Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 ian 2016 - Anul XXI, nr. 9 (6122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Monitorizare SGA Suceava

Risc de inundaţii în mai multe puncte din zona de munte, din cauza sloiurilor de gheaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava monitorizează cu atenţie deosebită mai multe râuri din zona de munte a judeţului, din cauza apariţiilor de zăpoare, sloiuri de gheaţă şi curgeri de sloiuri, care obturează cursul normal al apei şi provoacă risc de inundaţii.

Conform unei informări a SGA Suceava, probleme mai deosebite au apărut în localitatea Iacobeni, unde un blocaj de gheaţă a determinat creşterea cotei râului Bistriţa, provocând o inundare a malului drept. Aglomerarea de gheaţă s-a deplasat în aval, spre municipiul Vatra Dornei, spre o punte pietonală din lemn care a fost distrusă (aceste probleme sunt detaliate într-un alt material publicat în cotidianul nostru de astăzi).

O altă problemă care era monitorizată ieri de SGA Suceava este la Poiana Stampei, unde, pe râul Dorna, s-a format o aglomerare de gheaţă pe o lungime de 1.000 de metri. Fenomenul s-a înregistrat între satele Prăleni şi Podu Coşnei, apa inundând curtea unei pensiuni. În urma intervenţiei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Poiana Stampei, aglomerarea s-a desprins, gheţurile curgând în aval, însă situaţia rămâne atent supravegheată. 

O altă zonă de risc era pe un afluent al pârâului Neagra, în comuna Şaru Dornei, unde, în aval de staţia hidrometrică, s-a format o aglomerare de gheaţă pe o lungime de 50 de metri. Apa a inundat drumul comunal şi curtea unei case nelocuite. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Şaru Dornei a intervenit cu un buldoexcavator pentru deblocarea apei.

O altă aglomerare de gheaţă care dă bătăi de cap este pe râul Moldova, în zona Fundu Moldovei-Breaza. O aglomerare de gheaţă întinsă pe 400 de metri a afectat un pod metalic şi pune în pericol de inundare trei gospodării. Situaţia este monitorizată de ISU Suceava, SGA Suceava şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Breaza.

Pe râul Bistrița formațiunile de gheață sunt  monitorizate în continuare în zona Zugreni.

Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava, a declarat: „Având în vedere faptul că formaţiunile de gheaţă şi zăpoarele din bazinul hidrografic al râului Bistriţa prezintă un pericol potenţial de inundaţii deosebit de grav, pentru o mai bună monitorizare a fenomenului au fost încheiate convenţii privind supravegherea coordonată a cursurilor de apă  la nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zonă.

Daniel Drăgoi a arătat că problemele au apărut din mai multe cauze: în primă fază, temperaturile scăzute, pe o durată mai mare de timp, au dus la dezvoltarea formaţiunilor de gheaţă compacte, au urmat fluctuaţii mari de temperatură de la zi la noapte, după care masele de aer cald au dus de desprinderea prematură a gheţurilor din albii şi antrenarea sloiurilor peste formaţiunile de gheaţă din aval, având ca efect formarea zăpoarelor, cu creşteri bruşte ale nivelului apei în amonte.

Ca o particularitate a râului Bistiţa, în zonele în care au apărut probleme sunt sectoare cu pante diferite şi cu îngustări de albie minoră pe mai multe porţiuni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Risc de inundaţii în mai multe puncte din zona de munte, din cauza sloiurilor de gheaţă.
 Vizualizări articol: 1659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Risc de inundaţii în mai multe puncte din zona de munte, din cauza sloiurilor de gheaţă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei