Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2015 - Anul XX, nr. 219 (6031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reuşită

Ediţia de la Suceava a Convenţiei Naţionale de SF, decretată de participanţi ca ”fantastică”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A 36-a ediţie a Convenţiei Naţionale de Ficţiune Speculativă şi Viitorologie (RomCon), desfăşurată în acest an la Suceava sub titlul „Teroarea şi terorismul în ficţiunea speculativă" a reunit peste 100 de participanţi. Scriitori de succes de literatură ştiintifico-fantastică, reprezentanţi ai editurilor de profil sau doar iubitori ai acestui gen literar au fost împreună în acest sfârşit de săptămână la Observatorul Astronomic şi la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava. La deschiderea RomCon, scriitorul Mircea Opriţa a remarcat alegerea ”cât se poate de potrivită pentru ceea ce facem” a spaţiului de desfăşurare, ”mai bun decât orice altă soluţie”. ”SF-ul trăieşte prin creaţia literară, creaţia de film şi prin aceste reuniuni care adună împreună scriitorii de SF şi publicul interesat de acest gen de literatură”, a spus Mircea Opriţa. Au fost trei zile pline de conferinţe, lansări de carte, discuţii şi polemici vii între scriitorii de la diverse cluburi din ţară, care au necesitat uneori intervenţia moderatorilor ori a ”înţelepţilor” tagmei, respectaţii Alexandru Mironov, George Ceauşu ori Mircea Opriţa.

Pentru suceveni un moment special a fost lansarea antologiei ”Moştenitorii”, coordonată şi editată de medicul-scriitor Florin Haidamac, sub sigla Clubului de Iniţiativă Literară (CIL). Lucrarea cuprinde scrierile a şapte adolescenţi pasionaţi de SF - Roxana Gavriluţ, Narcis Ciubotaru, Gia Andone, Teofana Damian, Alexandra Horbovanu, Ema Turcu şi Ioana Cărare, care frecventează CIL, încurajaţi de membrii clubului să scrie.

 

Visul scriitorilor: ”cum să ajungem la fata cu părul verde şi cercel în nas”

 ”Ei vor construi lumea sau lumile în care vom trăi. Orice drum începe cu primul pas. Și cu prima mână întinsă. A noastră. A voastră. A tuturor. Deopotrivă promotori şi cititori”, a afirmat dr. Haidamac. Banii din vânzarea antologiei vor fi folosiţi pentru susţinerea următorului concurs literar destinat adolescenţilor. De altfel, una dintre preocupările de bază ale promotorilor literaturii SF la Suceava este cum să stârnească interesul cititorului din tânăra generaţie, cum să ajungă la acesta, să ducă literatura, cartea, la ”fata cu părul verde, cercel în nas şi tatuaje”.

 

Unii au reuşit, alţii caută încă drumul.

În programul manifestării organizate de Societatea Ştiinţifică „Cygnus“ – Centru UNESCO, Universitatea „Ștefan cel Mare" Suceava şi Asociaţia Română a Creatorilor şi Autorilor de SF (ARCA SF), cu sprijinul administraţiei locale şi judeţene, au fost incluse conferinţe şi mese rotunde la care au vorbit Mircea Opriţa, Alexandru Mironov, Victor Șutac, Lucian Merişca, Felicia Ceauşu, George Ceauşu, Ionuţ Horeanu, Cătălin Badea Gheracostea, Mircea Nanu Munteanu, Liviu Surugiu, Michael Hăulică, Alexandru Lambă, Doina Roman, Cornel Secu, Marian Truţă, Nicu Gavriluţă, Viorel Guliciuc, George Sauciuc şi mulţi alţii.

Printre autorii de SF care şi-au lansat cărţi la RomCon Suceava au fost Liviu Surugiu, Doina Roman,  Mihaela Muraru-Mândrea, Ciprian Iulian Șoptică,  Alexandru Marinescu, Cristian Vicol, Cristina Aboboaie, Florin Dan Prodan, Nicu Gavriluţă, Lucian Vasile Szabo.

Decernarea Premiilor RomCon 2015 a avut loc ieri după-amiază. Unul dintre cele 22 de premii, cel la categoria ”Schiţă”, a revenit suceveanului Florin Haidamac. RomCon Suceava 2015 şi-a închis lucrările cu anunţul de lansare a concursului ”România peste 100 de ani”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ediţia de la Suceava a Convenţiei Naţionale de SF, decretată de participanţi ca ”fantastică”.
 Vizualizări articol: 2246 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ediţia de la Suceava a Convenţiei Naţionale de SF, decretată de participanţi ca ”fantastică”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei