregătitoare, fac ore laolaltă cu cei din clasa I, a II-a, a III-a şi a IV-a, cu acelaşi învăţător. Se întâmplă în mai multe şcoli din judeţ, acolo unde clasele cu învăţământ simultan reprezintă cea mai bună soluţie pentru ca şcolile să nu se desfiinţeze, deoarece, prin închiderea acestora, elevii ar fi nevoiţi să facă naveta până la unităţile de învăţământ „de centru”.

Şcolile cu câte cinci generaţii de elevi, adunaţi în clase ce funcţionează în regim simultan, sunt în mediul rural, în zone unde din cauza numărului mic de copii limita minimă pentru înfiinţarea unei clase nu poate fi atinsă. Astfel, ciclul primar înseamnă doar câte 2-3 copii de la fiecare clasă primară şcolarizaţi în aceeaşi sală de curs, cu un singur învăţător, simultan.

Totodată, în alte 21 de unităţi din judeţ sunt câte patru generaţii de elevi care învaţă simultan, iar în alte 50 de şcoli sunt organizate câte trei clase în regim simultan.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „situații în care în anul școlar 2015-2016 funcționează în regim simultan mai mult de două clase sunt doar la învățământul primar: cu trei clase – 50 de școli, cu patru clase – 21 de școli, cu cinci clase – 10 școli”.

Conform IŞJ Suceava, exemple de școli cu trei clase sunt la Școala Primară Cotârgași, Broșteni (clasele I, II, IV), Școala Primară Nr. 2 Brădățel, Horodniceni (clasele pregătitoare, I, IV), Școala Primară Lunca, Zamostea (I, II, IV), Școala Primară Dumbrăvița, Vadu Moldovei (II, III, IV) etc., câte patru clase simultane sunt la Școala Primară Valea Poienii, Dolhasca (clasele pregătitoare, I, II, III) şi cu cinci clase - Școala Primară Pădureni, Siret (CP, I, II, III, IV).

 

Peste 3.000 de elevi suceveni în clase simultane

În acest an şcolar, în județul Suceava funcționează 235 de clase în regim simultan cu 3.657 de elevi în 165 de școli. În învățământul primar sunt 206 clase cu 3.186 de elevi (clasa pregătitoare: 561 de elevi, clasa I: 751 de elevi, clasa a II-a: 628 de elevi, clasa a III-a: 494 de elevi, clasa a IV-a: 752 de elevi).

La învățământul gimnazial sunt organizate 29 clase cu învăţământ simultan, cu 471 de elevi, în 22 de școli (clasa a V-a: 149 de elevi, clasa a VI-a: 103 elevi, clasa a VII-a: 124 de elevi, clasa a VIII-a: 95 de elevi).

Ministerul Educaţiei recunoaşte că acest tip de învăţământ scade calitatea demersului educaţional, iar pentru clasele pregătitoare există recomandarea ca acestea să funcţioneze individual.

Inspectoratul Şcolar Suceava a transmis că cel mai recent control general la nivelul întregului județ, la învățământul simultan, în care au fost implicați toți inspectorii școlari și profesorii metodiști, a fost în anul școlar 2013-2014, în 63 de unități de învățământ primar și opt unități de învățământ gimnazial.

„Activităţile de inspecţie şcolară efectuate au relevat că prevederile legale privind constituirea şi funcţionarea claselor cu învăţământ simultan sunt respectate parțial de unitățile de învățământ din județ. În şcolile primare și gimnaziale încadrarea este realizată majoritar cu profesori calificaţi şi titulari. Activitatea cadrelor didactice este diferită de la o şcoală la alta, în funcţie de compoziţia mixtă a claselor. Se lucrează succesiv şi simultan, prin coordonarea activităţilor de către cadrul didactic. În general, elevii au bune deprinderi de muncă independentă, sunt motivaţi pentru activitate, respectă disciplina clasei şi se concentrează pe sarcinile specifice. Sunt utilizate resurse de studiu adecvate (rechizite, fişe de lucru, IT), în funcţie de temă şi disciplină”, au transmis reprezentanţii IŞJ Suceava.

Potrivit acestora, la disciplinele implicate în evaluarea naţională orelese desfăşoară separat în majoritatea unităţilor gimnaziale şcolare inspectate. Rezultatele de la aceste clase de la examenele naționale se înscriu în procentul de promovabilitate la nivelul județului.

„În fiecare an școlar, în cadrul inspecțiilor tematice și de specialitate (curente și speciale) din școli se monitorizează funcționarea învățământului simultan din unitățile școlare primare şi gimnaziale din județul Suceava, din punct de vedere al managementului claselor, desfășurarea orelor de curs, încadrarea și respectarea normativelor specifice claselor în regim simultan”, a mai transmis IŞJ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci generaţii de elevi fac ore laolaltă, cu acelaşi învăţător, în clase din zece şcoli din judeţ.
 Vizualizări articol: 3074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Cinci generaţii de elevi fac ore laolaltă, cu acelaşi învăţător, în clase din zece şcoli din judeţ3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supa groasă de mazăre uscată cu afumătură Este un preparat ieftin, foarte comun la noi, în special în zonele de câmpie, ca și borșul de fasole. Este considerată o mâncare hrănitoare de iarnă și este atât de sățioasă, încât poate fi un fel unic la o... Citeşte