Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2015 - Anul XX, nr. 219 (6031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Întâlnire şocantă

Un urs liber a cutreierat sâmbătă noapte pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Să dai nas în nas cu un urs, sâmbătă noaptea, pe străzile Sucevei, pare a fi o poveste incredibilă ori o glumă a unor tineri în căutare de noi motive de distracţie. Cu toate acestea, situaţia este una cât se poate de reală, un urs adevărat plimbându-se sâmbătă noapte nestingherit pe străzile Sucevei, fiind văzut pe străzile Oituz, Universităţii – pe la plăcintăria Test Prima şi pe la Padrino, pe strada Scurtă – în zona Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi pe la Spitalul Judeţean.

Prezenţa acestuia pe străzi este confirmată de mai mulţi martori oculari - o parte dintre ei au sunat la 112, alţii au postat pe Facebook statusuri şi poze, în ambele cazuri, afirmaţiile lor fiind puse la îndoială, din cauză că, în mod normal, aşa ceva nu ar trebui să se întâmple.

„ Mergeam pe stradă când l-am observat că mergea paralel cu mine, în dreapta. La început nu mi-am dat seama ce e, mă gândeam ce ar putea fi ăla aşa de mare. Apoi a sărit gardul şi mi-am dat seama – ăsta e un urs”, povesteşte Ştefan Macedon Gheorghiţă (Artistul), care se întorcea atunci de la un eveniment, pe strada Scurtă, unde se află şi sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Din cauza şocului, Artistul, cunoscut pentru fotografiile pe care le face la fel de fel de evenimente, nici nu s-a mai gândit să facă poză, instinctul de conservare fiind mai puternic decât dorinţa de a imortaliza ceva greu de crezut că poţi vedea în mijlocul oraşului, la sute de kilometri de zonele populate de urşi.

„A trecut prin faţa mea la câţiva paşi. Când te întâlneşti cu ursul prima dată îţi pui întrebarea dacă e bine să mai rămâi acolo sau dacă e bine să fugi. Este el mai speriat decât mine sau eu de el? Când am postat pe Facebook ce mi s-a întâmplat, la început nu m-a crezut nimeni”, mărturiseşte Artistul.

În schimb, gândindu-se că ursul respectiv poate reprezenta un pericol şi pentru alţi oameni care se aflau pe stradă la acea oră, a ţinut să anunţe autorităţile.

„Am sunat la 112 şi mi s-a spus că s-au mai făcut reclamaţii cu privire la urs şi mi-au dat legătura cu Poliţia. De acolo mi s-a spus să stau liniştit, că au sunat ei la primărie. Nu cred că şi-a bătut atunci careva capul cu acea problemă, pentru că abia când s-a făcut ziuă am fost sunat de la Poliţie, să dau detalii cu ce am văzut”, a adăugat Ştefan Macedon Gheorghiţă.

Conform acestuia, ursul, tânăr – după mărimea sa, mai mică decât a unui urs adult, a intrat în curtea Spitalului Judeţean, unde a devenit panicat din cauza lătrăturilor şi urletelor câinilor vagabonzi aciuaţi acolo, în parc. Practic, pe lângă stresul de a se afla într-o zonă total necunoscută pentru el, cu lumini numeroase, zgomote şi prezenţe umane, ursul a mai stârnit şi câinii din zonă, care reprezentau pentru el o potenţială ameninţare.

După cum spun specialiştii, un urs speriat, care se simte încolţit, poate deveni foarte agresiv şi imprevizibil. Iar viteza sa nu este deloc de neglijat, ursul fiind în avantaj şi în această privinţă.

Din fericire, chiar de au mai fost şi alţi suceveni care s-au întâlnit cu ursul – taximetrişti, DJ Mc White şi Andrei Duţuc, care au şi postat o poză cu ursul întâlnit de ei pe strada Oituz, nu s-a înregistrat nici un eveniment regretabil.

Alţi martori oculari au semnalat prezenţa ursului în zona Mobilă, adică în capătul bulevardului George Enescu, alţii în zona păduricii de la intrarea în Şcheia, de unde i s-a şi pierdut urma.

Drept urmare, cea mai mare întrebare pe care şi-o pun acum şi autorităţile este de unde a venit şi unde a plecat ursul tânăr care a colindat străzile Sucevei.

 

Ursul adus la oraş, varianta cea mai probabilă

Misterul prezenţei unui urs sălbatic pe străzile Sucevei îi intrigă acum pe toţi cei care au cât de cât o responsabilitate în domeniu. Conform paznicului de vânătoare Ionuţ Ucevschi, de la OS Pătrăuţi, în 30 de ani de activitate nu a văzut măcar un exemplar de urs în această zonă, dar, conform semnalmentelor ursului descrise de locuitori din Şcheia, acesta ar avea aproximativ doi ani şi greutatea unui om matur.

Sesizaţi în privinţa acestei prezenţe aproape incredibile în oraş, reprezentanții Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Suceava s-au pregătit să intervină cu o armă cu tranchilizante, imediat ce li se semnalează prezenţa ursului într-o anumită zonă.

„Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Nu avea cum veni ursul de la munte  până aici, în oraş, decât dacă a fost adus. Am verificat şi nu este prezent nici un circ în Suceava şi nici nu a fost recent – asta fiind una dintre variantele luate în calcul”, a declarat inspectorul-şef al CRSC Suceava, Daniel Coroamă.

O altă variantă vehiculată este cea conform căreia ursul ar proveni de la Zoo, precum cel din Rădăuţi, sau de la o menajerie, precum cea a lui Şoimaru, de la Ilişeşti, dar, în ambele cazuri, distanţa este cam mare pentru a fi considerată acceptabilă explicaţia că animalul a evadat de acolo.

Cea mai probabilă variantă este că ursul a fost adus în oraş şi eliberat intenţionat sau accidental de cei care îl transportau ilegal, în diverse scopuri.

Deţinerea unui astfel de animal sălbatic este interzisă, prevederile legale fiind destul de stricte în această privinţă, dar asta nu-i împiedică pe unii să-l ţină captiv pe regele animalelor din România, în diverse scopuri.

 

Şeful Poliţiei Locale Suceava, sătul să fie deranjat

Prezenţa unui urs pe străzile municipiului reşedinţă de judeţ nu l-a impresionat absolut deloc pe şeful Poliţiei Locale Suceava, Viorel Horodenciuc, care a minimizat pe cât posibil evenimentul, tratându-l cu aceeaşi indiferenţă cu care se ocupă de probleme de zi cu zi ale cetăţenilor care îi asigură salariul consistent de care se bucură, pe lângă pensia de fost cadru militar.

Când i s-a cerut să ne ofere informaţii despre prezenţa ursului în Suceava, în condiţiile în care Poliţia Locală a fost solicitată să se implice în acest caz, mai ales că gestionează sistemul video de supraveghere stradală,  Viorel Horodenciuc a „mormăit” scurt:

„Nu ştiu nimic de nici un urs. Nu îmi puneţi mie acum obligaţia să îl şi găsesc. Este duminică, sunt în timpul liber, sunt la nuntă acum, nu mă agresaţi cu chestii de astea...”.

La insistenţele noastre, a spus totuşi:

„Nu am găsit în imagini decât un câine, o mogâldeaţă, care s-a deplasat la 4.30 de la Test Prima, de la plăcintărie, înspre Piaţa Mică. Imaginile sunt difuze, nu se înţelege nimic, iar noi nu avem patrule în tot oraşul să putem acoperi...Nu ştiu nimic de chestia asta. Sunt sătul de atâtea telefoane. M-am săturat!”.

Viorel Horodenciuc are dreptate. Are nevoie de timp liber, în care să nu fie deranjat în nici un fel de problemele oraşului. Soluţia este simplă – DEMISIA!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un urs liber a cutreierat sâmbătă noapte pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 14604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 16 voturi
Un urs liber a cutreierat sâmbătă noapte pe străzile Sucevei4.6516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paznicul sef trimis de
(21 sep 2015, 11:17:07
Problema cea mai mare nu este ursul din"comuna"Suceava ci seful paznicilor cu chipiu,acesta ca si multi mancatori din bugetul local sunt in plus,aceasta nu era obligatia lui,obligatia lui este sa aiba timp liber,dar de ce nu lasa pe altul care este ceva mai raspunzator,oricum el are pensie si ma gandesc nu mica,ce cauta asemenea oameni in functii de raspundere.
2.   Mult stimate lucian trimis de
(21 sep 2015, 12:47:28
povestea e mai veche decit cea clasica.
de ani de zile, ursu se plimba in libertate, ba cu masina complexului muzeal bucovina, ba pe jos pina la cj, unde duce dosarele evenimentelor culturale sau ale unor restaurari. spre o buna spalare a banilor rotiti pe acolo. il poti vedea, ca acum un an, la masa, la cetate, cu nechifor, bot in bot servind masa dupa o deschidere fulminanta a festivalului de kitch medieval.
controale la bani nu scot nimic, aiurelile cu cetatea care se ridica in timp ce se darama - e bune asa, tot felul de initiative puchinoase, fix pe nivelul de bilci a sucevenilor ii merg din plin si desi a fost mereu la retragerile cu torte, nu si-a dat pina acum foc la valiza.
iar daca cineva ca mine ridica problema, mi se mai da si treaba cu el, cica: plimba ursu....
3.   A trecut un urs pe aici trimis de
(21 sep 2015, 14:37:30
Ursul este in camara. Unde este ursul ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei