Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 ian 2016 - Anul XXI, nr. 9 (6122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din toamnă

Universitatea din Suceava măreşte taxele de şcolarizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând din toamna acestui an, studenții Universității „Ștefan cel Mare” (USV) care nu vor fi admişi pe un loc „fără taxă” vor fi nevoiți să lase la casieria instituției sume mai mari decât în anii trecuți.

Rectorul Valentin Popa a anunţat că din anul universitar 2016-2017, taxele de şcolarizare vor fi majorate cu 15-20%.

„Faţă de 2015, avem o majorare în ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul didactic de 26,75%. Pentru personalul auxiliar, administrativ, creşterile la capitolul cheltuieli sunt de 28,8%. În aceste condiţii nu putem menţine taxele de şcolarizare la nivel actual. Prin absurd, ar fi posibil doar dacă, de exemplu, am stabili plata cu ora pentru profesori la nivelul din 2012, ceea ce nimeni nu cred că-şi doreşte”, a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte taxele de cazare în căminele din campus sau taxele de la cantină, acestea vor rămâne la nivelul celor din acest an, cu excepţia unor „mici corecţii”. 

Ultima majorare a taxelor de şcolarizare de la USV a avut loc în anul 2013, când USV a aprobat indexarea cu 14% a taxelor de studii. În cazul mai multor programe de studiu, în 2013, taxa de şcolarizare a fost majorată chiar şi cu 900 de lei.

 

Cât costă un an de studiu la Suceava

În prezent, studenţii care ocupă un loc nebugetat trebuie să scoată, anual, din buzunare sume cuprinse între 2.400 şi 4.000 de lei, cele mai piperate taxe fiind la cele două specializări ale Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană.

La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, studenţii nesubvenţionaţi trebuie să achite la casieria universităţii suma de 2.500.

La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, taxa de şcolarizare pentru anul academic 2015-2016 este de 2.500 de lei. Excepţie face specializarea Drept, unde taxa este mai mare cu 300 de lei.

Facultatea de Silvicultură are o taxă de studiu de 2.500 de lei/an pentru specializarea Silvicultură şi 2.000 de lei pentru Ecologie.

În cazul Facultăţii de Istorie şi Geografie, suma anuală pe care studentul trebuie să o plătească universităţii depinde de specializarea în cadrul căreia este înscris, fiind de 2.400 de lei sau 2.600 de lei. 

La Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor taxa este de 2.500 de lei. Aceeaşi taxă este şi la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei.
Pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, taxa de şcolarizare este de 2.400 de sau 2.600 de lei, în funcţie de specializare.

La Inginerie Alimentară taxa anuală este de 2.500 de lei pe an, sumă valabilă şi pentru masteranzi.

Recordul este stabilit de cele două noi specializări care funcţionează în cadrul Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, respectiv Nutriţie şi diabet şi Balneofiziokinetoterapie, unde taxa este de 4.000 de lei anual.

Pentru un an de master, costurile se încadrează între 2.400 şi 2.700 de lei, iar taxa anuală la programele de doctorat este de 3.500 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea din Suceava măreşte taxele de şcolarizare.
 Vizualizări articol: 2997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Universitatea din Suceava măreşte taxele de şcolarizare3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei