Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 oct 2015 - Anul XX, nr. 248 (6060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Sufocat” de dosare

Aurel Olărean, acuzat de noi fapte penale: cheltuieli nelegale de peste un milion de euro, din bugetul primăriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un amplu dosar pe linie economică al poliţiştilor suceveni, privind fapte de corupţie în domeniul achiziţiilor publice, s-a concretizat, ieri, prin controale şi documente ridicate de la Primăria municipiului Rădăuţi. Faptele sunt din perioada în care în fruntea Primăriei municipiului Rădăuţi se afla Aurel Olărean, actualmente suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată într-o altă amplă anchetă instrumentată de procurorii DNA. 

Poliţiştii vorbesc de peste un milion de euro cheltuiţi nelegal din bugetul Primăriei Rădăuţi şi de prejudicii de peste 100.000 de euro nerecuperate de autoritatea publică locală aproximativ în aceeaşi perioadă.

Acţiunea de ieri a vizat şi administraţia publică locală din Moldoviţa, au precizat anchetatorii, fără însă a detalia despre ce fapte ar fi vorba în acest caz.

 

41 de infracţiuni asimilate celor de corupţie

Dosarul penal privind aceste presupuse fapte se află pe masa anchetatorilor din 2014. Ieri, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au descins la Primăria municipiului Rădăuţi şi Primăria comunei Moldoviţa, fiind identificate 14 persoane vizate de anchetă.

„În urma desfăşurării acţiunii şi derulării activităţilor de cercetare penală, au fost constatate 41 de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie”, se arată într-un comunicat al poliţiei judeţene.

 

Acuzaţiile care îl vizează direct pe Aurel Olărean

Acuzaţiile vizează fapte comise în urmă cu câţiva ani de zile. 

Anchetatorii au arătat că, în perioada 2010-2012, persoana aflată în exercitarea prerogativelor funcţiei publice de primar al municipiului Rădăuţi, cât şi în cea de ordonator de credit, cu ştiinţă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile ce îi reveneau potrivit legii, angajându-se în cheltuieli nelegale în sumă de 4.378.494 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 1.051.283 euro, pentru care nu există prevederi bugetare aprobate prin bugetul de venit şi cheltuieli de către Consiliul Local al municipiului Rădăuţi. Cu alte cuvinte, Aurel Olărean este acuzat că s-a angajat în cheltuieli din bugetul local, dar fără a respecta procedura legală şi obligatorie, de a supune proiectele aprobării în Consiliul Local. Practic, a dat sume mari din bugetul local, pentru diferite lucrări, cui a vrut el, fără a-i păsa de paşii legali pe care trebuia să îi urmeze.

 

Despre ce lucrări este vorba

Din informaţiile pe care le avem este vorba de contracte nelegale privind asfaltări, achiziţii de coşuri de gunoi şi bănci (200 de coşuri şi 100 de bănci), amenajarea unei piste pentru biciclişti, marcaje rutiere, construirea unui bloc de locuinţe pe strada Frâncei, ornamente luminoase şi lucrări suplimentare drum ocolitor în zona Obor. 

O altă acuzaţie este legată de faptul că, în perioada 2011-2013, autoritatea publică locală din Rădăuţi s-a făcut responsabilă de nerecuperarea prejudiciilor în sumă de 450.824 lei, ca urmare a nedispunerii şi a neaducerii la îndeplinire a măsurilor transmise de instituţiile cu atribuţii în domeniu. Aici este vorba de rapoarte ale Curţii de Conturi, care solicitau demararea procedurilor pentru recuperarea unor datorii.

 

Mister privind faptele de corupţie de la Moldoviţa 

Acţiunea de ieri s-a desfăşurat pe linia prevenirii, descoperirii şi sancţionării faptelor de corupţie şi infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de Legea 78/2000 modificată şi completată, care se manifestă cu preponderenţă în domeniul achiziţiilor publice derulate în cadrul administrațiilor publice locale publice.

„În cauză a fost întocmit dosar penal care, după finalizarea cercetărilor, va  fi  înaintat parchetului competent cu soluţie procedurală”, a declarat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. 

În condiţiile în care presupusele fapte ale administraţiei locale din Moldoviţa nu sunt amintite de anchetatori, l-am contactat pe primarul Traian Iliesi, pentru a expune un punct de vedere. Acesta a declarat că nimeni din primărie nu a fost căutat ieri de anchetatori, cu privire la acest dosar.

 

Noi acuzaţii, în ziua în care a fost condamnat în alt dosar

Noile capete de acuzare împotriva lui Aurel Olărean au venit exact în ziua în care acesta a primit o condamnare la 3 luni de închisoare cu suspendare în dosarul privind refuzul acestuia de a-i valida mandatul de consilier local lui Simion Sticleţ.

Aurel Olărean nu a putut fi contactat pentru a expune un punct de vedere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aurel Olărean, acuzat de noi fapte penale: cheltuieli nelegale de peste un milion de euro, din bugetul primăriei.
 Vizualizări articol: 3902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Aurel Olărean, acuzat de noi fapte penale: cheltuieli nelegale de peste un milion de euro, din bugetul primăriei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei