Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 ian 2016 - Anul XXI, nr. 9 (6122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drept la replică

Domnule redactor-şef,

Cu respectul pe care îl am pentru cotidianul dumneavoastră, referitor la articolul "Constantin Harasim a transformat funcţia de prefect într-o caricatură", publicat în Monitorul de Suceava din data de 9 ianuarie 2016, vă rog să-mi acordaţi următorul drept la replică: Conform Dispoziţiei Comune nr. 1/1453/2015 a Ministerului Afacerilor Interne privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă, la nivel teritorial, comunicarea publică respectă principiul "vocii unice" şi se asigură de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, sub coordonarea Instituţiei Prefectului.

Totodată, conform Legii nr. 544/2001 (*actualizată*) privind liberul acces la informaţiile de interes public, în aplicarea art. 3, vă fac cunoscut că la Instituţia Prefectului - judeţul Suceava există o persoană desemnată, respectiv doamna Ana-Maria Stejaru, care este purtător de cuvânt şi are obligaţia, prin fişa postului, să asigure accesul la informaţiile de interes public către mijloacele de informare în masă.

În exercitarea muncii de jurnalist, contrar prevederilor cadrului legal, jurnalista Dana Humoreanu, în zilele de 7 şi 8 ianuarie, în mod insistent, a întreprins următoarele acţiuni, care potrivit legii, reprezintă o împiedicare a desfăşurării normale a activităţii funcţiei mele şi a instituţiei, şi nu a respectat prevederile legale menţionate mai sus:

- în data de 07.01.2016, am fost sunat de mai multe ori pe numărul de mobil personal, la orele 09:29, 11:44, 13:47, 13:49 şi 14.05, tema principală fiind "dacă e adevărat că eu şi/sau maşina mea a fost implicată într-un accident pe DN 17 în zona localităţii Stroieşti" - lucru complet neadevărat.

- în data de 08.01.2016, la ora 7:53 (în afara orelor de program), în timp ce mă deplasam spre serviciu, am fost apelat de doamna Dana Humoreanu. La ora 07:59 am primit un mesaj cu următorul text "Romania TV zice că sunt sute de oameni blocaţi în maşini din cauza zăpezii, la noi în judeţ. Unde?"

Prin Raportul Operativ comunicat de Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere Suceava, aflat sub comanda Inspectorului-şef al ISU, generalul de brigadă Ion Burlui, situaţia era cu totul alta, dar am considerat că e bine să fac o verificare a informaţiei primite prin SMS-ul jurnalistei Dana Humoreanu. Aproximativ pe la ora 08:15, când purtam discuţii informale cu colectivul cancelariei exact pe ideea de a verifica ştirea apărută pe România TV, s-a prezentat, fără să respecte procedurile de acces în instituţie, jurnalista Dana Humoreanu, care într-o stare emoţională deosebită a început să-mi aducă acuze asupra activităţii mele, acuze care de altfel sunt menţionate şi în articolul publicat.

În prezenţa ei am purtat discuţii cu şefii structurilor MAI din judeţ, care m-au asigurat că situaţia corectă este cea prezentată în raportul operativ de la ora 07:00 şi nicidecum aceea pe care o dorea ca ştire jurnalista Dana Humoreanu.

Domnule redactor-şef, vă apreciez în mod deosebit activitatea dumneavoastră şi a jurnaliştilor din redacţia dumneavoastră, dar totodată consider că este corect să vă supun atenţiei un element al depăşirii atribuţiei de jurnalist a doamnei Dana Humoreanu.

Concret, Dana Humoreanu, în urmă cu câteva luni, în calitatea pe care o avea de jurnalist, s-a prezentat la mine în birou şi pe un ton autoritar mi-a solicitat să fac un demers telefonic către Domnul Ministru - Secretar de stat Raed Arafat, prin care să-i solicit un zbor SMURD până în Germania pentru o cunoştinţă a sa.

Analizând legalitatea solicitării sale, am aflat că în acel moment nu erau întrunite condiţiile legale pentru efectuarea acelui zbor, lucru de care jurnalista Dana Humoreanu avea deja cunoştinţă. Las la aprecierea dumneavoastră dacă acest demers, în afara cadrului legal, intră în sfera de competenţă a jurnalistei Dana Humoreanu.

În final, doresc să vă comunic faptul că munca mea de prefect în anul 2015 a fost analizată de două ori de Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne. Dacă într-adevăr doriţi să-mi analizaţi activitatea, vă pot pune la dispoziţie concluziile ambelor rapoarte.

Referitor la elementele jignitoare din articol, la ingerinţele în ceea ce priveşte participarea mea la manifestările publice, precum şi la faptul că, împotriva prevederilor regulamentare, jurnalista Dana Humoreanu îmi impune să mă manifest ca o a doua "voce unică", iau în calcul un demers în justiţie!

Cu respect, Constantin Harasim, prefect al judeţului Suceava

 

Nota Redacţie:. Absolut toți prefecții de până acum și-au asumat rolul de comunicare a informațiilor de interes public și nu au invocat ”timpul liber”, mai ales în situații în care județul se afla sub o avertizare meteo sau cod, sau sunt sunaţi de ziarişti care vor să verifice o informaţie de interes public.

De foarte multe ori, informațiile despre drumuri închise, trafic rutier îngreunat sau persoane aflate în dificultate erau furnizate către mass-media, de Instituția Prefectului, cu promptitudine pentru a fi transmise rapid către public.

Cel mai grav, însă, din ceea ce scrie Constantin Harasim în dreptul la replică este acuzația de trafic de influență - „solicitând un zbor SMURD până în Germania pentru o cunoștință”, ”în urmă cu câteva luni”.

”Cunoștința” este o persoană publică, fostul consul al României la Munchen, Carmen Agoutin, care în luna septembrie a anului trecut se afla în stare foarte gravă în Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Ea începuse un tratament la o clinică specializată din Munchen, iar după venirea, în vizită, în ţară, boala s-a acutizat. Conform legii, avea dreptul la transport cu un avion medical dar, dată fiind situaţia ei (fost consilier judeţean PSD şi consul al României) nu a dorit să facă o cerere în acest sens. Tratamentul urma să fie făcut pe cheltuiala statului german.Aceasta este „cunoştinţa” pentru care se insinuează că s-a intervenit pe lângă lege. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Domnule redactor-şef,.
 Vizualizări articol: 4067 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Domnule redactor-şef,5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Interesant trimis de
(13 ian 2016, 11:43:46
Prefect: "s-a prezentat la mine în birou şi pe un ton autoritar mi-a solicitat să fac un demers telefonic către Domnul Ministru - Secretar de stat Raed Arafat, prin care să-i solicit un zbor SMURD până în Germania pentru o cunoştinţă a sa."

Redactia: "Conform legii, avea dreptul la transport cu un avion medical "

Prefect: "Analizând legalitatea solicitării sale, am aflat că în acel moment nu erau întrunite condiţiile legale pentru efectuarea acelui zbor,"

Daca prefectul are dreptate eu zic ca e trafic de influenta si ar trebui sa o zburati pe doamna respectiva din redactie.
2.   Da da da trimis de
(13 ian 2016, 12:23:35
fosta doamna bla bla bla.. si ce legaturi avea doamna jurnalista cu aceasta doamna?? de unde pana unde s-a pus intermediar? probabil ii era mila.. normal ca dupa refuz a aruncat cu noroi in cel care " trebuia" sa o ajute.. vrei nu vrei ..mai e unu care face la fel pe la primarie..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei