Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2015 - Anul XX, nr. 250 (6062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Directorul Biroului Regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, în vizită la Colegiul ”Alexandru cel Bun”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului a avut onoarea să fie sâmbătă, 24 octombrie 2015, gazda unor oaspeţi de seamă. Este vorba de Chantal Moreno, directorul Biroului pentru Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi de deputatul, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Scopul întâlnirii a fost organizarea unei dezbateri, în cadrul unei mese rotunde, pe tema stării limbii franceze şi a francofoniei în judeţul Suceava.

Inspectorul şcolar pentru limbi moderne din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava  Suceava, prof. dr. Constantin Tiron, a prezentat un raport succint privind situaţia predării limbii franceze în învăţământul preuniversitar sucevean, rezultatele obţinute de elevii şi profesorii suceveni la disciplina limba franceză în anul şcolar trecut, precum şi proiectele programate pe termen scurt, mediu şi lung, menite să-i încurajeze şi să-i motiveze mai mult pe elevi pentru învăţarea limbii franceze.

O atenţie deosebită a fost acordată festivalului judeţean ”Soyons francophones!”, care, în anul 2016, va ajunge la cea de-a treia ediţie. În acest sens, prof. Elena Solonaru Sextilia, de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a prezentat o sinteză a primelor două ediţii ale festivalului.

 

Limba franceză ocupă un loc important printre celelalte limbi moderne studiate

Chantal Moreno a apreciat activităţile desfăşurate în judeţul Suceava, seriozitatea şi eforturile pe care profesorii le depun pentru ca limba franceză să ocupe, în continuare, un loc binemeritat printre celelalte limbi moderne studiate. După ce a făcut o frumoasă şi pertinentă pledoarie pentru ideea de francofonie, Chantal Moreno a vorbit şi de necesitatea unei bune pregătiri a elevilor în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii franceze, astfel încât aceştia să poată să se angajeze mai târziu în firmele şi societăţile franceze prezente pe teritoriul României. De asemenea, Moreno a subliniat faptul că judeţul Suceava poate fi considerat un model şi pentru alte judeţe în ceea ce priveşte acţiunile specifice desfăşurate în scopul dezvoltării interesului tinerilor pentru studiul limbii franceze.

La rândul său, Sanda-Maria Ardeleanu a apreciat multitudinea activităţilor culturale desfăşurate în cadrul unităţilor şcolare sucevene, menite să-i atragă pe elevi şi să-i motiveze în eforturile lor de a-şi ameliora şi îmbogăţi competenţele şi deprinderile de limba franceză. Totodată, Ardeleanu a subliniat ideea transformării festivalului-spectacol ”Soyons francophones!” într-un festival-concurs, pentru a-i pune pe elevi în situaţia de a concura, de a persevera şi de a fi mai buni.

La eveniment a fost prezent şi inspectorul şcolar general al IȘJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr. Acesta a subliniat importanţa cunoaşterii de către elevi a limbilor moderne, implicit a limbii franceze, acestea facilitându-le un viitor mai bun.

Gazda evenimentului de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Mihaela Ursaciuc, şi-a exprimat bucuria de a susţine activităţile de limba franceză din cadrul colegiului, implicit a festivalului francofon. De asemenea, Ursaciuc a arătat că este o fană a limbii franceze, cel puţin din două motive: în primul rând, pentru că fiica sa, Raluca, fostă elevă a colegiului, a avut şansa să fie premiantă la etapa naţională a Olimpiadei de limba franceză din 2011 şi, în al doilea rând, pentru că, în calitate de profesor de matematică, participă cu elevii, an de an, la concursul internaţional ”Mathématiques sans frontières”, concurs ce se derulează în limba franceză.

La masa rotundă au participat şi câteva cadre didactice de limba franceză din cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză din zona Gura Humorului (prof. Greta Carpiuc, prof. Oana Flămându, prof. Magda Varvaroi, prof. Angela Floriştean de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Elena Vişovan de la Liceul Tehnologic ”Nicanor Moroşan” Pîrteştii de Jos, prof. Cornelia Zavalniţchi de la Școala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului şi prof. Stela Scheuleac de la Școala Gimnazială Pîrteştii de Sus), cu toate participante la ediţiile precedente ale festivalului judeţean ”Soyons francophones!” şi doritoare să se implice în continuare la punerea în scenă a viitoarelor ediţii.

Și, pentru că principalii susţinători ai festivalului francofon sunt elevii, aceştia nu puteau să lipsească de la eveniment. Astfel, Adina Alixandrescu şi Paul Buga, ambii elevi în clasa a XII-a A, participanţi la ediţia din 2015 a festivalului francofon, au interpretat o frumoasă piesă în limba franceză, aplauzele invitaţilor participanţi la eveniment fiind o dovadă în plus că festivalul judeţean ”Soyons francophones!” trebuie să meargă mai departe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul Biroului Regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, în vizită la Colegiul ”Alexandru cel Bun”.
 Vizualizări articol: 1732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Directorul Biroului Regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, în vizită la Colegiul ”Alexandru cel Bun”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei