Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2015 - Anul XX, nr. 250 (6062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Concert

Vioara lui George Enescu a răsunat la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Urmând exemplul marelui compozitor român, George Enescu, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail se află în al patrulea turneu “Vioara lui George Enescu”. După ce în 2013 au poposit la Grăniceşti, în seara zilei de duminică, 25 octombrie, cei doi mari instrumentişti s-au aflat la Poiana Stampei.

În deschiderea spectacolului, primarul Viluţ Mezdrea a apreciat faptul că Poiana Stampei a fost inclusă de Radio România, iniţiatorul proiectului, printre puţinele localităţi din ţară unde susţin concerte Gabriel Croitoru şi Horia Mihail.

“Dacă în vara acestui an ne-am întâlnit cu muzica de calitate tot la Casa de Cultură, în cadrul master-classului <Muzica la Altitudine>, la care participă peste 20 de tineri muziceni şi care sunt pregătiţi de doi maeştri ai muzicii de cameră, violonistul Ştefan Horvath şi violoncelistul Răzvan Suma, în această seară avem vizita a doi maeştri în acest segment al muzicii pentru suflet, violonistul Gabriel Croitoru, care ne va încânta cu o vioară Guarneri del Gesu, datată 1730, şi care i-a aparţinut lui George Enescu, şi pianistul Horia Mihail”, a precizat primarul Viluţ Mezdrea.

 

Public cald, receptiv, obişnuit cu muzica clasică

Concertul s-a bucurat de un public cald, receptiv, format din locuitorii comunei, mare parte obişnuiţi cu muzica clasică de la concertele care se organizează în perioada verii, dar au dorit să asculte sunetul unic al viorii  Guarneri del Gesu bistriţeni, dorneni, locuitori ai comunelor învecinate.

„După reacţia publicului din seara acesta pot să spun că le-a plăcut în mare parte. Anumite lucrări au fost mai pe înţelesul unora, altele mai pe înţelesul altora. Programul a fost alcătuit în aşa fel încât să reuşim să ajungem la inimile celor prezenţi în sală la aceste concerte-lecţie, cum le spun eu, deşi nu vrem să dăm lecţii nimănui. Vrem să arătăm că genul nostru muzical poate fi ascultat şi de oameni care nu au o pregătire în domeniul acesta şi nu au întotdeauna acces la o sală de concerte adevărată. Iată că se pot desfăşura concerte frumoase şi într-o Casă de Cultură dintr-un sat", ne-a declarat violonistul Gabriel Croitoru, care a mai subliniat că "Muzica clasică pătrunde la sate, am avut ocazia să mergem prin mai multe localităţi din diferite zone ale României şi peste tot oamenii dovedesc că ceea ce unii susţin cu tărie, că numai anumite genuri muzicale sunt pe înţelesul tuturor, este fals. Iată că publicul care nu are tangenţă cu sălile de concert ne dovedeşte contrariul şi întăreşte acest demers pe care eu cred că ar trebui să îl facă şi alţii. Obiectivul propus prin aceste turnee a fost atins, de la un an la altul am lărgit sfera de concerte. Aşa cum făcea şi maestrul George Enescu, pentru că ideea îi aparţine, el cântând  pe front, în spitale şi peste tot unde trebuia să aducă un pic de alinare, facem şi noi acelaşi lucru şi prinde de la an la an tot mai bine. Eu cred că va urma şi a V –a ediţie a turneului pentru că lumea ne aşteaptă cu bucurie şi fără pretenţii. Scopul acestei viori este să fie auzită de cât mai multă lume şi iată că putem să o facem cunoscută atât în sălile de concerte cât şi în alte săli care nu au această destinaţie”.

 

Piese cunoscute interpretate într-un stil deosebit

Vârstnici şi tineri, cunoscători sau mai puţin cunoscători ai acestui gen muzical s-au întâlnit cu unele din cele mai frumoase bucăţi muzicale compuse de-a lungul timpului. Înainte de interpretarea fiecărei piese, Gabriel Croitoru a realizat o mică prezentare a acesteia.

Programul a început cu “Vals sentimental” al lui Piotr Ilici Ceaikovski, au urmat două piese legate de cel mai frumos sentiment, dragostea, “Bucuria dragostei” şi “Tristeţea dragostei” şi “Frumosul rozmarin”, aparţinând violonistului şi compozitorului austriac, Fritz Kreisler. Nu au lipsit nici melodiile lăutăreşti ale lui Pablo Sarasate inspirate din folclorul ţigănesc, un exemplu concludent că se poate pune pe muzică clasică folclorul mai multor ţări, “Lăutarul” lui George Enescu, binecunoscutul vals al lui Dimitri Şostakovich.  În aplauzele publicului, cei doi instrumentişti au fost nevoiţi să revină în faţa publicului din Poiana Stampei cu o suită de melodii pe care le interpretează Filarmonica din Viena la sfârşitul Concertului de Anul Nou.

 

Vor urma şi alte ediţii ale turneului viorii lui Enescu

Referindu-se la publicul spectator, Horia Mihail a precizat că este situaţia ideală, „este exact ceea ce mi-am imaginat, m-am gândit, având foarte multe semne de întrebare în urmă cu cinci, şase ani, când mi-a trecut această idee prin minte: Cum ar fi să cântăm în zone rurale? Cum ar fi să facem ceea ce se întâmplă în Germania, în Franţa? Iată că  au trecut patru ani şi lucrurile merg din ce în ce mai bine. Chiar şi acum, după ce s-a terminat recitalul nostru, vedeam publicul care pleacă fericit şi sunt bucuros că trăiesc într-o ţară care se apropie, cel puţin din acest  punct de vedere, de normalitate. Cât timp mai am energie şi forţă de muncă, îmi doresc să urmeze şi al cincilea turneu şi altele... Vrere de a face aşa ceva există, mai ales că sunt absolut convins că manifestul nostru nu este făcut în van. Obiectivul acestor turnee a fost atins, să aducem în sală, pe lângă cunoscători, pasionaţi, şi oameni care au ascultat pentru prima dată muzica pe care o interpretăm. Mai mult decât atât, ne adresăm şi generaţiei tinere, copiilor, care din păcate în acest tumult mediatic fără relevanţă din punct de vedere cultural nu au acest prim contact cu ceea ce înseamnă valoare, bineînţeles judecând după sistemul nostru de valori, nu al generaţiilor mai înaintate. Ţelul meu nu este de a câştiga procente, ci de a-i apropia de ceea ce facem pe cei care iubesc frumosul”.

 

Ţinuta de scenă nu prea a contat

Gabriel Croitoru şi-a motivat în timpul spectacolului şi lipsa ţinutei de scenă. “În seara aceasta am venit îmbrăcat mai puţin protocolar pentru un concert, din motive obiective, dar această apropiere faţă de publicul nostru nu face decât să întărească convingerea că suntem cu toţii oameni şi că avem nevoie de muzică.

Astăzi am păţit o întâmplare care m-a pus într-o postură inedită, noi nu cântăm aşa pe scenă. Dar dimineaţă, plecând din Braşov, unde am cântat aseară (n.r, sâmbătă seară), am lăsat valiza mea în faţa maşinii lui Horia, noi călătorind cu o maşină sponsorizată de Dacia. Peste  trei ore, un prieten de-al lui Horia ne sună şi ne spune că este o valiză în faţa maşinii şi ne întreabă ce e cu ea. Era valiza mea cu toate hainele de scenă în ea”, a motivat Gabriel Croitoru lipsa costumului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vioara lui George Enescu a răsunat la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 1420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Vioara lui George Enescu a răsunat la Poiana Stampei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei