Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 oct 2015 - Anul XX, nr. 248 (6060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După cinci ani

Statuia voievodului Petru I Muşat a revenit în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Statuia domnitorului moldovean Petru I Mușat (1375-1391), de numele căruia este legată atestarea documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun,a revenit de ieri în zona centrală a municipiului reşedinţă de judeţ.

Domnitorul moldovean, reprezentat printr-o statuie de bronz făcută de sculptorul Paul Vasilescu, a fost „exilat” la câţiva metri de cimitirul Pacea, în curtea laboratorului de restaurare al Muzeului Bucovinei, încă din februarie 2011, odată cu începerea lucrărilor de modernizare a zonei centrale şi de realizare a primei parcări subterane din Suceava.

„Astăzi a fost reamplasată statuia domnitorului Petru Muşat, iată că în final s-a realizat acest lucru. Locul cel mai nimerit pentru Petru I Muşat, întemeietorul Sucevei, la 1388, este aici, la km 0 al municipiului, al judeţului. Este un gest de respect pentru cel care a fondat oraşul nostru şi merită din plin acest lucru. Urmează ca în perioada următoare să se finalizeze în totalitate lucrările”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a verificat în teren lucrările de amplasare a statuii pe soclul ridicat în laterala sediului Consiliului Judeţean.

Lucrarea de reamplasare a statuii lui Petru Muşat este executată de firma General Construct, care a preluat-o la cea de-a treia licitaţie organizată de Primăria Suceava în acest scop, după ce la primele două licitaţii nu s-a prezentat nici o firmă, fondul alocat de municipalitate fiind considerat insuficient. Valoarea investiţiei este de 58.254,10 lei, cuprinzând nu doar mutarea efectivă a statuii, ci şi amenajarea unui scuar, placat cu granit, pe o suprafaţă de 123 de metri pătraţi.

Statuia voievodului moldav Petru Muşat îşi reia rolul de simbol al oraşului, după aproape cinci ani în care readucerea sa în Centru a fost adeseori motiv de dispute politice în Consiliul Local Suceava şi nu numai.

Monumentul, care a fost dezvelit în anul 1976, elogiază personalitatea voievodului care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 august 1388).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statuia voievodului Petru I Muşat a revenit în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 2706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Statuia voievodului Petru I Muşat a revenit în centrul Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei