Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2015 - Anul XX, nr. 219 (6031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asistenţă socială

15 copii şi tineri aflaţi în dificultate au găsit sprijin material şi asistenţă psihologică la Casa „Colţ Alb”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de tip familial „Colţ Alb” din Suceava este locul în care 15 copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 4 şi 19 ani, aflaţi în dificultate, primesc sprijin material şi asistenţă psihologică. Motivele care au stat la baza instituirii măsurii de protecţie pentru cei 15 copii şi tineri au fost condiţiile sociale precare: unii erau crescuţi de un singur părinte, care îşi pierduse locul de muncă, trăiau în mizerie şi foame, alţi minori nu aveau locuinţă, fiind purtaţi de rude dintr-un loc în altul, iar câţiva sunt orfani. 13 copii frecventează cursurile învăţământului de masă din Suceava, la Şcoala Gimnazială Nr. 4, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala Gimnazială Nr. 3, Colegiul de Industrie Alimentară, doi copii sunt preşcolari la Grădiniţa „Piticot” Suceava şi una dintre beneficiarele centrului este studentă în anul I la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Copiii şi tinerii sunt trataţi în acest centru ca într-o adevărată familie. Casa „Colţ Alb” este situată într-o zonă accesibilă, cu mijloace de transport în apropiere, dispune de o curte largă dotată cu parc de joacă, livadă de pomi fructiferi, tocmai pentru ca beneficiarii să ducă o viaţă normală, în mijlocul comunităţii, şi nu izolaţi. Casa de tip familial „Colţ Alb” din Suceava este subordonată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava - Servicii multifuncţionale de tip rezidenţial Suceava, care mai include Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat şi Modulul de tip familial ,,Micul prinţ”.

Reprezentanţii Protecţiei Copilului ne-au spus că în sala de zi a Casei de tip familial copiii beneficiază de acces la televizor, calculator, bibliotecă, spaţiu adecvat pentru recreere şi socializare. „Casa de Tip Familial <Colţ Alb> Suceava asigură copiilor un mediu cât mai apropiat de mediul familial, astfel încât ei sunt participanţi direcţi la activităţile desfăşurate în interiorul centrului. Activitatea de educaţie în centru se efectuează în general pe grupe, ţinându-se cont de vârsta copilului/tânărului, nivelul de dezvoltare a copilului/tânărului şi capacitatea de a înţelege, asimila şi asculta. Mottoul centrului social este <Suntem familia care te ajută să creşti om între oameni>”, ne-a spus Rodica Ilisei, şefa Serviciului multifuncţional de tip rezidenţial Suceava. 

 

Crearea unui mediu familial pentru copii

La internarea în centrul social este evaluată situaţia actuală a copilului şi în funcţie de  problemele şi nevoile specifice identificate se realizează un plan individualizat pe o perioadă determinată, urmărindu-se, de asemenea, şi obiective pe termen scurt, mediu şi lung care pe lângă activităţile impuse de anumite evenimente în desfăşurare vor avea în vedere, cu un caracter permanent, dezvoltarea deprinderilor de autonomie personală. La Casa „Colţ Alb” nu numai copiii şi tinerii beneficiază de consiliere psihologică, ci şi familiile acestora. Personalul casei de tip familial stă de vorbă cu fiecare copil în parte despre „apartenenţa la o familie proprie”, îl informează pe copil asupra duratei de şedere în instituţie şi îl încurajează să menţină legătura cu familia.

„Se urmăreşte o creştere şi o dezvoltare armonioasă a beneficiarilor pe perioada plasamentului în centru. Încercăm să organizăm diverse activităţi, pentru a crea un mediu familial copiilor, astfel că fiecare dormitor este personalizat în funcţie de preferinţele şi nevoile lor:dotarea cu jucării viu colorate din diferite materiale pentru copiii mai mici, zugrăvirea pereţilor în culori vii, în funcţie de gustul fiecăruia,  postere reprezentând idolii preferaţi, prezenţa în casă a unui căţel al copiilor; programul de servire a meselor este în funcţie de programul şcolar şi nevoile copilului, iar folosirea timpului liber este după preferinţe”, a adăugat Rodica Ilisei. Pentru tinerii care au finalizat cursurile unei forme de învăţământ, personalul Centrului „Colţ Alb” contactează persoane fizice sau juridice în vederea găsirii unui loc de muncă pentru acel beneficiar. După ieşirea din sistemul de protecţie, copilul sau tânărul este monitorizat cel puţin trei luni de Direcţia de Asistenţă Socială Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 copii şi tineri aflaţi în dificultate au găsit sprijin material şi asistenţă psihologică la Casa „Colţ Alb”.
 Vizualizări articol: 1394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
15 copii şi tineri aflaţi în dificultate au găsit sprijin material şi asistenţă psihologică la Casa „Colţ Alb”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei