Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2015 - Anul XX, nr. 250 (6062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchete finalizate

Un afacerist, un pădurar şi un tehnician de vânătoare, trimişi în judecată pentru implicarea în tăierea ilegală a sute de arbori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat ancheta în cazul a trei inculpaţi puşi sub acuzare pentru infracţiuni la regimul silvic. Este vorba de doi foşti angajaţi în domeniul silvic, un pădurar şi un tehnician de vânătoare, şi de un om de afaceri.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Lucian Stănescu, a arătat că acest dosar este din rândul celor preluate de la parchete locale, în cadrul strategiei de echilibrare a volumelor de muncă, prin decongestionarea activităţii de la unităţile de parchet din teritoriu.

 

Afacerist judecat pentru tăierea ilegală a 354 de arbori

Pe lista inculpaţilor se află Gheorghe Horj, în vârstă de 39 de ani, din Moisei-Maramureş, administrator al SC Explopin SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de „participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori” şi „furt de arbori”, faptele imputate fiind din perioada aprilie-iunie 2012.

Din ancheta procurorilor rezultă că inculpatul "a determinat, înlesnit şi ajutat doi lucrători forestieri angajaţi ai firmei sale, să taie fără drept, de pe picior, din pădurea statului şi a Primăriei municipiului Vatra Dornei, un număr de 354 de arbori, cu un volum total de peste 603 mc, în valoare de 123.266 lei". Lemnul a fost ulterior însuşit de afacerist, arată anchetatorii.

Faptele au fost comise pe raza Cantonului Silvic „Măgura Mare” din cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba.

 

Tehnician de vânătoare trimis în judecată pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice”

Un alt inculpat trimis în judecată este Gavriluţ Victor Brăduţ Cormoş, în vârstă de 49 de ani, din Cârlibaba, fost tehnician de vânătoare în cadrul ocolului silvic din localitate. Acesta va ajunge în boxa acuzaţilor pentru infracţiunea de „abuz în serviciu contra intereselor publice”,

Acesta este acuzat că a marcat în plus un număr de 198 de arbori, din Cantonul silvic nr. 10 Măgura Mare, pe care îl avea în responsabilitate. Arborii marcaţi ilegal aveau un volum brut de 163 mc şi o valoare de 18.673 de lei.

El mai este acuzat că a efectuat puneri în valoare și în subparcelele, deși nu a fost emisă nici o delegație de folosire a dispozitivului de marcat de către Ocolul Silvic Cârlibaba în aceste suprafețe. Anchetatorii au identificat un număr total de 322 cioate care prezentau amprenta ciocanului silvic circular al inculpatului, volumul acestora fiind de 550 m.c., cu o valoare totală de 112.993 lei (inclusiv T.V.A.).

În cazul acestui inculpat s-a calculat crearea unui prejudiciu de 131.666.

 

Un pădurar care a constatat ilegalităţile şi a tăcut, trimis şi el în judecată 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au mai anunţat trimiterea în judecată a inculpatului Ovidiu Popescu, în vârstă de 45 de ani, din satul Botuş, comuna Ciocăneşti,  fost pădurar la acelaşi Canton nr. 10 Măgura Mare din cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de „neglijență în serviciu”, faptele fiind legate de cele comise de inculpatul mai sus amintit.

Conform anchetei procurorilor, Ovidiu Popescu, în perioada mai-octombrie 2012, nu a raportat ilegalitățile constatate pe raza Cantonului silvic nr. 10 Măgura Mare din cadrul O.S. Cârlibaba, aflat în gestiunea sa, respectiv că inculpatul Brăduț Victor Gavriluț Cormoș a pus în valoare arbori în mod ilegal folosind ciocanul silvic de marcat circular. 

Procurorii au mai reţinut că acesta nu a luat măsurile necesare asigurării pazei și nici nu a raportat sau sesizat ierarhic organele de control cu privire la faptul că pe raza cantonului silvic gestionat s-a exploatat ilegal masă lemnoasă care a fost sustrasă.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au mai anunţat că s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatului Gheorghe Horj, până la concurența sumei de 123.266. Este vorba de bunuri situate pe raza comunei Moisei, unde îşi are domiciliul acesta.

Dosarul se va judeca, în prima sa fază, la Judecătoria Vatra Dornei.

În această fază a anchetei cei trei inculpaţi se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un afacerist, un pădurar şi un tehnician de vânătoare, trimişi în judecată pentru implicarea în tăierea ilegală a sute de arbori.
 Vizualizări articol: 4606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un afacerist, un pădurar şi un tehnician de vânătoare, trimişi în judecată pentru implicarea în tăierea ilegală a sute de arbori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei